Kuvat Hamas-johtajan ruumiista ovat nyt propaganda-ase: "Israel todennäköisesti vielä katuu"

Hamas-johtaja Sinwarin kuolintapa sopii palestiinalaisten aseellisen vastarinnan tarinaan, sanoo Timo R. Stewart.

Israel on häviämässä propagandasodan Hamas-johtajan perinnöstä, arvioivat asiantuntijat yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan.

Vahvistaessaan Hamas-johtaja Yahya Sinwarin kuoleman, julkaisi Israelin armeija videon hänen viimeisistä hetkistään elossa. 

Sosiaalisessa mediassa kiertää myös useita kuvia Sinwarin ruumiista, jota israelilaissotilaat ympäröivät. Kyseiset kuvat ovat ilmeisesti epävirallisia, yksittäisten israelilaissotilaiden ilman armeijan lupaa julkaisemia.

Israelin viesti Sinwarin kuoltua oli selvä. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi sen olevan lopun alku Gazan sodalle. Kansa vastasi juhlimalla kadulla.

Israelilaiskommentaattorit ovat puhuneet "madosta", "pesästään lähteneestä rotasta" ja "pelkurin lopusta", yhdysvaltalaislehti Washington Post listaa.

"Israel todennäköisesti vielä katuu"

Israelin viesti ei ole ainoa tarjolla oleva tarina. Sinwarin tukijat ovat tehneet samoista kuvista ja videosta tyystin toisen tulkinnan. 

Hamasin kannattajat näkevät videolla haavoittuneen taistelijan, joka viimeisillä voimillaan heittää kepillä Israelin armeijan dronea.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että Sinwarin peli oli pelattu. Hän oli haavoittunut ja vastassa oli sekä määrältään että teknologialtaan ylivoimainen vihollinen. 

Videolla ei näy merkkejä halusta antautua. Sen sijaan siinä on mahdollista nähdä uhmakasta vastarintaa loppuun asti tekevä taistelija. 

Nämä ovat niitä mielikuvia, joihin Hamas ja sen tukijat nyt kaksin käsin tarttuvat. Länsiranta ja monet muut kolkat ovat täyttyneet Israelin armeijan julkaisemista kuvista.

– Israelin armeija todennäköisesti vielä katuu videon julkaisua, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart perjantaina MTV Uutisille.

– Hän kuoli asepuku päällä, saappaat jalassa. Sinwar ei lähtenyt Gazasta, eikä jättänyt palestiinalaisia sinne, Stewart sanoi MTV Uutisille puhelimitse.

Iranin YK-edustusto kommentoi nopeasti Sinwarin kuolemaa sanomalla, että vastarinnan henki vain voimistuu.

– Hänestä tulee esikuva nuorille ja lapsille, jotka jatkavat hänen polullaan kohti Palestiinan vapauttamista. Niin kauan kuin miehitys ja aggressio jatkuvat, vastarinnan henki kestää, kirjoitettiin viestipalvelu X:ssä julkaistussa lausunnossa.

Stwartin mukaan Hamasin etu on, että Sinwar kuoli ase kädessä. Häntä ei tapettu luksuksen ympäröimänä tai ulkomailla, Stewart sanoo.

– Hamasin kannalta parasta on, että Sinwar ei jäänyt vangiksi. Se sopii palestiinalaisten aseellisen vastarinnan narratiiviin. Sinwar ei vain pannut palestiinalaisia kärsimään puolestaan, vaan antoi henkensä, hän jatkoi.

"Ei ollut todellista tarvetta"

Kuvat kadulla taistelevasta Sinwarista eivät muuta sitä faktaa, että Sinwar vietti "95 prosenttia" viimeisestä vuodestaan tunneleissa, sanoo israelilaisviranomainen Washington Postille.

Julkaisemalla Sinwarista videon Israel eittämättä pyrki todistamaan todella tappaneensa Hamas-johtajan. 

Viestintästrategia oli selvästi eri, minkä Yhdysvallat valitsi ammuttuaan Osama bin Ladenin Pakistanissa toukokuussa 2011. Yhdysvallat ei julkaissut kuvia Bin Ladenin ruumiista.

Israelin armeijan entinen palestiinalaisasioiden siviilijohtaja Michal Milshtein mukaan ilmoitus Sinwarin kuolemasta tai yleiskuva tilanteesta olisi voinut olla riittävästi.

– Ei ollut todellista tarvetta antaa kaikkia yksityiskohtia. Ne ovat edistäneet Sinwarin myyttiä, Milshtein sanoi Washington Postille.

Lue myös:

    Uusimmat