The Crown -sarjassa valotetaan vaiettua tarinaa kuningatar Elisabetin kahdesta serkusta, jotka viettivät suuren osan elämästään lukkojen takana psykiatrisessa sairaalassa.
MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden luetuimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 15.11.2020.
Netflixin huippusuosittu The Crown -sarja palasi neljännen tuotantokautensa jaksojen kera sunnuntaina 15. marraskuuta. Sarjassa seurataan kuningatar Elisabetin ja brittihovin kuninkaallisen perheenjäsenten elämää läpi Elisabetin valtakauden. Neljännen tuotantokauden jaksoissa keskitytään tapahtumiin vuosien 1977-1990 välillä.
Sarjassa otetaan ensimmäistä kertaa esille myös suurelta yleisöltä salattu puoli kuninkaallisesta perheestä ja siinä esitetään Elisabetin kaksi serkkua Nerissa ja Katherine Bowes-Lyon, jotka elivät suuren osan elämästään psykiatrisessa sairaalassa.
Eräässä jaksossa tullaan näkemään kohtaus, jossa näytetään televisioruudun kautta, kuinka kuningatar Elisabet saapuu Royal Variety Performance -ohjelmaan ja Iso-Britannian kansallislaulu soi monarkin lipuessa paikalle. Kaksi sisarusta, jotka ovat kuusissakymmenissä ja pitelevät nukkevauvaa, seisoen kunniatervehdysasennossa kuningatarta varten. Sisarukset rikkovat asentonsa ottaakseen hoitajan ojentamat lääkkeet.
Siskokset ovat kuningatar Elisabetin kaksi, traagisen elämän elänyttä serkkua. Nerissa ja Katherine Bowes-Lyon kirjattiin kuolleiksi ja piilotettiin maailmalta Royal Earlswood Institution -nimiseen psykiatriseen sairaalaan, jota julmasti tuohon aikaan nimitettiin "kansalliseksi idioottien mielisairaalaksi".
LUE MYÖS: Prinsessa Dianan veli raivostui BBC:lle – syyttää yhtiön luikerrelleen prinsessan elämään julmilla valheilla televisiohaastattelun toivossa
The Crownin jaksossa totuus selviää kuningatar Elisabetin (Olivia Colman) pikkusiskolle prinsessa Margaretille (Helena Bonham-Carter), joka raivoaa asiasta kuningataräiti Elisabetille (Marion Bailey) saatuaan tietää serkkujensa olevan elossa. Nerissa ja Katherine olivat kuningataräidin veljen John Bowes-Lyonin lapsia, eli näin ollen kuningataräiti Elisabet oli heidän tätinsä.
– Lukittu sisään ja hylätty. He ovat veljentyttöjäsi, suosikkiveljesi tyttäriä, Margaret huutaa äidilleen jaksossa.
– Se on ilkeää ja kylmäsydämistä ja menee täysin yksiin sen julmuuden kanssa, mitä olen itsekin kokenut tässä perheessä, Margaret jatkaa kohtauksessa.
Margaretin ja kuningataräidin välinen keskustelu asiasta on fiktiivinen, mutta tarina kohtauksen takana on täyttä totta.
Poikkeavuudet piilotettiin
Sekä Nerissa että Catherine olivat mitä ilmeisimmin synnynnäisesti jonkinasteisesti kehitysvammaisia ja heillä oli erittäin haastavia oppimisvaikeuksia. Nerissa oli 22-vuotias ja Katherine 15-vuotias, kun heidät kirjattiin sisään laitokseen. Nerissa menehtyi laitoksessa vuonna 1986 ollessaan 66-vuotias. Katherine kuoli vuonna 2014, kun hän oli 87-vuotias. Earlswoodin hoitolaitos suljettiin vuonna 1997, sillä sitä syytettiin potilaiden huonosta kohtelusta sekä kelvottomien olosuhteiden ylläpitämisestä. Katherine asui tämän jälkeen kuolemaansa asti toisessa kodissa Surreyssa.
Laitoksessa siskot elivät karuissa olosuhteissa, eikä heillä ollut juurikaan omia vaatteita. Sen sijaan Nerissa ja Katherine käyttivät laitoksen vaatteita sekä joutuivat jopa usein jakamaan alusvaatteensa 230 muun asukkaan kanssa.
Uskotaan, että siskosten kehitysvammojen syynä oli heidän äitinsä Fenellan sukupuu. On epäilty, että Fenellan vanhemmat olivat kaukaista sukua toisilleen. Kolme Nerissan ja Katherinen serkkua, Edonea, Rosemary ja Ethelreda, asuivat niin ikään samassa laitoksessa ja heidän kehitysvammansa olivat samankaltaisia. He olivat Fenellan siskon Harrietin lapsia. Fenella ja John Bowes-Lyonilla oli myös kolme muuta lasta: yksi lapsista kuoli vauvana ja kaksi muuta elivät "normaalin" elämän.
Lähteiden mukaan tuohon aikaan koettiin, Nerissan ja Katherinen kehitys pysähtyi viisivuotiaan tasolle. Lisäksi he kärsivät pitkittyneestä unettomuudesta, mikä pahensi heidän tilaansa. Jo lapsia ollessaan heidät jätettiin usein kotiin kun muu perhe osallistui aatelisten perhetapahtumiin sekä kun he liikkuivat julkisesti.
Lopulta kaksi siskoa lähetettiin laitokseen kun kävi selväksi, että Nerissan ja Katherinen serkusta Elisabetista jonain päivänä kuningatar. Tuohon aikaan kehitysvammat sekä mielenterveysongelmat nähtiin perheille suurena häpeänä. Kuninkaalliselle perheelle sen sijaan asian paljastuminen olisi koettu tuolloin suurena skandaalina. Lähteiden mukaan siskokset lähetettiin laitokseen 1940-luvun alussa, toisen maailmansodan aikaan.
Nerissan ja Katherinen luona ei käynyt juurikaan vieraita, ja vierailut päättyivät tietojen mukaan täysin 1960-luvulla, kun heidän äitinsä Fenella menehtyi. Siskosten isä John oli kuollut jo 1930-luvulla. Tietoa siitä, että kukaan muu kuninkaallisen perheen jäsen olisi koskaan vieraillut heidän luonaan, ei ole.
LUE MYÖS: Prinssi Philip, 99, on kääntänyt selkänsä kuninkaallisuuden jättäneelle prinssi Harrylle – raivostunut isoisä ei ole pystynyt vieläkään nielemään lapsenlapsensa päätöstä
On myös epäselvää, kuka kuninkaallisesta perheestä tiesi Nerissan ja Katherinen kohtalosta ja kuka ei. The Crownissa asiasta esitetään sarjan oma tulkinta, jonka mukaan kuningataräiti Elisabet olisi ollut asiasta tietoinen alusta asti. Vuonna 1996 julkaistun artikkelin mukaan sen sijaan kuningataräiti olisi saanut tietää siskoista vuonna 1982, kun hänelle lähetettiin kirje asiasta. Artikkelin mukaan kuningataräiti olisi tämän jälkeen lähettänyt laitokselle nelinumeroisen summan, jolla tuli ostaa Nerissalle ja Katherinelle syntymäpäivä- ja joululahjoja. The Crownin tulkinnan mukaan kuningatar Elisabet olisi luullut, että hänen serkkunsa olivat kuolleet vuosikausia aiemmin.
Nerissan ja Katherinen hoitaja Onelle Braithwaite, joka työskenteli Earlswoodin laitoksessa 1970-luvulla, on kertonut antamassaan haastattelussa, että aina kun siskot näkivät kuningatar Elisabetin tai kuningataräidin televisiossa, he niiasivat erittäin syvään ja selkeästi muistivat sukulaisensa.
– Se oli niin surullista. Ajatella elämää, jonka he olisivat voineet saada. He olivat kaksi ihastuttavaa siskosta, hoitaja muisteli.
– He eivät pystyneet puhumaan mutta he osoittivat asioita ja päästivät ääniä, ja kun tunsit heidät, ymmärsit mitä he yrittivät sanoa. Jos he olisivat saaneet puheterapiaa he olisivat pystyneet kommunikoimaan paljon paremmin. He ymmärsivät enemmän kuin mitä ajateltiin.
Braithwaiten kollega Dot Penfold puolestaan on kertonut kuinka surullista oli myös se, ettei kukaan vieraillut siskosten luona vuosiin.
– Saamani mielikuvan mukaan heidät oli unohdettu.
Vuosi Nerissan kuoleman jälkeen vuonna 1987 tieto kuningatar Elisabetin kahdesta, psykiatriseen sairaalaan lukitusta unohdetusta serkusta tuli julkiseksi ja aiheutti kohun Iso-Britanniassa. Buckinghamin palatsi pidättäytyi kommentoimasta asiaa, mutta joidenkin lähteiden mukaan kuningatar Elisabet olisi ollut pahoillaan siitä, ettei hän ollut tiennyt totuutta ja että hänen sukulaisiaan oli kohdeltu tällä tavalla. Täysi varmuus siitä, kuinka vähän tai paljon kuningatar Elisabet todella asiasta tiesi, ei tulla kuitenkaan todennäköisesti koskaan saamaan.