Britannian alahuoneen puhemies on joutunut rajun sanasodan keskelle kiellettyään maanantaina Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia pitämästä puhetta parlamentissa. Puhemies John Bercow on yksi kolmesta henkilöstä, joiden luvalla ulkovaltojen johtajat voivat puhua suoraan brittiparlamentille. Bercowin puhe parlamentissa sai toisaalta suosionosoituksia, toiset moittivat sitä tekopyhäksi.
Britannian parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow lausui maanantaina jyrkän kantansa Trumpin vierailulle.
– Ennen tätä maahantulokieltoa vastustin vahvasti presidentti Trumpin puheenvuoroa Westminster Hallissa. Maahantulokiellon jälkeen olen vielä enemmän sitä vastaan, Bercow totesi ja lisäsi, että puhe parlamentille ei ole mikään automaattinen oikeus, vaan se pitää ansaita.
Rasistiset ja seksistiset puheet on Bercowin mukaan otettava huomioon.
Bercowin puhe nostatti välittömästi innokkaita aplodeja ja kannustushuutoja, mutta tiistaina se on saanut myös viileämpiä reaktioita.
– Olen itse tätä maahantulokieltoa vastaan, mutta on epäviisasta torpata laillisesti valittu Yhdysvaltain presidentti, läheisin liittolaisemme, kun samaan aikaan yritämme estää heitä ammuskelemasta umpimähkään, konservatiiviedustaja Nadhim Zahawi sanoi BBC:lle.
Zahawi muistutti, että parlamenttiin on kutsuttu puhumaan muun muassa Kiinan presidentti Xi Jinping sekä Kuwaitin emiiri, joiden kummankin kotimaissa on merkittäviä ihmisoikeusongelmia.
Labour-puolueen johtaja Jeremy Corbyn puolestaan tuki puhemiestä ja kehotti pääministeri Theresa Mayta perumaan valtiovierailun. Hallitus kuitenkin pitää vierailusta kiinni.
– Odotamme tätä vierailua ja olemme varmoja, että siitä tulee menestys, totesi pääministeri Theresa Mayn tiedottaja tiistaina.
"Vierailu on kuningattarelle kiusallinen"
Tapaus Trump on nostattanut parlamentissa sanasodan puhemiehen roolista. Monet edustajat ovat muistuttaneet, että puhemiehen rooliin ei kuulu ilmaista mielipidettään päivänpolitiikasta.
Vierailua on kuvailtu kuningattarelle "erittäin kiusalliseksi".Michael Dunlea / Barcroft Media/ All Over Press
Myös Yhdysvaloissa muun muassa kongressiedustaja Joe Wilson on nimittänyt kommentteja "erittäin valitettaviksi".
Trumpin vierailusta on joka tapauksessa nousemassa Britanniassa suuri sisäpoliittinen kiista.
Jopa 1,8 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut julkisen vetoomuksen Trumpin valtiovierailun peruttamiseksi. Vetoomuksen mukaan Trumpin vierailu maahan pitäisi sallia Yhdysvaltain johtajan ominaisuudessa, muttei valtiovierailuna.
Mikäli vierailun luonne on valtiovierailu, siihen sisältyisi kuningasperheen tapaaminen Buckinghamin palatsissa.
Perusteluiden mukaan Trumpin tapaaminen olisi erityisesti kuningattarelle kiusallista, koska kuningattaren pitäisi pysytellä irti politiikasta. Trumpin kohdalla se olisi vaikeaa.
Näin laaja kansalaisvetoomus pakottaa myös parlamentin ottamaan asian käsittelyynsä. Esityksen läpimenoa pidetään kuitenkin hyvin epätodennäköisenä.