Kamala Harrisia kuljetettiin valkoisten alakouluun bussilla – Biden vastusti kyydityksiä

Rakastaa Converseja ja tapasi miehensä sokkotreffeillä – tällainen on Kamala Harris 1:05
Converseja, kokkausta ja sokkotreffejä: Katso erikoisemmat faktat Kamala Harrisista

Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris on ollut jo monessa asiassa ensimmäinen. Nyt hän pyrkii Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi.

Vannoessaan virkavalansa vuonna 2021 Kamala Harrisista tuli historian ensimmäinen nainen, musta ja eteläaasialaistaustainen, joka nousi Yhdysvaltain varapresidentiksi. Häntä kuvaillaankin lasikattojen rikkojana, eikä tämä ollut ensimmäinen kerta.

Kamala Harris syntyi vuonna 1964 Oaklandissa Kaliforniassa. Hänen äitinsä, Shyamala Gopalan,oli intialainen maahanmuuttaja, joka työskenteli rintasyöpätutkijana. Harrisin isä, Donald Harris, on puolestaan jamaikalaistaustainen taloustieteen professori.

Vanhemmat erosivat Harrisin ollessa vielä pieni. Harris kasvoi pitkälti äitinsä ja siskonsa Maya Harrisin kanssa. 

Ensimmäisellä luokalla Harris kuljetettiin bussilla alakouluunsa, jonka oppilaiksi otettiin vasta toista vuotta muitakin kuin valkoihoisia lapsia. Oppilaiden bussikuljetuksilla pyrittiin purkamaan rotuerottelua siirtämällä kouluihin oppilaita koulupiirien sisällä.

Tästä aiheesta Harris haastoi demokraattien vaaliväittelyssä vuonna 2019 kanssaehdokkaansa Joe Bidenin, joka oli vastustanut bussikyydityksiä 1970-luvulla.

Ruoanlaitto saa Harrisin rentoutumaan

Harrisia on kutsuttu voimakastahtoiseksi naiseksi. Tätä kuvastaa hyvin vuonna 2021 tehty haastattelu, jossa Harris kertoo, kuinka hänelle on sanottu 'ei' niin monta kertaa uransa aikana, että hän "syö sanan 'ei' aamiaisenaan". 

Ruoka onkin Harrisille intohimo. Hän rakastaa kokkaamista ja jakaa reseptejään muille. Hän käyttää ruoanlaittoa rentoutuakseen hektisessä elämässään. 

Harrisin arjen intohimot eivät kuitenkaan rajaudu vain ruokaan. Hän on myös ahkera Converse-tennareiden käyttäjä ja keräilijä. 

Katso erikoisemmat faktat Kamala Harrisista artikkelin videolta!

Harris tapasi aviomiehensä sokkotreffeillä

Jos Kamala Harris voittaa marraskuun presidentinvaalit, tulee aviomies Doug Emhoffista ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso Yhdysvalloissa. Emhoffin viralliseksi titteliksi tulisi todennäköisesti "First gentleman", ensimmäinen herrasmies. 

Emhoffin ja Harrisin yhteinen matka alkoi, kun Harrisin silloinen pr-konsultti ja paras ystävä Chrisette Hudlin yhytti heidät sokkotreffeille vuonna 2013. 

Emhoff jätti Harrisille "nolostuttavan ja kompuroivan" ääniviestin yrittäessään sopia treffiaikaa. Emhoff on kertonut haastatteluissa uskoneensa, ettei koskaan kuulisi enää Harrisista. Mutta toisin kävi.

Pariskunnalla ei ole yhteisiä lapsia, mutta Harris on äitipuoli Emhoffin kahdelle lapselle. 29-vuotias Cole ja 25-vuotias Ella Emhoff kutsuvat Harrisia "Momalaksi".

Kamala Harrisin ura

Harris opiskeli ensin valtiotieteitä ja taloustiedettä Howardin yliopistossa Washington D.C.:ssä ja sitten oikeustiedettä Kalifornian yliopistossa San Franciscossa. Opintoja seurasi ura syyttäjänä. 

Vuonna 2003 Harris valittiin ensimmäisenä mustana naisena San Franciscon piirisyyttäjäksi. Harrisin ensimmäisen piirisyyttäjävuoden aikana tuomioprosentti hyppäsi 52:sta 67 prosenttiin. 

Vuonna 2010 hänestä tuli puolestaan ensimmäinen musta nainen Kalifornian oikeusministerinä.

Kun Kamala Harrisilta kysyttiin ennen vaaleja, miltä on tuntunut olla ensimmäinen nainen niin monessa asiassa, hänellä oli vastaus valmiina.

– En tiedä, kuinka vastaisin tähän, koska olen aina ollut nainen. Mutta olen varma, että mieskin voisi tehdä näitä hommia.

Joidenkin mielestä Harris ei puuttunut tarpeeksi poliisiväkivaltaan oikeusministerivuosinaan. Harris muun muassa kieltäytyi tutkimasta kahden mustan miehen ampumisia vuosina 2014 ja 2015.

Vuonna 2017 Harris valittiin Yhdysvaltain senaattiin. 

Lue myös:

    Uusimmat