Britanniassa testataan maailman ensimmäistä yksilöllistä melanoomarokotetta – "Jännittävintä, mitä olemme nähneet pitkään aikaan"

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Katso myös: Tällaisia ovat ihosyövän oireet

Britanniassa on käynnissä tutkimus, jossa testataan maailman ensimmäistä yksilöllistä mRNA-rokotetta melanoomaa vastaan. Se on ihosyövän tappavin muoto.

Rokotteen on tarkoitus auttaa melanoomapotilaan immuunijärjestelmää tunnistamaan ja tuhoamaan jäljellä olevat syöpäsolut.

Tutkijat toivovat sen tarkoittavan sitä, että syöpä ei enää palaa.

"Pystyin tekemään jotakin taistellakseni syöpää vastaan"

Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan yksi ensimmäisistä "koekaniineista" on 52-vuotias muusikko Steve Young. Hänen päänahastaan leikattiin melanoomakasvain viime elokuussa.

Young kertoo aluksi pelänneensä syöpädiagnoosin johtavan varmaan kuolemaan.

– Isäni kuoli keuhkolaajentumaan 57-vuotiaana, ja ajattelin, että kuolen nuorempana kuin isäni.

– Mutta sen sijaan, että olisin vain istunut, odottanut ja toivonut, minulla oli tilaisuus pukea nyrkkeilyhansikkaat käteen ja taistella näkymätöntä vihollista vastaan, Young sanoi BBC Radio 4:n Today-ohjelmassa.

Sama tekniikka kuin koronarokotteissa

Melanoomarokote RNA-4157 (V940) käyttää samaa tekniikkaa kuin nykyiset koronarokotteet.

Sitä testataan parhaillaan kolmannen loppuvaiheen tutkimuksissa.

Lontoolaisen University College London Hospitalsin (UCLH) lääkärit antavat sitä potilaille yhdessä toisen lääkkeen, pembrolitsumabin eli Keytrudan, kanssa. Myös se auttaa immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsoluja.

Lääkeyhtiöiden Modernan ja Merck Sharp and Dohmen (MSD) valmistamaa yhdistelmähoitoa ei ole vielä saatavilla Britannian julkisessa terveydenhuollossa kliinisten tutkimusten ulkopuolella.

Rokote räätälöidään yksilöllisesti

Rokote on BBC:n uutisen mukaan yksilöllinen, eli sen koostumusta muokataan jokaiselle potilaalle erikseen sopivaksi.

Tutkijat luovat se vastaamaan sairastuneen oman kasvaimen ainutlaatuista geneettistä ominaisuutta.

Se ohjaa elimistöä tuottamaan proteiineja tai vasta-aineita, jotka hyökkäävät vain kyseisissä syöpäsoluissa esiintyviä merkkiaineita tai antigeenejä vastaan.

– Tämä on yksi jännittävimmistä asioista, joita olemme nähneet pitkään aikaan, UCLH:n tutkija, tohtori Heather Shaw sanoi BBC:n haastattelussa.

Paras tulos leikkauksen jälkeen

Britanniassa pyritään rekrytoimaan kansainväliseen tutkimukseen vähintään 60–70 potilasta.

Tutkimukseen osallistuvien korkean riskin melanooma on pitänyt poistaa kirurgisesti edeltävien 12 viikon aikana, jotta rokotteesta saadaan paras tulos.

Osa potilaista saa rokotteen sijasta lumelääkerokotteen.

Sivuvaikutukset vähäiset

Mitä aikaisemmin melanooma havaitaan, sitä helpompi sitä on hoitaa ja sitä todennäköisemmin hoito onnistuu.

Joulukuussa julkaistujen toisen vaiheen tutkimustulosten mukaan vakavaa melanoomaa sairastavilla ihmisillä, jotka saivat uudenlaisen melanoomarokotteen yhdessä Keytruda-immunoterapian kanssa, oli lähes puolet pienempi todennäköisyys kuolla tai sairastua syöpään uudestaan kolmen vuoden kuluttua kuin niillä, jotka saivat pelkkää lääkettä.

Tutkija Heather Shaw on hoidon suhteen toiveikas, varsinkin kun sen sivuvaikutukset näyttävät hänen mukaansa olevan suhteellisen siedettävät.

Shawn mukaan suurimmalla osalla potilaista oireet ovat samankaltaiset kuin influenssa- tai Covid-rokotteiden jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat