Viimeisen 100 metrin kilpailunsa MM-pronssimitaliin päättänyt Usain Bolt jää urheiluhistoriaan täysin omana lukunaan. C Moren yleisurheiluselostaja Antero Mertaranta tuntee ylpeyttä saatuaan elää paikan päällä jamaikalaisen häkellyttävimmät juoksut.
Bolt koki lauantaina tappion Yhdysvaltain Justin Gatlinille ja Christian Colemanille Lontoon MM-kisojen sadan metrin finaalissa. Samalla katkesi vuodesta 2008 jatkunut arvokisavoittojen sarja (jos Daegun 2011 diskaus lasketaan pois) sekä kesällä 2013 alkanut voittoputki satasella.
Mertarannan mielestä Boltin kokema tappio viimeiseksi ilmoitetussa kisassa ei himmennä lainkaan tähtiurheilijan sädekehää.
– Kääntäisin asian näin, että oli valtaisan hieno ja rohkea asia, että Bolt tuli paikalle tietäen, ettei ole läheskään entisenlaisessa kunnossa, Mertaranta toteaa.
Lontoon voittoaika 9,92 on kaukana niistä ajoista, joita Bolt teki vuoden 2009 Berliinin MM-kisoissa. Mertaranta sai tuolloin muiden paikalla olleiden tavoin haukkoa henkeään, kun pikakiitäjä tykitti satasella tauluun maailmanennätyksen 9,58 ja 200 metrillä 19,19. Nämä hetket jäävät selostajalegendan omissakin muistoissa päällimmäisten joukkoon.
– Onhan se ainutlaatuista saada kokea, mitä se tarkoittaa, kun joku urheilija on niin paljon suurempi ja niin paljon parempi kuin kaikki muut. Se on myös urheilun suola, että joku on joskus ollut niin ylivoimainen, että on voinut leikitellä, lasketella ja katsella. Joku on varmasti pitänyt joskus häntä ylimielisenä, mikä on täysin väärä arvio.
– Huippu-urheilija, persoona, lahjakkuus ja viihdetaiteilija – ja kaikki samassa nipussa. Siitä ei kokonaisuus parane, Mertaranta ylistää.
Mitä Boltin jälkeen?
Lontoon finaalin tulostaso jäi tällä kertaa poikkeuksellisen heikoksi eikä kultamitalin vienyttä Justin Gatlinia voi 35-vuotiaana sanoa Boltin manttelinperijäksi, saati pikajuoksun tulevaisuudeksi. Mihin lajissa ollaan siis menossa?
Tällä kertaa areena oli jo pedattu kanadalaiselle Andre De Grasselle, joka pyyhälsi kesäkuussa vahvassa myötätuulessa huippuajan 9,69, mutta takareisivamma pilasi 22-vuotiaan lupauksen haaveet pahemman kerran. Mertarannan mukaan Boltin jälkeen ollaan ison murroksen edessä.
– Andre De Grasse on totta kai huippujuoksija, mutta hänkään ei tuo siihen mitään sensaatiomaista. Uudet miehet nousevat sieltä, varmasti Christian Coleman etunenässä sellaiseksi, jota on ryhdyttävä hyvin tarkkaavaisesti seuraamaan. Muuten pikajuoksun taso on erittäin suuressa murroksessa.
Boltin hirmuisesta maailmanennätyksestä huolimatta 200 metriä saattaa olla se, jossa nähdään nopeammin uusia ihmetekoja. Eteläafrikkalainen Wayde van Niekerk on nyt kaikkien huulilla, mutta Boltin aikoihin ei Mertaranta silti hänenkään odota yltävän vähään aikaan.
– Erityisesti kakkosen maailmanennätys on niin kova, että uskon sen säilyvän vielä pitkään, vaikka nämähän eivät ole mitään uskon asioita, Mertaranta toteaa.