Brittilehti katsoo jo tulevaan: Miten toimia laillistetun kannabiksen kanssa?

30256182
Brittilehti kannattaa kannabiksen laillistamista. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.02.2016 06:58
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Jo nyt kannabista on tarjolla kipulääkkeenä, mutta sen vapaa-ajan käytön laillisuus saa lisää jalansijaa. Kannabiksen laillistamista ajava brittilehti Economist pohtiikin jo, miten toimia laillisen kannabiksen kanssa. 

Kannabis on lääketieteellisessä käytössä useissa Yhdysvaltojen osavaltiossa. Coloradon, Washingtonin ja Oregonin osavaltiot ovat sallineet sen viihdekäytön.

Uruguayssa ihmiset voivat kasvattaa kotonaan kannabista pieniä määriä, ja viranomaiset rekisteröivät kannabis-yhdistykset. Jamaikassa se on laillista uskonnollisissa yhteyksissä. Pohjoisen Kanada on liittymässä laillistajien joukkoon.

Latinalaisessa Amerikassa kannabiksen laillistamisesta on puhuttu jo jonkin aikaa. Manner on kärsinyt huumeiden laittoman kaupan tuomasta väkivallasta.

Laittomat markkinat 150 miljardia

Economistin mukaan laittoman kannabiksen vuosimarkkinat ovat noin 150 miljardin dollarin arvoiset. Sen laillistaminen veisi huumekauppiailta paljon tuloja ja suojelisi satoja miljoonia käyttäjiä rikollisuudelta.

Economistin mielestä nyt on jo aika pohtia, miten laillistetun kannabiksen kasvatusta, myyntiä, markkinointia ja verotusta pitäisi hoitaa, jotta hyödyt olisivat haittoja suuremmat.

Lehti muistuttaa, että kannabiksen terveysvaikutuksista on vähän tieteellistä näyttöä sen laittomuuden takia.

Kannabiksen yliannostukseen kuoleminen on epätodennäköistä, mutta pöllyssä oleva saattaa sen alaisena toimia väärin.

Coloradossa on kahden viime vuoden aikana kolme kuolemantapausta, joissa on kytkös kannabikseen: yksi putoaminen, yksi itsemurha, ja oletettu murha, jonka tekijä sanoi olleensa teon hetkellä kannabiksen vaikutuksen alainen.

Lisää rikoksia ja muuta käyttöä?

Lehden mukaan laillistaminen Yhdysvalloissa ei ole lisännyt räjähdysmäisesti kulutusta eikä rikollisuutta.

Keskustelua käydään myös siitä, aiheuttaako käyttö henkisiä sairauksia, vai johtaako taipuvuus henkisiin ongelmiin yleensä huumeiden käyttöön. Lehden mukaan 14 prosenttia käyttäjistä on kannabiksesta riippuvaisia. Yksimielisyys vallitsee siitä, että kannabis heikentää suorituskykyä.

Porttiteorian mukaan tupakka johtaa kannabikseen, ja se puolestaan kovempiin huumeisiin. Lehti puolestaan pohtii, hillitseekö kannabiksen käyttö siirtymistä kovempiin aineisiin, mutta johtaako se lisääntyvään tupakointiin.

Hinta riittävän korkeaksi

Lehden mukaan laillisen kannabiksen on oltava riittävän kallista, mikä pitäisi loitolla sekä liikakäyttäjiä että alaikäisiä. Korkea hinta toisi myös verotuloja. Kalifornian lasketan saavan vuosittain miljardin dollarin tulot, jos se laillistaisi kannabiksen.

Coloradossa 70 prosenttia käyttäjistä hankkii kannabiksensa laillisista kaupoista. Osavaltiossa aineen hinta nyt sen verran alhainen, että se on iskenyt huumekauppaan.

Verotuksen vaikutus hintaan ja kysyntään on suuri haaste. Liian korkea verotus ja sen myötä hinnan nousu voi johtaa laittomaan käyttöön, liian alhainen verotus ja hinta liikakäyttöön.

Kyse on myös kannabiksen vahvuudesta ja verotuksesta. Mitä voimakkaampaa, sitä korkeampi voisi olla vero. Nyt näin Yhdysvaltojen laillisilla markkinoilla ei juurikaan ole asian laita.

Oma seikkansa on, missä muodossa kannabista nautitaan: perinteisesti sätkänä polttaen, vai kakussa, juomissa, tikkarissa, suklaissa tai monin muin tavoin. Käyttötapa vaikuttaa päihtymyksen nopeuteen.

Ei mainontaa

Lehden linja on, että kannabiksen mainostamista ei pidä sallia.

Suuret tupakka- ja olutfirmat Yhdysvalloissa sanovat, ettei niitä kiinnosta kannabismarkkinat.

Pitää tämä paikkansa tai ei, mahdollisesti avautuvat osavaltiorajat ylittävät markkinat varmasti houkuttelevat. Lehti spekuloi, että tässä suuret tuottajat jyräisivät pienet markkinoilta tai ainakin hyvin ahtaalle.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat