CNN:n haastattelu julki: Harris tyrmäsi Trumpin väitökset takinkääntämisestä

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump syytti tuoreeltaan Harrisia takinkääntäjäksi. Yhdysvalloissa demokraattipuolueen presidenttiehdokas Kamala Harris sanoo, etteivät hänen arvonsa ole muuttuneet keskeisissä poliittisissa kysymyksissä.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump syytti tuoreeltaan kampanjatilaisuudessa Harrisia takinkääntäjäksi.

Harris vastasi republikaanien puolelta esitettyihin syytöksiin uutiskanava CNN:n haastattelussa. Harrisin ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Tim Walzin ensimmäinen yhteishaastattelu esitettiin varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Haastattelu oli kuvattu etukäteen Georgian osavaltiossa torstaina.

Republikaanit ovat kritisoineet Harrisia hänen muutettua näkemyksiään kiisteltyyn öljyn- ja kaasuntuotantomenetelmään, vesisärötykseen liittyen. CNN:n mukaan Harris kannatti vesisärötyksen kieltämistä vielä vuonna 2019, mutta on sittemmin muuttanut kantaansa.

Suomen aikaa varhain perjantaina esitettävässä CNN:n haastattelussa Harris sanoo uskovansa ilmastokriisin olevan totta. Hän kuitenkin sanoo etsivänsä muita keinoja puuttua kyseiseen kriisiin.

Harris on muuttanut kantaansa myös maahanmuuttoon liittyen ja kannattaa aiempaa kovempia keinoja Yhdysvaltain etelärajan laittomasti ylittävien ihmisten pysäyttämiseksi.

– Mielestäni kaikkein tärkein ja merkittävin asia poliittisissa näkemyksissäni ja päätöksissäni on se, että arvoni eivät ole muuttuneet, Harris sanoo CNN:n toimittajalle Dana Bashille.

Ei muuttaisi Bidenin politiikkaa Israelin aseistamisesta

Haastattelussa Harris kertoo myös, ettei muuttaisi presidentti Bidenin politiikkaa Israelin aseistamisesta, jos hän voittaa maan presidenttivaalit marraskuussa.

Harris kertoi asiasta CNN:n haastattelussa.

Israel on moukaroinut Gazan kaistaa sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Harris sanoi, ettei hän keskeyttäisi asetoimituksia Israeliin mutta lisäsi, että taistelut tulisi saada lopetettua ja panttivangit vapautettua.

Harris nimittäisi hallitukseensa republikaanin

Harris kommentoi presidentinvaalien vastustajaansa Trumpia jo heti haastattelun alkumetreillä. Hän sanoi entisen presidentin jakaneen kansakuntaa kahtia edellisen vuosikymmenen aikana.

Harris kuitenkin arvioi, että ihmiset alkavat nyt olla valmiita kääntämään uuden lehden.

Demokraattiehdokas sanoi, että hän itse voisi nimittää hallitukseensa republikaanin. Kysyttäessä hän kuitenkin sanoi, ettei hänellä ollut ketään tiettyä ihmistä mielessä nimitystä ajatellen.

– Olen viettänyt urani toivottaen eriävät mielipiteet tervetulleiksi. Mielestäni on tärkeää, että kun tehdään tärkeimpiä päätöksiä, pöydässä on ihmisiä, joilla on erilaisia näkemyksiä, erilaisia kokemuksia. Ja luulen, että olisi amerikkalaisten etu, jos hallituksessani olisi republikaanijäsen, Harris sanoi.

Harrisilta kysyttiin haastattelussa myös Trumpin väitteestä, että Harris on vasta viime vuosina "kääntynyt mustaksi". Trumpin mielestä Harris on aiemmin korostanut vain intialaistaustaisuuttaan.

– Sama vanha ja väsynyt käsikirjoitus.

– Seuraava kysymys, kiitos, Harris sanoo.

Republikaaneilta kritiikkiä haastatteluiden antamisesta

Kyseessä on Harrisin ensimmäinen laajempi haastattelu toimittajan kanssa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jätti presidenttikisan heinäkuussa ja asettui tukemaan Harrisia, joka toimii nykyhallinnossa varapresidenttinä.

Republikaanit ovat kritisoineet Harrisia siitä, ettei tämä ole antanut medioille haastatteluja tai pitänyt lehdistötilaisuuksia presidenttiehdokkaaksi noustuaan. Harris on vastannut vain muutamiin toimittajien kysymyksiin kampanjatilaisuuksien yhteydessä.

Lisäksi Harrisin on syytetty käyttävän Walzia suojanaan CNN:n haastattelussa, sillä hän ei ole vieläkään antanut laajempia haastatteluja yksin.

Harris valitsi Minnesotan kuvernöörinä toimivan Walzin varapresidenttiehdokkaakseen elokuun alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat