Kannabikseen liittyvästä lainsäädännöstä puhutaan nyt maailmalla paljon. Esimerkiksi Kanada laillisti kannabiksen lokakuussa ensimmäisenä teollisuusmaana.
Suomessa kannabis on laiton päihde, ja Suomessa nykyisin tarjolla olevan kannabiksen arvioidaan olevan entistä voimakkaampaa. Asian ovat havainneet sekä käyttäjät että aihetta seuraavat viranomaiset ja tutkijat.
Koska aine on laiton, käyttäjillä ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta ennakoida hankkimansa päihde-erän vaikutuksia. Kannabiksen voimakkuus vaikuttaa esimerkiksi käytön välittömiin riskeihin ja siihen, millaisia tuntemuksia päihde aiheuttaa.
– Marihuana ei ole enää samaa kuin 1960–70-luvuilla, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.
Vuosikymmeniä kannabis oli miedon huumeen ja "höpöheinän" maineessa, mutta nyt rinnalle on tullut entistä voimakkaampia lajikkeita.
Jos kannabis dekriminalisoitaisiin eli sen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luovuttaisiin, tarjolle voisi tulla esimerkiksi testauspalveluja, joiden avulla käyttäjät saisivat tietoa siitä, millaista ainetta ovat käyttämässä. Se voisi vähentää voimakkaan kannabiksen haitallisia vaikutuksia.
Näkemykseen testauspalvelujen tarpeellisuudesta yhtyy myös Humaania päihdepolitiikkaa -yhdistyksen hallituksen jäsen Aleksi Hupli.
– Kannabiskulttuuriin kuuluu lajikkeiden tuotekehittäminen, hän sanoo.
Vaikka kasvattajat tuntisivat lajikkeensa, käyttäjillä ei ole tähän käytännössä mahdollisuutta.
Kannabiksesta tietokirjan tänä vuonna julkaisseen toimittaja Anton Vanha-Majamaan mielestä kysymys kannabiksen vahvuudesta on oleellinen, kun pohditaan päihteeseen liittyvää lainsäädäntöä.
"Huumeiden vastainen sota on hävitty"
THL:n Hakkarainen huomauttaa, että testauspalvelut olisivat erityisen tärkeitä myös kannabista kovemmille, hengenvaarallisillle huumeille.
Nykyinen huumelainsäädäntö ei ole Hakkaraisen mukaan tuottanut hyviä tuloksia. Kriminalisoinnilla haluttiin padota huumeongelma, mutta kävikin päinvastoin.
– Käyttö kasvaa, ihmisiä kuolee ja järjestäytynyt rikollisuus saa rahaa, Hakkarainen sanoo.
Jos huumeiden vastainen sota hyväksytään hävityksi, olisi Hakkaraisen mielestä hyvä, että käyttäjillä olisi mahdollisuus tehdä valistuneita päätöksiä.
Esimerkiksi kannabiksen testauspalvelujen avulla käyttäjä saisi myös tietää, mitä aineita kasvin kasvattamiseen on käytetty.
Laillistaminen eri asia kuin dekriminalisointi
Laillistaminen ja dekriminalisointi ovat eri asioita. Laillistaminen tarkoittaisi, että kannabistuotteiden myynti tulisi samalla tavalla sääntelyn piiriin kuin esimerkiksi alkoholituotteiden myynti.
Dekriminalisointi tarkoittaisi tässä tapauksessa, että teosta annettava rangaistus poistettaisiin. Dekriminalisoinnin voisi ulottaa esimerkiksi käyttöön ja hallussapitoon sekä mahdollisesti myös myyntiin.
THL:n asiantuntijat ehdottivat helmikuussa THL:n blogissa, että päihteet olisi yleisesti aiheellista dekriminalisoida ja niiden käytöstä pitäisi tehdä pikemminkin sosiaalipoliittinen kuin rikosoikeudellinen kysymys.