Niinistön raportti julki: Muistutti Putinin tylystä näkemyksestä – "Meidän täytyy muuttaa se"

Niinistö luovutti tänään raporttinsa EU:n siviili- ja puolustusvalmiuden vahvistamisesta. MTV Uutiset näytti tilaisuuden tässä artikkelissa.

14.22: Tilaisuus on päättynyt. Kiitos osallistumisesta!

14.20:Reutersin toimittaja kysyy Niinistöltä, mikä on raportin yksittäinen tärkein ehdotus, jonka tavallinen henkilö voi siitä ymmärtää. Niinistö nostaa kärkeen kansalaisten roolin.

– Kaikkein tärkein asia on se, että tavallinen kansalainen ymmärtää, miten tärkeää turvallisuus on, Niinistö vastaa.

– Turvallisuus ei ole asia, joka annetaan ylhäältä alas. Päin vastoin, sen pitää kasvaa alhaalta ylös. 

14.03: Siirrytään median kysymyksiin. Bloombergin toimittaja otti vielä uudemman kerran esiin uutistoimiston oman skuupin aiemmassa raporttiluonnoksessa peräänkuulutettuun EU:n yhteiseen puolustuselimeen. Onko Niinistö tosiaan sitä mieltä, että yhteistyön syventäminen on paras tapa tehostaa tiedustelua EU-tasolla?

– On elintärkeää, että täällä EU:n puheenjohtajalla on kaikki mahdollinen tieto kaikista mahdollisista uhista ja kriiseistä. Kyllä, pitää paikkansa, että tiedustelu on tällä hetkellä yksittäisten jäsenmaiden vastuulla, ja että osa heistä lähettää tietonsa tänne [Brysseliin]. Kyse on siitä, miten hyvin pystymme tekemään yhteistyötä, Niinistö vastasi.

– Nostan jälleen kerran esiin sanan luottamus. Jos haluamme olla eurooppalaisia, jos haluamme olla yhdessä ja tuottaa turvallisuutta, meidän täytyy luottaa toisiimme. Muuten se ei ole mahdollista. Se on jäsenmaiden käsissä, kuinka paljon he tuottavat tietoa. On ratkaisevaa, miten tarkkaan täällä [Brysselissä] uhat pystytään yksilöimään. Uskon, että yhteistyö tulee toimimaan ajan kuluessa, sillä se on kaikkien intresseissä.

Von der Leyen eikä Niinistökään kumpikaan vahvistanut suoraan Bloombergin tietoa, oliko aiemmassa versiossa tosiaan vaatimus yhteisestä puolustuselimestä, eikä näin ollen paljastanut, oliko se poistettu jostain tietystä syystä.

13.49:Niinistö otti viimein esiin Venäjän uhan, joka on yksittäinen tärkein tekijä koko raportin tekemisessä.

– Mikään turvallisuussuunnitelma Euroopassa ei ole valmis ottamatta huomioon Venäjän aseellista aggressiota, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi puheessaan, että EU:n pitää todistaa Putinin mielipide vääräksi.

– Putin teki selväksi jo pitkän aikaa sitten, kymmenen vuotta sitten, että hän näkee meidät, lännen heikkona. Hän tuntuu oikeasti ajattelevan näin. Meidän pitää muuttaa tämä [Putinin] näkemys.

Niinistö esitti yleisölleen skenaarion, jossa EU- maa joutuisi aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. 

– Meidän täytyy luoda tarkka suunnitelma, millä tavalla toimisimme yhdessä tukeaksemme hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata kaikin EU:n käytettävissä olevin keinoin. 

13.37:Niinistö painotti kansalaisten roolia mantereen turvallisuuden kivijalkana. Hänen mukaansa EU-kansalaisten tulee itse ottaa aiempaa suurempi rooli omasta turvallisuudestaan uhkien edessä. 

– Valmiustila on asenne, Niinistö alleviivasi raportin luovutustilaisuudessa.

Niinistö onkin nostanut kansalaisten omat teot yhdeksi raporttinsa pääasiaksi kahdeksan muun toimen rinnalla. Raportin luonnehdinnan mukaan kansalaiset ovat yhteiskunnan valmistautumisen ja valmiuden selkäranka.

Niinistö kertoi esimerkkinä kansalaisten mahdollisista toimista Suomessa käytössä olevan asevelvollisuuden.

–Tätä en esitä [EU:n tasolla], sillä olen realisti, Niinistö sanoi.

13.22: Niinistö aloittaa raporttinsa esittelyn median edustajille. 

Raportin mukaan EU tarvitsisi kattavan kriisinhallintajärjestelmän. Raportin perusteella EU:lla ei ole tällä hetkellä riittävän kattavia valmiuksia valmistautua ja tarvittaessa reagoida suuriin kriiseihin.

Raportissa pohditaan muun muassa, että EU-tasoisessa laissa voisi määritellä yhteisiä tavoitteita ja standardeja valmiudelle.

– Turvallisuus on kaiken perusta, Niinistö alleviivaa.

13.18: Ennen raportin esittelyä toimittajat pääsevät kysymään pari kysymystä von der Leyenilta ja Niinistöltä. Uutistoimisto Bloombergin toimittaja kysyy von der Leyeniltä, miksi aiemmassa raportin versiossa ollut toive EU-maiden yhteisestä tiedusteluelimestä on lopullisesta versiosta poistettu. Von der Leyen vastaa, että tiedustelutiedon kerääminen on enimmäkseen jäsenvaltioiden vastuulla. Von der Leyen viittaa Niinistön aiemmassa kokouksessa lausumaan kommenttiin, että Niinistö ei olisi uusien rakenteiden pystyttämisen fani, vaan että hän olisi olemassa olevien rakenteiden kehittämisen ystävä. Ja tässä hengessä EU:n tulisi keskittyä nykyisten tiedonkeräämisen tapojen kehittämiseen.

13.10: Aloituspuheenvuoron pitävä Von der Leyen kiitti Niinistöä viime kuukausien yhteistyöstä. Nyt puheenvuoron ottaa Niinistö.

13.08: Niinistön raportissa on julkaistu kaavakuva Euroopan Unionia ja yhteiskuntaa uhkaavista vaaroista ja miten niihin varaudutaan. 

EU uhkien kohteena

Uhkia ovat aseelliset uhat, kyberhyökkäykset, hybridikampanjat, häiritsevät teknologiat, kriittisen infrastruktuurin katkokset, taloudellinen pakottaminen, resurssien vähäisyys, taloudelliset sokit ja kuljetusketjujen häiriöt, tartuntataudit, ilmastonmuutos, äärisääilmiöt, luontokato ja valtionrajat ylittävät ympäristökatastrofit.

Uhkia torjutaan yhdeksällä eri keinon puolustusmuurilla, jotka ovat myös Niinistön raportin yhdeksän päälukua. Nämä uuden puolustusvarautumisen pilarit ovat

  1. Nykyisten kriisien purkaminen ja tulevien uhkien ennakointi

  2. EU:n toiminnan mahdollistaminen kaikissa olosuhteissa

  3. Toiminnan nopeuden varmistaminen tarkoituksenmukaisilla rakenteilla ja menettelyillä

  4. Kansalaisten voimaannuttaminen yhteiskunnan resilienssin ja valmiuden selkärankana

  5. Julkis-yksityisen yhteistyön täyden potentiaalin hyödyntäminen

  6. Pahantahtoisten toimijoiden päihittäminen hybridihyökkäysten estämiseksi

  7. Euroopan puolustuspyrkimysten laajentaminen ja sen kaksoiskäyttöpotentiaalin avaaminen

  8. Yhteisen resilienssin rakentaminen kumppaneiden kanssa määrätietoisella EU-diplomatialla

  9. Talouden valmiuden hyödyntäminen investoimalla yhdessä etukäteen.

13.05:Tilaisuus alkaa.

Raportin otsikko on Turvallisempaa yhdessä – Euroopan siviili- ja sotilaallisen valmiuden ja valmistautumisen vahvistaminen. Merkillepantavaa on, että sana siviilit tulee ennen sotavoimia.

12.53: Tilaisuus pääsee alkamaan kello 13. Suora lähetys on nyt käynnissä.

12.47: Info viivästyy yhä. 

12.07: Tervetuloa MTV:n seurantaan! Presidentti Niinistön ja puheenjohtaja von der Leyenin tiedotustilaisuus on myöhässä aikataulustaan. Info saattaa myöhästyä MTV:n Brysselissä julkaisua seuraavan avustajan Anna Sarasteen mukaan jopa puoli tuntia. Suora lähetys ja tekstiseuranta raportin sisällöstä alkaa itse tilaisuuden päästyä alkamaan.

Taustaa: Presidentti Sauli Niinistö luovuttaa tänään EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille raporttinsa EU:n siviili- ja puolustusvalmiuden vahvistamisesta. 

Niinistö on toiminut asiassa von der Leyenin nimittämänä selvitysmiehenä. Niinistön raporttiprojektista kerrottiin viime maaliskuussa.

Von der Leyen kehui tuolloin, että Suomessa puolustusvalmius ei koske vain sotilasvoimia, vaan koko yhteiskuntaa.

– Kriisiaikoina Suomen yhteiskunnan kaikki osa-alueet pystyvät osaltaan turvaamaan elintärkeiden toimintojen jatkumisen, varmistamaan väestön perusturvan ja tukemaan Puolustusvoimia niiden tehtävien hoitamisessa. Tämä on todellista valmiutta, ja juuri tämän ansiosta Suomen kriisinkestävyys on huippuluokkaa, von der Leyen sanoi.

– Meillä on siis paljon opittavaa Suomelta, jonka asennoituminen olisi syytä omaksua laajemminkin Euroopassa, hän jatkoi.

EU:lle oma tiedusteluelin?

Uutistoimisto Bloomberg kertoi viime viikolla, että Niinistön raporttiluonnoksessa esitetään Euroopan unionille täysimittaisen tiedusteluelimen luomista.

Tiedusteluelin voisi torjua unioniin kohdistuvaa ulkoista uhkaa ja reagoida voimakkaammin vakoiluun unionin sisällä. Tarkoitus olisi välttää päällekkäistä työtä kansallisten tiedusteluelinten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat