Venäjältä uusi varoitus länsiaseiden käytöstä: "Nato tulisi olemaan suora osapuoli"

Venäjän YK-suurlähettiläs kehottaa länsimaita miettimään seurauksia, jos Ukraina saa iskeä Venäjälle pitkän kantaman ohjuksilla.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vassili Nebenzia sanoi tänään YK:n turvallisuusneuvostossa, että jos länsimaat sallivat Ukrainan tehdä pitkän kantaman iskuja Venäjälle, tarkoittaisi se sitä, että Nato-maat ovat sodassa Venäjää vastaan.

– Nato tulisi olemaan suora osapuoli. Mielestäni teidän ei pitäisi unohtaa tätä ja miettiä seurauksia, Nebenzia sanoi 15-jäseniselle neuvostolle. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että Ukrainalle annettava lupa länsiaseilla tehtävistä pitkän kantaman iskuista Venäjälle tietäisi sitä, että Nato-maat ovat sodassa Venäjää vastaan.

– Tämä muuttaisi merkittävällä tavalla tämän konfliktin luonnetta. Se tarkoittaisi sitä, että Nato-maat ovat sodassa Venäjää vastaan, Vladimir Putin sanoi valtiontelevision toimittajalle.

Ulkoministerit: "Aseita tulee käyttää kansainvälisen oikeuden sallimissa rajoissa"

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit korostivat perjantaina Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Ruotsi eivät ole asettaneet Ukrainaan toimitettavien aseiden käytölle erityisiä rajoituksia.  

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan ainoa rajoitus on, että aseita tulee käyttää kansainvälisen oikeuden sallimissa rajoissa. Myös Ruotsin ulkoministeri Maria Malmer Stenergard totesi, että käyttäminen ei täten rajoitu vain Ukrainan alueen sisälle. Niitä voidaan käyttää myös Venäjällä.

Ukraina on pitkään kaivannut erityisesti Yhdysvalloilta lupaa iskeä länsiohjuksilla syvälle Venäjän puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat