Joukko tiibetiläisiä opiskelijoita on protestoinut Kansainvälistä olympiakomiteaa (KOK) vastaan järjestön päämajan edessä Sveitsin Lausannessa. Kaksi opiskelijaa kahlitsi itsensä rakennuksen edessä sijaitseviin suuriin olympiarenkaisiin.
Opiskelijat vaativat helmikuussa Kiinan Pekingissä järjestettävien talviolympiakisojen boikotointia. He ilmoittivat vastustavansa mielenilmauksellaan Kiinan hallintoa, joka kohdistaa sortoa etnisiin vähemmistöihin ja eikä noudata ihmisoikeuksia.
"Kansanmurhakisat"
Kaksi mielenosoittajaa levitti näkyville suuren banderollin, jossa luki "No to Beijing 2022" (“Ei Pekingille 2022”.) Viisi mielenosoittaa onnistui pääsemään rakennukseen sisälle ja he protestoivat istumalla lattialle.
Mielenosoittajat kutsuvat kisoja "kansanmurhakisoiksi".
– Huolimatta lisääntyvästä kansainvälisestä arvostelusta Kiinaa ja KOK:ta kohtaan, Kiinan ihmisoikeusloukkaukset Tiibetissä, Itä-Turkestanissa (uiguurialueella) ja Hongkongissa jatkuvat häiriöittä, sanoi mielenosoitukseen osallistunut Tengzing Dhokhar.
Dhokharin mukaan Kiinan hallinto pyrkii puhdistamaan mainettaan olympiakisoilla ja saamaan huomion pois ihmisoikeusrikkomuksista.
– Tekemällä yhteistötä Kiinan kanssa KOK tekee itsestään osasyyllisen Kiinan kommunistisen puolueen rikoksiin, Dhokhar sanoi.
Dhokhar johtaa Euroopassa asuvien tiibetiläisten opiskelijoiden järjestöä.
Päämajassa oli samaan aikaan käynnissä KOK:n kokous. Poliisi poisti mielenosoittajat paikalta.
Diplomaattinen boikotti tulossa
Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet KOK:ta pitkään siitä, että se on myöntänyt olympiakisat Kiinaan.
Aiemmin tällä viikolla useat maat, muun muassa Yhdysvallat, Britannia ja Australia ilmoittivat järjestävänsä olympiakisoihin diplomaattisen boikotin. Tämä tarkoittaa, ettei kyseisistä maista tule olympiakisoihin virallista diplomaattista delegaatiota. Toisin sanoen kisakatsomoissa ei nähdä näiden maiden poliitikkoja tai diplomaatteja.
Lue myös: Kiinalaiset raivostuivat Yhdysvaltojen olympiaboikotista – "Tulevat maksamaan virheestään"
Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki oli lausunnossaan hyvin suorasanainen. Hän kutsui Kiinan toimia maan uiguurialueella kansanmurhaksi ja sanoi, ettei Yhdysvallat voi suhtautua Kiinassa järjestettäviin olympiakisoihin kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Kiina tuomitsi boikottihankkeen ankarin sanankääntein ilmoittaen muun muassa, ettei diplomaattiboikotti "kiinnosta ketään" ja uhaten Yhdysvaltoja vastatoimilla.
Kiina miehitti Tiibetin vuonna 1950 ja liitti sen itseensä. Ennen tätä Tiibet oli ollut itsenäinen valtio. Nykyään Tiibetistä on tullut Kiinan yksi tarkimmin valvotuista maakunnista. Tiibetin maanpaossa oppositio on Dalai Laman johdolla kutsunut Kiinan miehitystä “kulttuurilliseksi kansanmurhaksi”.
Kiinan on väitetty käyttävän jopa miljoonaa uiguuria pakkotyövoimana leireillä Xinjiangin maakunnassa, jota oppositio kutsuu Itä-Turkestaniksi. Kiina on kiistänyt tekevänsä mitään väärää ja kutsunut leirejä "ammattikoulutuskeskuksiksi".