Britanniassa pääministeri Boris Johnson puolustaa EU:lle esittämäänsä brexit-ehdotusta parlamentin alahuoneessa.
Johnsonin lähipiirissä olevien lähteiden mukaan eilen esitellylle ehdotukselle olisi löytymässä kansanedustajien enemmistön tuki.
EU:n ensikommenteissa puhuttiin varovaisesta edistyksestä mutta muistutettiin myös jäljellä olevista ongelmista. Ratkaisevassa asemassa olevan Irlannin pääministerin Leo Varadkarin mukaan Johnsonin suunnitelma ei vastaa kaikkiin niihin ongelmiin, joita backstop-varajärjestelystä luopuminen merkitsisi.
Lue myös: EU:n Junckerin mukaan Britannian EU-eroesityksessä on ongelmallisia kohtia: Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pulmallinen
Ehdotuksen mukaan kovan rajan syntyminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille vältettäisiin siten, että Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin samoja sisämarkkinoiden sääntöjä kuin EU:ssa. Esimerkiksi maataloustuotteita ei tarvitsisi näin tarkastaa rajalla. Järjestelyyn pitäisi pyytää säännöllisin väliajoin hyväksyntä Pohjois-Irlannin alueparlamentilta.
Toisaalta Irlannin saarelle muodostuisi tulliraja, kun Pohjois-Irlanti jättäisi EU:n tulliliiton yhdessä muun Britannian kanssa vuoden 2021 alusta alkaen. Jotta fyysisiä tarkastuspisteitä ei tarvittaisi, Britannia esittää, että tulli-ilmoitukset tehtäisiin sähköisesti ja tarkastukset muualla kuin rajalla.
Riittääkö laki estämään kovan brexitin?
Britannialla on vain joitakin päiviä aikaa hakea ratkaisua EU:n kanssa, koska EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen jo 17.–18. lokakuuta.
Johnson on useaan otteeseen korostanut, että Britannia jättää EU:n joka tapauksessa lokakuun lopussa – joko sopimuksella tai ilman sopimusta. Viimeksi mainitun kovan brexitin vaihtoehdon pitäisi ainakin Britannian puolelta olla mahdoton, koska parlamentin hyväksymän lain mukaan pääministerin täytyy pyytää EU:lta lykkäystä brexitiin, jos sopimukseen ei ole päästy.
Jatkoajan jättäminen pyytämättä rikkoisi siis lakia, mutta Johnson on siitä huolimatta sanonut, ettei aio pyyntöä esittää. Toisaalta kova brexit olisi edessä myös, jos EU ei jatkoaikapyyntöön suostuisi.