Karhu juoksi kaupunkiin ja raateli ihmisiä Slovakiassa – nyt siitä on tulossa poliittinen pelinappula

Aiemmin slovakialaiskaupugissa kauhua kylvänyt karhu jäljitettiin ja ammuttiin, kertoi mininsteri. Mutta oppositio on kyseenalaistanut, käyttääkö hallitus sittenkin viatonta karhua kannatuslukujen nostamiseen.

Maaliskuun 17. päivänä suurikokoinen ruskeakarhu juoksenteli Liptovsky Mikulasin kaupungissa aiheuttaen paniikkia asukkaissa.

Karhu ehti raapia ja aiheuttaa muita ruhjeita viidelle ihmisille, mukaan lukien 10-vuotiaalle tytölle. Kukaan ei loukkaantunut hengenvaarallisesti, mutta osa vammoista vaati sairaalahoitoa.

Kymmenen päivää myöhemmin Slovakian ympäristöministeri Tomas Taraba kertoi, että karhu oli jäljitetty droneilla ja käyty ampumassa.

Mutta maan oppositiopoliitikot ovat kyseenalaistaneet, onko ammuttu karhu sittenkin väärä yksilö.

– Olen varma, ettei se ole sama karhu. Se on ilmiselvää, sanoo progressiivisen oppositiopuolueen europarlamentaarikko ja ympäristöaktivisti Michal Wiezik.

Wiezik kertoo BBC:lle, että ympäristöministeriö ja maan luonnonsuojeluviranomaiset sanoivat aiemmin etsivänsä uroskarhua, joka painaa 80–100 kiloa.

– Mutta nyt tiedämme, että heidän tappamansa karhu on noin 70-kiloinen naaras, Wiezik sanoo.

Paikallismedioiden mukaan luonnonsuojeluviranomaiset olivat kertoneet käyttäneensä karhun jäljittämiseen lämpökameroilla varustettua dronea. Karhusta kuvattuja kuvia ja videoita oli verrattu hyökkäyspäivänä kuvattuun materiaaliin.

Slovakialla yhteinen toive Suomen kanssa

BBC:n mukaan oppositio on pyytänyt ympäristöministeriltä selvitystä tapahtumista ja syyttää hallitusta asian käyttämisestä vaaliaseena viikon päässä häämöttävissä presidentinvaaleissa.

Paikalliset kertoivat paikallismedioille järkyttyneensä tapahtumista ja alueen hälytystasoa oli nostettu uusien hyökkäysten varalta. The Guardianin mukaan vain päivää aiemmin valkovenäläinen nainen oli kuollut pudottuaan kuiluun paetessaan ruskeakarhua kaupungin lähistöllä.

Jotkut kansallismielisen populistihallituksen jäsenistä sanoivat tapausten osoittavan, että EU:n tulisi höllentää lakejaan, jotka suojelevat karhun kaltaisia eläimiä metsästykseltä.

– Karhu hyökkäsi brutaalisti ihmisten kimppuun. Yksi henkilö melkein menetti silmänsä, sanoi ympäristöministeriöstä vastaavan nationalistipuolueen kansanedustaja Rudolf Huliak ja vaati "tiukkaa ratkaisua karhujen määrään".

Ministeriö aikoo vaatia EU:lta karhujen suojelutason laskemista – kuten myös Suomi. Suomen maa- ja metsätalousministeriön mukaan susien ohella ilveksen ja karhun suojelutasoa tulisi laskea. Ministeriö näkee erityisesti karhun suojelustatuksen muuttamisen tärkeänä, jotta kantaa pystytään hallitsemaan ja ihmisarkuus säilyttämään.

Slovakiassa karhut ovat alkaneet palata alkuperäisiin elinympäristöihinsä Karpaattien vuoristolle luonnonsuojelulakien parantuessa kommunistivallan kaaduttua 1980-luvun lopulla. Karhujen määrä ei ole kuitenkaan noussut huomattavasti, vaan on pysynyt vajaassa 1 300 yksilössä.

Lue myös:

    Uusimmat