Zimbabwe lopettaa 200 norsua kuivuuden ja elintarvikepulan takia

Zimbabwe on määrännyt 200 norsua lopetettavaksi ennennäkemättömän kuivuuden ja sen aiheuttaman elintarvikepulan takia. Luonnonsuojelijoiden mielestä elefantit ovat kannattavampia elävinä kuin kuolleina.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Zimbabwen ympäristöministerin mukaan maassa on "enemmän elefantteja kuin se tarvitsee", kertoo brittilehti The Guardian.

Sithembiso Nyoni kertoi maan parlamentissa keskiviikkona, että hallitus on antanut Zimbabwen puisto- ja villieläinviranomaiselle ZimParksille ohjeet teurastusten aloittamisesta.

ZimParksin pääjohtaja Fulton Mangwanya sanoi, että 200 norsua metsästettäisiin alueilla, joilla ne ovat joutuneet yhteentörmäykseen ihmisten kanssa. Näin on tapahtunut esimerkiksi Hwangessa, jossa sijaitsee Zimbabwen suurin luonnonsuojelualue.

– Keskustelemme ZimParksin ja joidenkin yhteisöjen kanssa Namibian tapaan siitä, että voisimme teurastaa norsut ja mobilisoida naiset kuivaamaan lihan, pakkaamaan sen ja varmistamaan, että se päätyy proteiinia tarvitseville yhteisöille, Nyoni kertoi Voice of America -lehdelle.

Maailman toiseksi norsuvaltaisin maa

Zimbabwessa elää arviolta 100 000 norsua, mikä on maailman toiseksi suurin kanta Botswanan jälkeen.

ZimParksin mukaan Hwangessa on suojelutoimien ansiosta nyt 65 000 eläintä. Sen on ZimParksin mukaan neljä kertaa enemmän kuin alueen kapasiteetti on.

Zimbabwe tappoi norsuja viimeksi vuonna 1988.

Zimbabwen naapurimaa Namibia kertoi aiemmin tässä kuussa, että se on jo tappanut 160 luonnonvaraista eläintä suunnitellussa yli 700 eläimen teurastuksessa selviytyäkseen pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin.

Zimbabwe ja Namibia ovat julistaneet hätätilan kuivuuden vuoksi.

Norsut ovat kannattavampia elävinä kuin kuolleina

Luonnonsuojelijat ja eläinoikeusjärjestö Peta pitävät Namibian norsujen teurastusta lyhytnäköisenä, julmana ja tehottomana.

Zimbabwessa eläintensuojelijat muistuttavat myös siitä, että eläimet ovat merkittävä vetonaula matkailijoille.

– Hallituksella on oltava kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä menetelmiä kuivuuden torjumiseksi ilman, että se vaikuttaa matkailuun, voittoa tavoittelemattoman Centre for Natural Resource Governance -järjestön johtaja Farai Maguwu totesi The Guardianin mukaan.

– Elefantit ovat kannattavampia elävinä kuin kuolleina, hän sanoi.

Luonnonsuojelija ja Namibian Chamber of Environmentin toimitusjohtaja Chris Brownin mukaan norsuilla on kuitenkin "tuhoisa vaikutus elinympäristöön, jos niiden annetaan lisääntyä jatkuvasti".

– Ne vahingoittavat ekosysteemejä ja elinympäristöjä ja niillä on valtava vaikutus muihin lajeihin, jotka eivät ole yhtä ikonisia kuin norsut ja joilla on siksi vähemmän merkitystä Eurooppa-keskeisten kaupunkien nojatuolisuojelijoiden silmissä.

– Nämä lajit ovat kutenkin yhtä tärkeitä kuin norsut.

Lue myös:

    Uusimmat