Pekingin talviolympialaiset alkavat ensi perjantaina diplomaattisten boikottien varjostamana. Useat länsimaat kuten Australia, Britannia, Kanada, Tanska ja Yhdysvallat eivät lähetä valtiollisia tai poliittisia edustajiaan kisojen avajaisiin tai päättäjäisiin.
Boikottien syynä ovat länsimaiden ja ihmisoikeusjärjestöjen tuomitsemat uiguuri- ja tiibetiläisvähemmistöjen tukahduttava kohtelu, ja Hongkongin mureneva poliittinen asema.
Myös Taiwanin kisajoukkue jättää avajaiset ja päättäjäiset väliin. Kiina pitää Taiwania osana Kiinaa.
Kiina kiistää syytökset vähemmistöjen sorrosta. Pekingin mukaan boikotoijat haluavat politisoida kisat.
Kulttuuriministeri Kurvinen Pekingiin
Kaikki länsimaat eivät ole boikotissa mukana. Suomesta kisojen päättäjäisiin on matkaamassa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).
Lue lisää: Urheiluministeri Kurvinen puolustaa Pekingin-matkaansa – päätös boikotista olisi kuulunut ulkopolitiikan johdolle
Lue lisää: Arhinmäki ihmettelee Kurvisen Peking-matkan perusteluita: "Jokainen ministeri päättää itse"
Myös esimerkiksi EU:ssa arvostelua oikeusvaltion murentamisesta saaneen Puolan presidentti Andrzej Duda matkaa Pekingiin. Ranska puolestaan pitää boikottia merkityksettömänä. Äänenpainoon saattaa vaikuttaa se, että Pariisi järjestää kesäolympialaiset 2024.
Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu avajaisiin. Hän tuomitsi boikotin aiemmin tällä viikolla.
– Yhdessä (Kiinan kanssa) vastustamme urheilun politisoimista ja mielenosoitusboikotteja. Tuemme perinteisiä olympialaisia arvoja, ennen kaikkea tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.
Xi ja Putin puhuvat kisojen liepeillä maailmanpolitiikasta
Olympialipun liehumisen ja olympiasoihdun lepatuksen varjossa Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping kuitenkin aikovat uutistoimisto Reutersin mukaan käyttää ”runsaasti aikaa” keskustellakseen muun muassa Euroopan poliittisesta tilanteesta.
Kiina on varpaillaan tennispelaaja Peng Shuin tapauksen takia. Viime marraskuussa Peng syytti sosiaalisessa mediassa entistä varapääministeriä Zhang Gaoli. Ennen kuulumaton syytös kohdistui vallan ytimeen. Peng katosi äkkiä sekä sosiaalisesta mediasta että julkisuudesta.
Kiina varoitti oikeudellisista seuraamuksista
Kiina on varoittanut olympiaurheilijoita kommentoimasta politiikkaa. Pekingin uhkaus on, että sellainen rikkoo paitsi olympiahenkeä, myös Kiinan lakeja, ja tällaisesta voi seurata rangaistus.
Olympialaisten perusasiakirja on näennäisesti epäpoliittinen, mutta siihen voidaan vedota myös yhteiskunnallisissa kysymyksissä.
Se kieltää poliittisen, uskonnollisen tai rotuun liittyvän propagandan kisapaikoilla tai muilla kisa-alueilla.
Tokiossa sallittiin urheilijoiden poliittiset näkemykset
Viime kesän Tokion olympialaisissa urheilijoiden kuitenkin sallittiin esittää yhteiskunnallisia näkemyksiään kisojen aikana sosiaalisessa mediassa, haastatteluissa ja kisapaikoilla ennen urheilusuorituksen alkua.
Peruskirjan mukaan olympia-aate pyrkii muun muassa universaalien perustavien eettisten periaatteiden kunnioittamiselle, ja ihmiskunnan harmoniseen kehittymiseen, päämääränään rauhanomainen yhteiskunta, joka halua säilyttää ihmisyyden kunnioittamisen.
Politiikkaa ja urheilua on sotkettu keskenään olympialaisissa jo yli 100 vuotta sitten.
Boikotteja Melbournen kisoista lähtien
Kesäkisaboikotteja on ollut aika ajoin Melbournen 1956 kisoista lähtien. Jo ennen toista maailmansotaa Adolf Hitlerin Saksa pyrki edistämään mainettaan 1936 talvikisoilla Garmisch-Partenkirchenissä ja kesäkisoilla Berliinissä.
Ennen kisojen alkua on puhuttanut myös osallistujien henkilökohtaisten tietojen ja viestimisen salaisuus.
Varoituksia koronasovelluksen käyttämisestä
Urheilijoita ja muita olympiajoukkueiden jäseniä on kehotettu jättämään omat mobiililaitteensa kotiin ja ottamaan mukaan väliaikaiset laitteet mahdollisen vakoilun takia.
Jokainen joutuu asentamaan kännykkäänsä My2022-sovelluksen kisojen ajaksi. Sovellus tarkkailee ja viestittää päivittäin koronapandemiaan liittyviä asioita.
Sovellusta voi käyttää myös muuhun viestintään. Kyberturvallisuusasiantuntijat varoittavat, että sovelluksessa voi olla suojauksen mentäviä aukkoja. Kiina kiistää kaikki epäilyt.