Suurin osa briteistä katuu brexitiä, mutta paluu unioniin ei näytä todennäköiseltä lähitulevaisuudessa.
Kun Iso-Britannia vuonna 2016 äänesti EU-erosta, lähtöä unionista kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä. Erilaisten käänteiden jälkeen tämä johti siihen, että brexit toteutui 31. tammikuuta 2020.
Mitä britit ajattelevat EU-erostaan nyt, neljä ja puoli vuotta myöhemmin?
– Enemmistö ihmisistä ajattelee, että brexit on ollut pikemminkin epäonnistuminen kuin menestys, tutkija Jannike Wachowiak sanoo MTV Uutisille.
Hän työskentelee Lontoossa UK in a Changing Europe -ajatushautomossa.
– Moni niistäkin, jotka kannattivat aikoinaan brexitiä, ajattelevat näin. Kaikki eivät kuitenkaan sen takia, että brexit olisi heistä huono idea. Vaan siksi, että hallitus heidän mielestään sössi brexitin eikä toteuttanut sitä oikein.
Mielipidemittaaja YouGovin tuoreimman kyselyn mukaan 48 prosenttia briteistä sanoo, että äänestäisi nyt EU-jäsenyyden puolesta. 33 prosenttia äänestäisi vastaan. 19 prosenttia ei osaa sanoa tai jättäisi äänestämättä.
Muidenkin tahojen kyselyissä tulokset ovat olleet saman suuntaisia.
Arvio: Brexit leikannut BKT:ta 2–3 prosenttia
Brexit on nostanut esteitä tai hidasteita Britannian ja Euroopan unionin väliselle kaupankäynnille. Se on tuonut rajalle tullimaksut ja lisännyt huomattavasti vientiyritysten byrokratiaa.
Lähes yhtä aikaa brexitin kanssa iski koronapandemia, mikä vaikeuttaa tarkkojen talousvaikutusten mittaamista.
Lue myös: Britannian uusi hallitus puuhaa turvallisuussopimusta EU:n kanssa – "Tilanne on perustavanlaatuisesti muuttunut"
– Yleinen asiantuntijanäkemys on, että ilman brexitiä Britannian kansantalous olisi tällä hetkellä suurempi. Tästä on joitakin ihan selkeitä mittareita. Vientiyritysten määrä Britanniassa on laskenut, koska pienet yritykset eivät enää vie ollenkaan. Ne toimivat vain Britannian sisäisillä markkinoilla, kertoo suurlähettiläs Jukka Siukosaari.
UK in a Changing Europe on laskenut brexitin leikanneen Britannian bruttokansantuotteesta ainakin 2-3 prosenttia.
Paluusta EU:hun ei puhuta
Vaikka talousvaikutukset vaikuttavat kiistattomilta ja kansan mielipide on kääntynyt brexitiä vastaan, ei paluusta unioniin puhuta saarivaltiossa juurikaan.
Se ei noussut vaaliteemaksi parlamenttivaaleissa. Uusi työväenpuolueen pääministeri Keir Starmer haluaa parantaa EU-suhdetta, mutta ei aja jäseneksi palaamista.
Kansanäänestyksen aikaan hän oli vahvasti unionissa pysymisen kannalla. Starmer ei usko, että paluuta unioniin tapahtuu hänen elinaikanaan.
Myöskään tutkija Jannike Wachowiak ei usko, että paluusta alettaisiin puhumaan kovin pian.
– Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, mutta en usko paluun tapahtuvan lähitulevaisuudessa, Wachowiak sanoo.
Hänen mukaansa paluu vaatisi sitä, että Britannian yhteiskunnassa ja politiikassa saavutettaisiin laaja yhteisymmärrys sen tarpeesta. Konsensuksessa mukana pitäisi olla myös konservatiivipuolue.
Lue myös: MTV Lontoossa: Suomen kansalaisuutta hakenut Noah asui Helsingissä vielä vuosi sitten – nyt hän istuu kansanedustajana Britannian parlamentissa
Jos konsensusta ei olisi, myös EU voisi olla hyvin epäileväinen sen suhteen, että Britannia olisi taas muutaman vuoden päästä eroamassa liittymisen jälkeen.
– Yleinen mielipide täällä taitaa olla se, että kukaan ei enää haluaisi puhua brexitistä. Ihmiset haluavat vain unohtaa ja päästä siitä yli.