Chattaaminen tekoälyn kanssa yleistyy: Minne keskustelijan henkilökohtaiset tiedot päätyvät?

6:25imgTekoälystä sinkoilee varoituksia asiantuntijoiden kärkikaartiltakin - mihin meidän koneen käyttäjien pitää varautua?
Julkaistu 13.05.2023 16:09

MTV UUTISET – STT

Tekoäly hivuttautuu erilaisia mobiilisovelluksia käyttävien nuorten elämään vaivihkaa mutta huimalla vauhdilla.

Lasten ja nuorten suosimassa viestisovellus Snapchatissa tekoäly on yhden napin painalluksen päässä, mutta sen turvallinen käyttö on arvoitus.

Snapchatin My AI saattaa esimerkiksi antaa nuorten tekemiin kysymyksiin kyseenalaisia vastauksia. Kysyttäessä mikä tekee ihmisestä kauniin, tekoäly kehottaa käyttämään meikkiä, joka korostaa parhaita puolia.

Tekoälyllä pyörivät chatbotit ovat saavuttaneet valtavan suosion, mutta samalla ne ovat avanneet uudenlaisen mahdollisuuden kolmansien osapuolien datankeruulle. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten tekoäly käsittelee sijainti- tai kuvatietoja, joita nuori Snapchatissa jakaa.

Tekoälyn kanssa tarvitaan uudenlaista medialukutaitoa

Sua varten somessa -toiminnan johtava asiantuntija Anni Pätilä on kokeillut chatbotin käyttöä, ja koki sen antavan "ihan järkeviä vastauksia". Pätilä pohtii My AI tyyppisten ohjelmien pyrkivän vastaamaan nuorten tarpeeseen saada yksilöllistä neuvontaa ja apua.

Nuorisotyössä ei ole tullut vielä vastaan ongelmatapauksia My AI:n kanssa. Turvallisen aikuisen antamia neuvoja ei kuitenkaan voi hänen mielestään korvata tekoälyn antamilla neuvoilla.

Lue myös: Tekoäly on yhä vain "purkka-automaatti", mutta sen käyttöön on silti suhtauduttava kriittisesti

– Jos tekoälyn kanssa juttelee henkilökohtaisia asioita, täytyy muistaa, että niitä tietoja käyttää kolmas osapuoli.

Pätilä on työssään jutellut paljon nuorten kanssa alustojen tietosuojista.

Tampereen yliopiston mediakasvatuksen yliopistonlehtori Reijo Kupiaisen mukaan nuoret ymmärtävät datankeruun perusperiaatteet kohtuullisen hyvin. Kokonaiskuva datankeruusta sen taustalla jää usein kuitenkin hämärään.

– Vielä ei ole tutkimusta nuorten tekoälytietoisuudesta. Tekoälyn kanssa tarvitaan uudenlaista medialukutaitoa, Kupiainen kertoo.

Virtuaaliseen keskustelutoveriin ei voi rakentaa luottamussuhdetta

Nuoret ovat Kupiaisen mukaan haavoittuvainen, koska tekoälyn tuottaman tiedon luotettavuutta voi olla vaikea arvioida. Tekoälyä voidaan käyttää levittämään ja suosimaan disinformaatiota, jos algoritmit havaitsevat käyttöajan lisääntyvän väärän tiedon äärellä.

Hän ei kuitenkaan näe Snapchatin tekoälyllä varustettua keskustelutoveria täysin ongelmallisena, vaan se sopii Snapchatille ominaiseen luovaan käyttöön ja vuorovaikutukseen, kunhan ymmärtää ja muistaa sen rajoitteet.

– Luottamussuhdetta on syytä pohtia virtuaalikaverille jutellessa. Sen taustalla ei ole emootioita, ja Snapchatin käyttäjä on tekoälylle vain yksi datapiste muiden joukossa.

Tulevaisuudessa ei ehkä enää googlata

Teknologiakehitys on sellaisella tasolla, että ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Snapchatin tekoälyllä toimiva keskustekaveri pohjautuu viime aikoina laajaa huomiota keränneen ChatGPT:n toimintaperiaatteisiin.

ChatGPT on koulutettu valtavalla määrällä tietoa. Se on mekaaninen kielimalli, jonka kanssa käyttäjä voi keskustella tavallisen chatin tavoin.

ChatGPT kerää tietoa ja kehittää itseään sitä mukaa kun sitä käytetään.

– Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa ei enää googlata, vaan kysytään chatbotilta. Mitä se käytännössä tarkoittaa, ja miten tulokset tulevat näkyviin, selviää vasta tulevina vuosina, Kupiainen lisää.

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly