Yli miljoona brittiä on allekirjoittanut vetoomuksen, jolla vastustetaan pääministeri Boris Johnsonin päätöstä lykätä parlamentin istuntokautta. Verkkovetoomus keräsi yli miljoona allekirjoitusta vain muutamassa tunnissa.
Johnson ilmoitti eilen, että hän lykkää parlamentin istuntokauden aloitusta lokakuun 14. päivään. Näin ollen kansanedustajille jää vain reilut kaksi viikkoa aikaa tehdä jotain ennen mahdollisen kovan brexitin toteutumista.
Vetoomuksen verkkosivuilla todetaan, että parlamentin istuntokautta ei saa lykätä, jos Britannian EU-eron aikataulua ei pidennetä tai jos eroa ei peruta kokonaan.
Tuhannet britit osoittivat mieltään muun muassa Lontoossa, Manchesterissa ja Edinburghissa Johnsonin päätöksen jälkeen. Parlamentin eteen kokoontuneet mielenosoittajat heiluttivat EU-lippuja ja huusivat: "lopettakaa vallankaappaus".
Konservatiivitkin haukkoivat henkeään
Keskiviikon käänteiden jälkeen monet asiantuntijat olivat sitä mieltä, että Britannian EU-ero ilman sopimusta ja ennenaikaiset parlamenttivaalit ovat nyt paljon aiempaa todennäköisempiä.
Johnsonin ilmoitus sai opposition ja useat konservatiivitkin haukkomaan henkeään. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ja konservatiivien entinen valtiovarainministeri Philip Hammond puhuivat "perustuslaillisesta skandaalista".
– On ilmiselvää, että tarkoituksena on estää parlamenttia keskustelemasta brexitistä ja suorittamasta velvollisuuttaan maan suunnan määrittämisessä, Bercow sanoi.
Johnsonin mukaan asia ei ole suinkaan näin. Hänen mielestään parlamentilla on runsaasti aikaa keskustella brexitistä lokakuun loppupuolella.
Muissa opposition kommenteissa Johnsonia kutsuttiin muun muassa "diktaattoriksi", joka on julistanut sodan parlamentille. Osa uhkasi, että heidät pitää kantaa ulos parlamentista väkisin.
Uudet vaalit liian myöhään?
Alahuone palaa kesäistuntotauolta ensi tiistaina. Johnsonin tempusta järkyttynyt opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn viestitti aikovansa ryhtyä heti puuhaamaan epäluottamuslauseäänestystä pääministerin kaatamiseksi.
Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta arvioi Johnsonin hallituksen varautuneen tähänkin mahdollisuuteen.
– Se toteaa, että jos tällainen epäluottamuslause tulisi, he pitäisivät huolen siitä, etteivät vaalit toteudu ennen marraskuun alkua, jolloin tämä instrumentti muuttuisi turhaksi brexit-prosessin kannalta, Miettinen sanoo.
Hänen mukaansa Johnsonin strategia estää parlamentin osallistuminen keskusteluun on kuitenkin hyvin riskialtis.
– Parlamentaarisen perinteen mukaisesti hallituksen pitäisi nauttia parlamentin luottamusta eikä toisin päin, hän huomauttaa.
Yli 70 kansanedustajaa käynnisti heti keskiviikkona oikeuskäsittelyn valmistelut Skotlannin korkeimmassa siviilioikeudessa tarkoituksenaan estää istuntokauden lykkäys. Brexitiä vastustavat aikovat haastaa Johnsonin päätöksen myös Englannin oikeusistuimissa.
Rinne: Sekavalta näyttää
Parlamentin alahuone olisi normaalistikin pitänyt taukoa syys-lokakuussa puoluekokousten aikana, mutta ei läheskään nyt päätetyn pituista. Kuningatar hyväksyi odotetusti pääministerin asiaa koskevan pyynnön, vaikka monet oppositiojohtajat kertoivat kirjoittaneensa monarkille huolistaan ja pyytäneensä tältä pikaista tapaamista.
Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Britannian ja pääministeri Johnsonin toiminta on hyvin ristiriitaista. Rinne arvioi sopimuksettoman brexitin riskin kasvaneen keskiviikon päätöksen myötä.
EU-puheenjohtajamaan pääministerinä Rinne on tarjonnut apuaan brexit-umpisolmun ratkaisemiseksi, mutta hän sanoo tällä hetkellä odottavansa, millaisia yhteydenottoja Britanniasta tulee.
– Tällä hetkellä tilanne näyttää sen verran sekavalta, että täytyy odottaa sen selkiytymistä Britannian päässä ennen kuin voin nähdä, että jotakin auttaa voisin.
Markkinoilla punnan kurssi laski Johnsonin ilmoituksen jälkeen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sen sijaan ei ennustanut menestystä yrityksille kaataa pääministeri.
– Boris on juuri sitä, mitä Britannia (UK) on kaivannut, Trump kehui Twitterissä.