Britannian parlamentin alahuone tyrmäsi tiistai-iltana murskaluvuin ja kovan metakan saattelemana pääministeri Theresa Mayn ehdotuksen EU-erosopimuksesta. Brexit-draama jatkuu Lontoossa tänä iltana, kun Mayn luottamus laitetaan testiin.
Britannian parlamentin alahuoneessa nähtiin tiistai-iltana historiallinen tappio, kun alahuone äänesti Mayn brexit-ehdotuksen kumoon äänin 432–202. Yhtä karvasta tappiota ei ole nähty Britannian parlamentissa yli vuosisataan.
EU-eroa vastustavat mielenosoittajat iloitsivat äänekkäästi Lontoossa äänestystuloksen ratkettua. Myös parlamentissa metelöitiin niin paljon, että Mayn oli keskeytettävä puheensa hetkeksi.
Mayn jatko selviää tänä iltana
Keskiviikkona parlamentin alahuoneessa nähdään jälleen jännittävä äänestys, kun Mayn asema on vaakalaudalla.
Äänestystuloksen ratkeamisen jälkeen työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn esitti epäluottamuslauseen Maylle.
Parlamentin alahuone aloittaa keskustelun Corbynin esityksestä keskiviikkona kello 15 Suomen aikaa. Keskustelun päätyttyä kello 21 Suomen aikaa alahuone äänestää Mayn luottamuksesta. Äänestystuloksen uskotaan olevan selvillä kello 21.15.
Uusi hallitus, uusi sopimus vai ero joka tapauksessa?
Jos May häviää äänestyksen keskiviikkoiltana, konservatiivihallituksella on kaksi viikkoa aikaa yrittää muodostaa uusi hallitus. Jos alahuone ei hyväksy konservatiivien ehdotusta, on Britannian järjestettävä uudet vaalit nopealla aikataululla. Reutersin mukaan aikaa olisi vain 17 arkipäivää.
Brittimediassa Mayn ennakoidaan kuitenkin selviävän luottamusäänestyksestä.
Jos niin käy, The Guardianin mukaan May aikoo tavata kaikkien puolueiden edustajia selvittääkseen, mitä muutoksia he haluavat erosopimukseen. Mayn ennakoidaan matkustavan myös Brysseliin neuvottelemaan EU-johtajien kanssa brexit-sopimuksen mahdollisista uusista ehdoista.
Aikaa uuden EU-erosopimuksen solmimiselle ei ole enää kauaa, sillä Britannian olisi tarkoitus jättää Euroopan unioni 29. maaliskuuta, mihin on aikaa enää 10 viikkoa. Aikaa sopimuksen neuvottelemiseen on ollut jo kaksi ja puoli vuotta, sillä britit äänestivät EU-eron puolesta kesäkuussa 2016. Jos sopimusta ei saada aikaan, Britannia voi erota ilman sopimusta.
Yksi yhä enemmän kannatusta saanut vaihtoehto on uusi kansanäänestys EU-erosta.