Ensimmäinen neuvottelukierros on osoittanut, että EU:n ja Britannian kantojen välillä on vakavia eroavaisuuksia, kuvaili EU:n pääneuvottelija Michel Barnier torstaina.
Siitä huolimatta Barnier uskoo, että sopimuksen saavuttaminen on mahdollista, vaikkakin vaikeaa.
EU ja Britannia ovat tällä viikolla aloittaneet neuvottelut tulevasta suhteestaan. Neuvotteluissa on tarkoitus sopia, miten esimerkiksi kaupankäynti ja matkustaminen järjestetään sitten, kun Britannian EU-eron eli brexitin jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa.
Tiedossa oli jo etukäteen, että osapuolten välillä on monia erimielisyyksiä. EU:lla ja Britannialla on varsin erilainen näkökulma siihen, missä määrin Britannian tulisi sitoutua mahdollisessa vapaakauppasopimuksessa noudattamaan EU-sääntelyä.
Barnierin mukaan neuvottelujen alussa on käynyt selväksi, että Britannia ei halua tehdä oikeudellisia sitoumuksia Euroopan unionin tuomioistuimen roolin suhteen.
EU taas haluaa, että sopimukseen kirjattaisiin kiistatilanteiden varalta EU-tuomioistuimen asema EU-lakien tulkitsijana.
Barnier moittii Britanniaa epäkäytännöllisyydestä
Yksi neuvottelujen kiistoista on kalastus. EU:n tavoitteena on ollut sisällyttää vaikea kalastuskysymys osaksi kauppasopimusta. Barnierin mukaan Britannia haluaa nyt, että niin ei tehtäisi, vaan että kalastusvesille pääsystä sovittaisiin vuosittain.
– Entisenä maani kalastusasioista vastanneena ministerinä voin sanoa, että se ei ole käytännöllistä, Barnier totesi.
Barnier vetosi siihen, että Britannian ja EU:n välisessä kalastuksessa puhutaan ainakin sadasta eri lajista.
– Mitä voimme tehdä Norjan kanssa viiden lajin osalta, ei yksinkertaisesti onnistu sadan lajin suhteen, Barnier vertaa.
Koronaviruksen leviäminen ei toistaiseksi ole vaikuttanut neuvotteluaikatauluihin. Osapuolet seuraavat tilanteen kehittymistä ja varotoimenpiteitä tehdään, mutta keväälle sovittuja neuvottelukierroksia ei tässä vaiheessa ole vielä peruttu.