Blinken tapasi Netanjahun – otti esille humanitaarisen avun lisäämisen Gazaan

Kyseessä on Blinkenin yhdestoista matka Lähi-idän alueelle. Israelista matka jatkuu Jordaniaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehotti tiistaina Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua hyödyntämään äärijärjestö Hamasin johtajan surman työhön kohti Gazan tulitaukoa. Blinken tapasi Netanjahun Jerusalemissa.

Blinken myös korosti, että Israelin tulisi ottaa lisäaskelia humanitaarisen avun lisäämiseksi Gazaan ja varmistaa, että apu saavuttaa siviilit kaikkialla Gazassa, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller Blinkenin ja Netanjahun keskustelujen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja puolustusministeri Lloyd Austin ovat varoittaneet Israelia, että nykyistä apua saatetaan leikata, jos Israel ei salli merkittävää lisäystä Gazan humanitaariseen apuun.

Kyseessä on jo Blinkenin yhdestoista matka Lähi-idän alueelle, missä hän on kiivaalla sukkuladiplomatialla yrittänyt edistää sopimusta tulitauosta toista vuotta jatkuneeseen Gazan sotaan.

Israelista Blinken jatkaa matkaa Jordaniaan neuvottelemaan muun muassa humanitaarisesta avusta Gazaan.

Hizbollah sanoi tulittaneensa Tel Avivia

Libanonilainen äärijärjestö Hizbollah kertoi tiistaina tulittaneensa raketeilla Tel Avivia ja Haifaa Israelissa. Järjestön mukaan kohteina olivat muun muassa Tel Avivin lähellä sijaitseva Gilotin sotilastiedustelun yksikkö ja laivaston Stella Maris -tukikohta Haifassa.

Israelin armeijan mukaan keskiseen Israeliin ammuttiin Libanonista viitisen rakettia, joista valtaosa torjuttiin. Samoin Galileaan ja Golanin kukkuloiden pohjoisosiin ammutuista noin 15 raketista osa torjuttiin ja loput putosivat avoimille alueille.

Armeijan mukaan hyökkäysten ei tiedetty vaatineen uhreja.

Libanonin terveysministeriön mukaan ainakin 18 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui Israelin iskettyä lähelle Libanonin suurinta sairaalaa Beirutin eteläisessä lähiössä.

Libanonin valtiollisen uutistoimiston mukaan Israel teki maanantai-iltana Beirutin eteläisiin lähiöihin ainakin 13 ilmaiskua.

Lue myös:

    Uusimmat