Britanniassa alkaa nyt uusi aika – tänä yönä EU-eron kannattajat juhlivat ja vastustajat surevat

2:42img
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi brexit-illan tapahtumista ja analysoi tulkevaa Kymmenen uutisissa.
Julkaistu 31.01.2020 23:09

MTV UUTISET - STT

Britanniassa siirretään tänä yönä kellot EU-ajasta Britannian aikaan. Luvassa on isänmaallisia lauluja ja ilonpitoa, mutta myös alakuloa ja huolta.

Britannia jättää pitkän soutamisen ja huopaamisen jälkeen Euroopan unionin tänä yönä kello 23 paikallista aikaa, eli yhdeltä Suomen aikaa.

Lue myös: Mitä Brexitin siirtymäaika tarkoittaa tavikselle: pääseekö Britanniaan henkilökortilla, paljonko kännykän käyttäminen maksaa?

Ero ei näy käytännössä kansalaisten elämässä sen enempää Britanniassa kuin EU:n puolellakaan heti juuri lainkaan, koska sitä seuraa vajaan vuoden kestävä siirtymäaika.

Esimerkiksi matkustaminen sujuu vuoden loppuun asti entiseen malliin.

Ero jakaa edelleen mielipiteitä

Tänä iltana ja tulevana yönä on odotettavissa etenkin pääkaupungissa Lontoossa isänmaallisia lauluja sekä puheita, ja lavalle nousee muun muassa EU-eroa vuosikymmeniä ajanut Nigel Farage.

Ilotulituksia tai alkoholia juhlissa ei kuitenkaan nähdä, sillä parlamenttitalon ympäristöä koskevat tiukat rajoitukset.

Brexit-kannattajat ovat olleet pettyneitä myös siitä, että Lontoon ikonisia Big Benin kelloja ei voida soittaa EU-eron kunniaksi. Big Beniä nimittäin peruskorjataan parhaillaan.

Juhlijat ovat rakentaneet korvikkeeksi "Pikku-Benin", jonka kellot kilkattavat Lontoossa.

BBC:n toimittaja Helena Wilkinson julkaisi Twitterissä kuvan "kellotornista".


Ero jakaa yhä mielipiteitä

Ero jakaa brittien mielipiteitä, joten suurta yhtenäisen kansanjuhlan tuntua ei ilmassa ole.

Pääministeri Boris Johnsonin ennakkoon nauhoitettu puhe kansakunnalle julkaistaan noin tuntia ennen eroa.

Muutoin brexitin puolesta räväkästi kampanjoineen pääministerin odotetaan pitävän illalla melko matalaa profiilia. Brittimedian mukaan pääministerin virka-asunnolla pidetään juhlavastaanotto, mutta tapahtumasta ei ole tulossa säihkyvää seurapiiritapausta.

Brittimedian mukaan Johnson sanoo puheessaan, että brexit on Britannialle uuden ajan alku ja tarjoaa mahdollisuuden uudistumiseen sekä muutoksen.

Johnson on myös lupaamassa, että hän aikoo tehdä töitä maan yhtenäisyyden eteen.

EU:n kannattajilla huoli tulevasta

Britannian viimeinen päivä EU:n jäsenenä ei näkynyt päivällä merkittävästi Lontoon katukuvassa.

St. Jamesin puistossa lastensa kanssa kävelyllä olevat Carla Walker ja Jane Reichardt kertovat, että he mieluummin unohtaisivat koko brexitin. Ero merkitsee heille lähinnä alakuloa.

– Toivottavasti EU huolii meidät vielä joku päivä takaisin, Reichardt sanoo.

Walkeria ja Reichardtia mietityttää tulevaisuus. He toivovat, että uuden suhteen neuvottelut pitävät Britannian lähellä EU:ta ja että hyvistä asioista pidettäisiin jatkossakin kiinni.

– Tutkimus, turvallisuus ja kaupankäynti, ne ovat tärkeitä asioita. Ja toivon, että lapsemme saavat kasvaa avaramieliseen ja kansainväliseen ympäristöön, Reichardt summaa.

Osaa ihmisistä brexit ei hetkauta suuntaan eikä toiseen. Lontoossa asuva liettualainen Dalius Demencius perustelee välinpitämättömyyttään silllä, että hän uskoo asioiden säilyvän suunnilleen ennallaan.

– En usko, että brexit muuttaa paljoa asioita. Hinnat ehkä nousevat, mutta siinä kaikki, Demencius sanoo.

7:37img

Brexitin myötä Suomen euroedustajien määrä kasvaa yhdellä – uusin tulokas on vihreiden Alviina Alametsä. Hän oli vieraana aiemmin tällä viikolla MTV:n Uutisaamussa.

Siirtymäaikana alkavat neuvottelut uudesta suhteesta

Britannian ja EU:n (aiemmin EEC:n) teiden erotessa 47 vuoden yhteiselon jälkeen britit eivät enää osallistu työhön EU:n päätöksentekoelimissä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Britannian europarlamentaarikot poistuvat EU-parlamentista.

Edessä on pitkä ja tiivis neuvotteluputki, kun EU:n ja Britannian on määrä sopia uudesta suhteestaan.

EU on viestittänyt, että kaikki tarpeelliset alat käsittävän sopimuksen neuvotteleminen on näin lyhyessä ajassa käytännössä mahdotonta. Pääministeri Johnson on taas ollut toista mieltä. Hän on myös torjunut ajatuksen siitä, että siirtymäaikaa jatkettaisiin yli vuodenvaihteen.

Mahdollisesta lisäajasta siirtymäajalle olisi päätettävä ennen kesää.

Ei paluuta entiseen

Eron astuttua voimaan brexitiä ei voi enää peruuttaa. Näin Britanniasta tulee ensimmäinen maa, joka on koskaan eronnut EU:sta. Jos se haluaisi palata EU-jäseneksi, olisi liittymisestä käytävä jäsenyysneuvottelut.

Eron myötä EU:n asukasluku myös kutistuu 446 miljoonaan, kun 66 miljoonaa brittiä jäävät unionin ulkopuolelle.

Britannia on jättämässä jälkeensä merkittävän rahallisen aukon, sillä EU-komission arvion mukaan Britannian nettomaksuosuus on ollut 12 miljardia euroa vuodessa.

Brexit onkin osaltaan mutkistanut neuvotteluja EU:n monivuotisesta budjetista, josta jäsenmaat yrittävät päästä sopuun tämän vuoden aikana.

Lue myös: Suomalaisyritysten epävarmuus brexitistä jatkunut jo 3,5 vuotta – sopimus yritetään runnoa 11 kuukaudessa: "Kalastus noussut yllättäen kärkiteemoihin"

Tuoreimmat aiheesta

Brexit