Bloomberg: Sauli Niinistö esittää EU:lle tiedustelukeskuksen perustamista

Sauli Niinistö aikoo esittää Euroopan unionille laatimassaan varautumisraportissa täysimittaisen tiedustelukeskuksen perustamista, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin tiedot perustuvat luonnosversioon presidentti Niinistön raportista.

Luonnoksessa todetaan, että EU:n tulisi vaiheittain rakentaa täysimittainen tiedusteluelin. Sen tehtävänä olisi nykyistä paremmin torjua ulkomaisten toimijoiden aiheuttamia uhkia ja puuttua niiden harjoittamaan vakoiluun unionin rajojen sisällä.

Jo nykyisellään EU:n ulkosuhdehallinnon alaisuudessa toimii Euroopan unionin tiedustelu- ja tilannekeskus, jonka mahdollisuudet toimia ovat kuitenkin varsin rajalliset. Bloombergin mukaan sen virkamiehet analysoivat tällä hetkellä julkisia lähteitä ja jäsenvaltioilta saatuja tietoja. 

Niinistön odotetaan luonnoksen perusteella ehdottavan keskuksen mandaatin laajentamista myös tiedustelutietojen keräämiseen ja EU:n ulkomailla toimivien edustustojen valjastamista tähän tarkoitukseen.  

Keskus voisi näin toteuttaa vakoilun vastaisia toimia ja tukea poliittista päätöksentekoa tuomalla esiin mahdollisia riskejä.

Suomi varautumisen esimerkkinä

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi tämän vuoden keväällä Sauli Niinistölle tehtäväksi laatia raportin Euroopan siviilivalmiuden ja puolustuksen vahvistamisesta. 

Tarkoituksena on raportin pohjalta kehittää EU:n varautumista erilaisiin kriiseihin.

Saksalaisen von der Leyenin mukaan suomalaiset ovat oppineet elämään ennalta arvaamattoman ja aggressiivinen naapurimaan vieressä.

– Tämä on syvästi muovannut yhteiskuntaanne. Suomi on aina pitänyt puolustuskykynsä hyvänä, mutta Suomessa puolustusvalmius ei ole ainoastaan armeijan asia, vaan se on kaikkien asia, von der Leyen perusteli Niinistön valintaa tehtävään.

– Maallanne on kokonaisvaltainen väestönsuojelustrategia, jotta suomalaiset voivat valmistautua kaikkiin hätätilanteisiin, mukaan lukien sotilaallisiin uhkiin, hybridiuhkiin ja luonnonkatastrofeihin.

MTV Uutisten tietojen mukaan Niinistön raportti on määrä julkistaa ensi viikon keskiviikkona.

Juttua päivitetty 23.10. klo 16.31: Lisätty tieto raportin julkaisupäivästä.

Lue myös:

    Uusimmat