Usain Bolt hätkähdytti Pekingin olympiakisoissa pikamatkoilla elokuussa 12 vuotta sitten. Antero Mertaranta sai seurata selostajaurallaan Boltin valovoimaisuutta monissa kilpailuissa, myös Pekingissä.
Sadan metrin olympiafinaali Pekingissä 16. elokuuta 2008. Michael Frater saa parhaan lähdön, mutta kun 30 metriä on edetty, Usain Bolt ottaa asemansa kärjessä.
LUE MYÖS: Usain Bolt sai ensimmäisen lapsensa, Kobe Bryantin kuoleman jälkeen esitetty toive toteutui
Hän nykäisee eroa muihin askel askeleelta. Askeleesen yhdistyvät keveys ja dynamiittinen voima.
Kun matkaan maaliin on 20 metriä, Boltilla on varaa jo hellittää. Hän alkaa tuulettaa.
Aika on 9,69 – uusi maailmanennätys.
– Näin hänen hidastavan edessä, kun itse yritin vaan lisätä vauhtia, ajan 9,89 juossut hopeamies Richard Thompson ihmetteli.
Neljä päivää myöhemmin Bolt juoksi 200 metrin finaalissa vastatuuleen (0,9 metriä sekunnissa) ajan 19,30 ja rikkoi Michael Johnsonin vanhan maailmanennätyksen.
Viimeksi Carl Lewis oli pystynyt nappaamaan kullan sekä 100 että 200 metrillä Los Angelesissa 1984.
Selostaja Antero Mertaranta oli nähnyt jo aiemmin urallaan paljon, mutta hänkin oli ihmeissään. Miten tämä on mahdollista?
– Peking oli hyvä esimerkki siitä, miten hän vie itseluottamuksen kaikilta kilpakumppaneilta. Hän irtosi kuin juna 50–60 metrin jälkeen.
Nimi esille jo teininä
Antero Mertaranta kuuli Boltista ensimmäisen kerran jo 2000-luvun alussa, kun aitajuoksun sittemmin edesmennyt lajivalmentaja Seppo Haavisto mainitsi hänestä. Jamaikalta oli tulossa huippulahjakas pikajuoksija, jolle povattiin loistavaa uraa.
Se ei pitänyt paikkansa. Urasta tuli vielä parempi.
– Mykistävä hahmo. Hän on ollut 2000-luvulla ylivoimaisesti valovoimaisin yleisurheilija maailmassa.
Mertarannan mielestä urheilukielessä käytetään liikaakin superlatiiveja, mutta Boltin kohdalla ne ovat täysin perusteltuja.
– En usko, että maailmasta löytyy enää koskaan urheilijaa, joka olisi yhtä ylivoimainen sadalla, kahdellasadalla ja vielä pikaviestilläkin. Hän olisi ollut loistava 400 metrilläkin, jos olisi satsannut siihen.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
"Opettele ensin soittamaan"
Mertaranta korostaa, että itse urheilun lisäksi Bolt oli suuri persoona, joka nosti yleisurheilun imagoa. Hän pääsi seuraamaan jamaikalaistähden tekemisiä moneen otteeseen esimerkiksi Timanttiliigan kilpailujen yhteydessä.
Mertaranta seurasi bussissa Boltin tekemisiä, kun he matkustivat pois stadionilta Brysselin finaalin jälkeen.
– Aikamoiset bakkanaalit alkoivat saman tien. Bolt oli ylimpänä showmiehenä järjestämässä kilpakumppaneille hauskaa. Siihen en ota kantaa mitä yö toi tullessaan, kun en ollut paikalla, "Mertsi" naurahtaa.
– Ajattelutapa oli se, että jos kukaan muu ei järjestä hauskaa, Bolt järjestää.
LUE MYÖS: Boltin juopottelu tallentui videolle – ystävän muistojuhla osui uran viimeisen kisan kynnykselle
Mertaranta muistuttaa, että Boltin urheilusaavutukset loivat pohjan kaikelle muulle toiminnalle.
– Vanhan sanonnan mukaan "opettele soittamaan ennen kuin alat pelleillä". Jos on esittää tuloksia ja hyviä juttuja, niin antaa mennä.
– Tämä liittyy yleisemminkin keskusteluun urheilijoiden tukemisesta. Kaikki lähtee tuloksesta ja sisällöstä, ei siitä, että lähdetään vaan esittelemään uusia urheiluhousuja.
Vain yksi tahra
Niin hyvä kuin Boltin ura olikin, siihenkin mahtuu yksi kauneusvirhe. Hänet hylättiin Daegun sadan metrin MM-finaalissa räikeän varaslähdön takia. Kisan voitti Boltin maanmies Yohan Blake suhteellisen heikolla ajalla 9,92.
– Olisiko se kisa ollut ainoa, jossa Bolt oli hivenen keskittymätön, Mertaranta arvelee.
Onnistumisprosentti on kuitenkin loistava sadan metrin kaltaisessa herkässä lajissa. Eikä Boltkaan ollut kone, vaikka hän välillä siltä vaikutti.
LUE MYÖS: Mertarannalta huikea kunnianosoitus Usain Boltille: "Kaikkien aikojen suurin"
Boltistä kertovassa dokumentissa "Usain Bolt – maailman nopein mies" kuvataan tähteä hotellihuoneessa vuonna 2017 päättyneen uran loppuvaiheessa, kun hän tuntee olonsa epävarmaksi ennen kilpailua. Jalkavamma vaivasi, ja se vaikutti jopa häneen.
Boltista puhuttaessa unohtuu usein, ettei hän saanut lahjakkuudestaan huolimatta mitään ilmaiseksi. Taustalla oli tinkimätön vuosien harjoittelu.
– Boltilla oli harvinaisen vähän isoja vammoja, jotka olisivat estäneet harjoittelun, Mertaranta muistuttaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.