Niinistön valinta kriittiseen EU-tehtävään ei ole sattumaa – tästä syystä häneen luotettiin

3:20imgKatso video: EU-maiden omien tiedustelupalveluiden oikeudet toimia eroavat valtavasti toisistaan. Näin tilannetta Brysselissä seuraava Anna Saraste arvioi edessä olevaa työsarkaa.
Julkaistu 30.10.2024 08:38
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Presidentti Sauli Niinistö paljastaa tänään mietteensä EU-maiden yhteisen turvallisuuden pönkittämiseksi. Niinistön uskotaan tänään ravistelevan EU-maita yhteiseen ponnistukseen epävarmuuden kasvaessa.

MTV:n lähteiden mukaan tänään puoliltapäivin julkaistavan raportin uskotaan herättelevän EU-maita parantamaan kriisivalmiuttaan. Raportti tiettävästi suosittaa jäsenmaita varautumaan kriittisten toimintojen osalta jopa sotilaalliseen hyökkäykseen.

Lue myös: Suora lähetys kello 12: Sauli Niinistö luovuttaa EU-raportin siviili- ja puolustusvalmiudesta

Muuten raportin sisällöstä tiedetään varsin vähän, kertoo raportin julkistusta tänään seuraava MTV Uutisten avustaja Anna Saraste Brysselistä. 

– Yleensä tämänkaltaiset raportit tulevat medialle aikaisemmin jakoon, mutta tämän Niinistön raportin sisällön osalta meillä toimittajilla on vain toisen tai kolmannen käden tietoja, Saraste kertoo.

Suurin etukäteen raportista vuodettu uutinen on uutistoimisto Bloombergin tieto siitä, että Niinistö peräänkuuluttaisi EU:lle omaa täysimittaista tiedustelupalvelua. Sen tarkoitus olisi auttaa EU-maita torjumaan muualta maailmasta Eurooppaan kohdistuvaa vakoilua ja muita uhkia.

Lue myös: Bloomberg: Sauli Niinistö esittää EU:lle tiedustelukeskuksen perustamista

Niinistö mittapala tekijäksi

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kehunut Suomea varautumisen mallimaana, ja valitsi juuri Niinistön raportin laatijaksi.

– Suomi on aina pitänyt puolustuskykynsä hyvänä, mutta Suomessa puolustusvalmius ei ole ainoastaan armeijan asia, vaan se on kaikkien asia, von der Leyen perusteli Niinistön valintaa tehtävään.

Valinnan osuminen Niinistöön ei ole sattumaa.

– Von der Leyen on pitänyt Suomea jonkinlaisena esimerkkimaana mitä tulee kriisivalmiuteen. Hän on nostanut nimenomaan siviilivalmiuden, huoltovarmuuden esille uudestaan silloin, kun hän antoi tämän tehtävän Sauli Niinistölle, Saraste sanoo. 

Niinistö von der LeyenEU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen laittoi luottamuksensa Sauli Niinistöön.AOP

Kaksitoista vuotta Suomen presidenttinä juuri ennen raporttiin tarttumista on antanut Niinistölle myös vankkoja välineitä arvioimaan koko mantereen turvallisuutta. Venäjän naapurimaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava johtaja tietää, mitä on elää aggressiivisen jättiläisen kainalossa.

– Tämä kokemus tuli varmasti käyttöön tämän raportin laatimisessa.

EU-maiden tiedustelulait ja -käytännöt eroavat suuresti toisistaan. Katso alun videolta, kuinka Saraste arvioi tällä hetkellä "lapsenkengissä" olevaa tiedusteluyhteistyötä.

Tuoreimmat aiheesta

EU