Budjettiesityksen avainkohdat videolla – keskituloisten ostovoima nakertuu hiukan, autovero kevenee roimemmin

1:40img
Julkaistu 10.08.2017 20:11

MTV UUTISET-STT

Veroratkaisut, pakolaiskiintiö ja yritystuet. Paljon vääntämistä on luvassa loppukuun hallituksen budjettiriihessä. Valtiovarainministeriön torstaina julkaistu budjettiesitys ensi vuodelle ei sisältänyt suuria yllätyksiä.

Valtiovarainministeriön ja eri ministeriöiden budjettilinjausten välinen ero on runsaat 200 miljoonaa euroa.

– Runsaat 200 miljoonaa on ehkä hieman normaalia enemmän, mutta yksittäiset tekijät voivat vaikuttaa tähän, sanoo budjettineuvos Johanna von Knorring valtiovarainministeriöstä.

Valtiovarainministeriössä punakynä on heilunut tuttuun tapaan useiden ministeriöiden määrärahatoiveissa. Näistä väännetään lähiaikoina ministeriöiden välisissä budjettineuvotteluissa ja myöhemmin budjettiriihessä. Hirveän isosta potista ei puhuta, kun koko budjetti on reilut 55 miljardia euroa.

Sisäministeriö esittää pakolaiskiintiön nostoa

Toisin kuin vielä kevään budjettikaavailuissa, sisäministeriö esittää nyt pakolaiskiintiön nostamista nykyisestä 750 henkilöstä 1 050 henkilöön ensi vuonna.

Sisäministeriön mukaan pakolaiskiintiötä nostamalla autetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia pakolaisia. Hallitus päättää pakolaiskiintiön koosta budjettiriihessä. Vääntöä on luvassa, koska Uusi vaihtoehto on tyrmännyt nostoaikeet.

200 uuttaa työttömien haastattelijaa

Hallituksen yksi tärkeimmistä tavoitteista valtion ensi vuoden budjettia laadittaessa on työllisyyden parantaminen.

Valtiovarainministeriön esityksessä työnhakijan aktivoimiseksi työnhaussa lisätään 25 miljoonaa euroa. Rahalla on tarkoitus järjestää muun muassa aiempaa enemmän työnhakuvalmennusta ja koulutusta.

Lisäksi kolmen kuukauden välein tehtäviin työnhakijoiden haastatteluihin esitetään 10:tä miljoonaa euroa.

Talousjohtaja Mika Niemelä työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioi, että raha riittää noin 200:n haastatteluja tekevän henkilön palkkaamiseen TE-toimistoihin. Tavoitteena on, että työnhakijat saavat nykyistä paremmin henkilökohtaista palvelua ja neuvontaa.

Haastattelut ovat olleet käytössä tämän vuoden ajan. Säännöllisillä haastatteluilla pyritään tukemaan työnhakijaa työnhaussa, lisäämään työnhaun aktiivisuutta ja varmistamaan, että hakijan työllistymissuunnitelma pysyy ajan tasalla.

Yritystukisaneeraus jää jälleen tekemättä?

Pöydällä olevia ikuisuusaiheita ovat yritystuet. Niiden karsimista on yritetty jo monet kerrat aiemmin.

Tukien karsinta saa yleisen tason keskustelussa laajaa kannatusta. Kun mennään yksittäisiin karsittaviin tukiin, alkaa kova vastustus esimerkiksi alue- ja elinkeinopoliittisista syistä.

Yleensä jokaiselle tuelle on löytynyt joku tarpeeksi kovaääninen puolustaja. Voikin hyvin olla, että jälleen kerran isompi justeeraus yritystukiin ja niiden uudelleen ohjaamiseen jää tekemättä.

Omistuksista pyritään heruttamaan aiempaa enemmän

Viime vuosina budjettilukuja ovat heilutelleet odotukset valtion omaisuuden osinko- ja myyntituloista, joiden varaan on laskettu jälleen paljon.

Valtiovarainministeriön esityksen mukaan osingoista ja myyntituloista pitäisi ensi vuonna heruttaa 2,4 miljardia euroa.

Luvassa voi olla kiperiä päätöksiä valtion omaisuuden myynnistä, sillä tavoite on selvästi tätä vuotta ja varsinkin viime vuotta suurempi.

Katso yllä olevalta videolta, mitä budjettiesitys sisältää.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus