Britannian Starmerilla tapaaminen Bidenin kanssa Valkoisessa talossa – keskusteluissa Ukrainan lupa iskeä syvälle Venäjälle länsiaseilla

06032024 AOP JOE BIDEN
Arkistokuva. Bidenin hallinnon asiantuntijat ovat CNN:n mukaan jakautuneet sen suhteen, pitäisikö lupa antaa.The Mega Agency
Julkaistu 13.09.2024 20:51

MTV UUTISET – STT

CNN:n mukaan lupa voi edelleen jäädä tulematta, ainakin Yhdysvaltojen Atacms-tykistöohjusten käyttöön. Osa Bidenin hallinnon asiantuntijoista on sitä mieltä, että Venäjä on jo ehtinyt siirtää laukaisupaikkoja ohjusten ulottumattomiin.

Britannian pääministeri Keir Starmerin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin oli määrä tavata myöhään perjantaina Suomen aikaa Washingtonissa. Varsinkin Ukraina oli ladannut tapaamiseen paljon odotuksia, sillä se haluaisi kaksikon kohtaamisen poikivan mahdollisesti luvan Ukrainalle iskeä länsimailta saamillaan aseilla syvälle Venäjän puolelle.

Vaikka lupa ei mullistaisi sotaa, se vaikeuttaisi Venäjän mahdollisuuksia tukea sotatoimiaan Ukrainassa omalta alueeltaan.

Uutiskanava CNN:n ennakkotietojen mukaan Ukrainan odotukset saattavat kuitenkin osoittautua osin turhiksi, sillä kanavan Bidenin hallinnon lähteistä hankkimien tietojen mukaan presidentti tuskin on vielä valmis antamaan lupaa esimerkiksi Yhdysvaltojen antamien Atacms-tykistöohjusten käyttöön.

Sen sijaan mahdollisuuksien rajoissa voisi olla luvan antaminen Britannian Storm Shadow -ohjusten tai Ranskan antamien vastaavien ohjusjärjestelmien käyttöön.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron viestitti jo toukokuussa, että Ranskan puolesta Ukraina saa iskeä Venäjällä sellaisiin kohteisiin, joista käsin on hyökätty Ukrainaa vastaan.

Bidenin hallinnon asiantuntijat ovat CNN:n mukaan jakautuneet sen suhteen, pitäisikö lupa antaa. Epäilijöiden mukaan Venäjä on jo ehtinyt siirtää esimerkiksi liitopommien laukaisupaikat niin kauas, etteivät edes pitkän kantaman ohjukset yllä niihin. Liitopommit ovat olleet erittäin vaikeita torjuttavia Ukrainan ilmatorjunnalle.

Lisäksi pelko konfliktin laajenemisesta on lupaan epäröivästi suhtautuvien mukaan edelleen olemassa.

Valkoisen talon edustajan Karine Jean-Pierren mukaan Starmer ja Biden olivat puhumassa muun muassa Ukrainan tukemisesta, tulitauon saamisesta Gazaan ja Punaisenmeren kuljetusten suojelemisesta huthien iskuilta. Jean-Pierren mukaan Biden aikoi korostaa Yhdysvaltain ja Britannian välisen "erityissuhteen" vahvistamista.

Toinen käynti Washingtonissa

Starmerin visiitti Washingtoniin on jo toinen hänen heinäkuun alussa alkaneen pääministerikautensa aikana ja ensimmäinen sen jälkeen, kun Biden luopui jatkokauden tavoittelusta. Pääministeri vieraili Valkoisessa talossa myös heinäkuussa, kun hän osallistui sotilasliitto Naton huippukokoukseen Washingtonissa pian vaalivoittonsa jälkeen.

Tuolloin Biden oli juuri korkeaa ikäänsä koskevan mediamylläkän keskellä ja Starmer kuvaili Yhdysvaltain presidentin olleen "hyvässä vireessä". Sittemmin Biden on luopunut ehdokkuudestaan ja varapresidentti Kamala Harris on noussut hänen tilalleen demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Tiedossa ei ollut, oliko Starmer tapaamassa erikseen myös Harrisin. Mahdollista oli, että tämä osallistuisi Bidenin ja Starmerin tapaamiseen.

Starmerin ei myöskään ollut ilmoitettu tapaavan republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia. Opposition ehdokkaan tapaamiselle on ennakkotapaus, sillä Britannian silloinen pääministeri David Cameron tapasi republikaanien presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn vuonna 2012 Yhdysvaltain-vierailullaan. Tämän vuoden huhtikuussa Cameron puolestaan tapasi Trumpin vieraillessaan Yhdysvalloissa ulkoministerinä.

Lue lisää: Venäjältä uusi varoitus länsiaseiden käytöstä: "Nato tulisi olemaan suora osapuoli"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota