Israelin on tarkoitus vetää joukkonsa pois Etelä-Libanonista seuraavan 60 päivän aikana. Samanaikaisesti Libanonin hallinnon joukkoja sijoitetaan Etelä-Libanoniin.
Israelin ja libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin väliset taistelut Libanonissa päättävä tulitauko alkoi varhain keskiviikkona.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina, että Israelin ja Libanonin hallitukset hyväksyivät tulitaukoehdotuksen. Biden sanoi puhuneensa molempien maiden pääministerien kanssa ja iloitsi siitä, että "rauha on mahdollinen" Lähi-idässä.
Biden kertoi tiistaina, että tulitauko alkaa keskiviikkona aamuneljältä. Biden sanoi puhuneensa molempien maiden pääministerien kanssa ja iloitsi siitä, että "rauha on mahdollinen" Lähi-idässä.
Israelin on määrä vetää joukkonsa pois Libanonista seuraavan 60 päivän aikana. Samanaikaisesti Libanonin hallinnon joukkoja sijoitetaan Etelä-Libanoniin Hizbollahin joukkojen siirtyessä pohjoiseen.
Tulevan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin taustatiimi kommentoi uutistoimisto AFP:lle, että Iranin tukemat ryhmittyvät kokevat kiirettä solmia rauha ennen Trumpin astumista virkaansa.
Hizbollahilta drooneja, Israelilta ilmaiskuja
Hizbollah ja Israel jatkoivat vielä sotatoimiaan tulitaukoehdotuksen hyväksymisestä kertomisen ja sen alkamisen välisenä aikana.
Tiistai-iltana Hizbollah sanoi laukaisseensa useita raketteja kohti Pohjois-Israelissa olevia Israelin asevoimien sotilaita. Myöhemmin Hizbollah kertoi myös laukaisseensa useita drooneja Israelin sotilaskohteisiin Tel Avivissa.
Keskiviikkona hieman puolenyön jälkeen Israelin asevoimien arabiankielinen tiedottaja Avichay Adraee ilmoitti X-viestipalvelussa uusista evakuointikehotuksista Beirutin eteläiseen esikaupunkiin. Vain hetkeä ennen tulitauon alkamista muun muassa AFP ja BBC raportoivat iskuista Beirutin Dahiehin esikaupunkialueelle.
Lue myös: Tutkija Israelin tulitaukosopimuksesta Libanonin konfliktissa: "Onneksi nyt päästiin sopuun"
CNN:n mukaan Libanonin terveysministeriö kertoi tiistaina ainakin 25 ihmisen kuolleen Israelin iskuissa Libanonissa. Kaikkiaan Israelin armeija ilmoitti iskeneensä tiistain aikana yli 180 Hizbollahin kohteeseen ympäri Libanonia.
Iskut kohdistuivat sen mukaan muun muassa asevarastoihin, komentokeskuksiin ja raketinheittimiin.
Libanonin terveysministeriön mukaan noin 3 800 ihmistä on kuollut ympäri Libanonia sen jälkeen, kun Israelin ja Hizbollahin väliset iskut alkoivat viime vuoden syksyllä. Suurin osa Libanonin kuolonuhreista on tullut tänä syksynä Israelin kiihdytettyä ilmaiskujaan ja aloitettua maaoperaation Etelä-Libanoniin.
Turvallisuuskabinetti äänesti tulitauon puolesta
Israelin turvallisuuskabinetti hyväksyi tiistai-iltana tulitaukoehdotuksen. Turvallisuuskabinetin päätöksestä kertoi Israelin pääministerin kanslia.
Kanslian mukaan turvallisuuskabinetin jäsenistä 10 äänesti tulitauon puolesta ja yksi vastaan. Israelilaislehti Haaretzin mukaan tulitaukoa vastaan oli äänestänyt kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir.
Laitaoikeistolainen Ben-Gvir kutsui X-viestipalvelussa turvallisuuskabinetin päätöstä vakavaksi virheeksi.
– Tulitauon kesto riippuu siitä, mitä Libanonissa tapahtuu, pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi tiistaisessa puheessaan.
"Keskeinen askel kohti vakauden palauttamista"
Libanonin pääministeri Najib Mikati sanoi aselevon olevan "keskeinen askel kohti vakauden palauttamista". Mikati kiitti Ranskaa ja Yhdysvaltoja osallisuudestaan neuvotteluihin.
Pääministeri toisti hallintonsa sitoumuksen vahvistaa Libanonin asevoimien läsnäoloa maan eteläosassa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tulitaukosopimuksen avaavan tien Gazan sodan lopettamiseen.
– Vain poliittinen rohkeus voi tarjota pitkäkestoisen rauhan ja vakauden kaikille Lähi-idässä, Macron kertoi X-viestipalvelussa julkaistussa videossa.
Uutisesta iloittiin maailmalla
Maailmalla tieto tulitauosta on otettu ilolla vastaan.
YK:n Libanonin erityiskoordinaattori Jeanine Hennis-Plasschaert kutsui sopimusta tervetulleeksi mutta muistutti sopimuksen toteutumiseksi olevan vielä paljon työtä edessä.
– Molemmilta osapuolilta vaaditaan täyttä ja järkkymätöntä sitoutumista, Hennis-Plasschaert sanoi lausunnossaan.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kirjoitti X-viestipalvelussa, että uutinen tulitauosta oli erittäin lupaava.
Britannian pääministeri Keir Starmer sanoi, että tulitaukoa oli kaivattu jo pitkään. Starmerin mukaan tulitauko tarjoaisi helpotusta sekä Libanonin että Israelin siviiliväestölle. Starmer toivoi sovun muuttuvan kestäväksi poliittiseksi ratkaisuksi Libanonin tilanteeseen.
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kutsui sopimusta toivon säteeksi koko alueelle.