Britanniassa lääkkeiden turvallisuutta valvova virasto varoittaa, että vakavia allergisia reaktioita saavien ihmisten ei pitäisi ottaa Pfizerin ja Biontechin kehittämää koronavirusrokotetta.
Britanniassa koronarokotukset Pfizerin ja Biontechin yhteisrokotteella aloitettiin eilen.
Allergiavaarasta varoitettiin sen jälkeen, kun kaksi kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n työntekijää saivat allergisen reaktion rokotteen saatuaan. NHS:n mukaan allergisen reaktion saaneet ovat toipuneet hyvin.
– Kuten on tavallista uusien rokotteiden kanssa, (lääkeviranomainen) MHRA on ohjeistanut varotoimenpiteenä, etteivät vakavia allergisia reaktioita saaneille ihmisille anneta tätä rokotetta, professori Stephen Powis NHS:stä sanoi.
Lue myös: THL-kysely: 64 prosenttia suomalaisista ottaisi koronarokotteen – nämä asiat vaikuttavat!
Allerginen reaktio ei ennennäkemätön oire
Allergisen reaktion saaminen rokotteesta ei ole ennennäkemätöntä. Myös kausi-influenssarokote voi joillain ihmisillä laukaista allergisen reaktion.
Pfizerin mukaan MHRA oli ilmoittanut sille allergisista reaktioista ja sanoi, että kolmannen vaiheen kliinisiin kokeisiin osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka sietivät rokotetta hyvin ilman vakavia terveyshuolia.
Lue myös: Pentti ottaa Sputnik-rokotteen, Ilkka ei: Näin Moskovassa asuvat suomalaiset perustelevat päätöstään – vain joka kolmas venäläinen valmis rokotettavaksi
Ihmisten huoli ymmärretään
Yhtiön mukaan rokotteisiin liittyvät huolet ovat ymmärrettäviä, mutta pääjohtaja vakuutti, että mutkia ei ole vedetty missään vaiheessa suoriksi.
– Rokotetta on testattu täsmälleen samalla tavalla kuin olemme testanneet mitä tahansa käytössä olevaa rokotetta, pääjohtaja Albert Bourla sanoi.
BBC:n mukaan allergiariskiä ei havaittu kliinisissä kokeissa, sillä koehenkilöksi ei valittu allergisista reaktioista kärsiviä ihmisiä.
Britannia on saanut tähän mennessä noin 800 000 rokoteannosta tilaamastaan 40 miljoonasta annoksesta.
15:31Näytämme, miten koronarokotteen matka nyt etenee – asiantuntija vastaa suomalaisten rokotekysymyksiin