YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan yli 200 avustustyöntekijää on kuollut sen jälkeen kun Israel alkoi pommittaa Gazaa noin puoli vuotta sitten.
Israel aikoo nostaa Gazaan päästettävien päivittäisten avustusrekkojen määrän 500:aan, sanoo Israelin puolustusministeri Yoav Gallant.
Gallantin mukaan Israel on jo yli kaksinkertaistanut avustusrekkojen päivittäisen keskimäärän edellisten muutaman päivän aikana. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaati aiemmin tiukkasanaisesti, että Israelin on toimittava välittömästi Gazan laajan humanitaarisen kriisin liennyttämiseksi.
YK:n tilastojen mukaan 500 avustuskuljetusta päivässä vastaisi määrää, joka alueelle pääsi ennen nykyistä sotaa.
Kansainvälinen kritiikki Israelia kohtaan on lisääntynyt merkittävästi sen jälkeen kun maan asevoimat iski kansainvälisen World Central Kitchen -ruoka-avustusjärjestön saattueeseen. Iskussa kuoli seitsemän ihmistä, jotka olivat kotoisin Gazasta, Britanniasta, Puolasta, Australiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi New York Timesin mukaan, että yli 200 avustustyöntekijää on kuollut sen jälkeen kun Israel alkoi pommittaa Gazaa noin puoli vuotta sitten. Surmansa saaneista suurin osa on ollut palestiinalaisia. Guterrez vaati riippumatonta tutkintaa kaikista kuolemista.
Uusia rajanylityspaikkoja auki
Israel sanoi aiemmin, että se avaisi avustussaattueille rajanylityspaikan Erezissä. Avustusrekkojen ei kuitenkaan uskosta käyttävän tätä reittiä, sillä israelilaismedian mukaan Israelin hallitus pelkää protesteja äärioikeistoryhmittymiltä, jotka vastustavat kaiken avun pääsemistä Gazaan.
Gallant sen sijaan totesi, että uusia reittejä on suunnitteilla sekä Gazan etelä- että pohjoisosiin, mutta hän ei sanonut, koska nämä mahdollisesti avattaisiin. Lisäksi Israel on kertonut avaavansa Ashdodin sataman humanitaariselle avulle ja sallivansa Jordaniasta tulevan avun lisäämisen.
– Näimme ennätyksellisen 467 rekan ja 303 ilmasta pudotetun avustuspaketin saapumisen tiistaina. Viime kuussa päivittäinen määrä oli 213 ja kuukautta ennen sitä 170, Gallant sanoi.
Puolustusministeri sanoi myös, että rajanylityspaikkojen turvatarkastuksia sujuvoitetaan. Avustusjärjestöjen mukaan tarkastuksissa menee liikaa aikaa ja ne aiheuttavat pullonkauloja ylityspaikoille.
Humanitaariset järjestöt ovat syyttäneet Israelia siitä, että maa käyttää ihmisten näännyttämistä aseena Gazassa. YK:n mukaan puolet Gazassa olevista on katastrofaalisessa ruokaepävarmuudessa. Israel on kiistänyt syytökset ja syyttänyt puolestaan järjestöjä sekä YK:ta avustusten jakelun ongelmista.
Bidenin kommentit tiukentuneet
Presidentti Biden kuvaili aiemmin Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimia Gazassa virheeksi. Yhdysvallat on Israelin merkittävä liittolainen. Biden sanoi yhdysvaltalaisen Univision-televisiokanavan haastattelussa, ettei ole samoilla linjoilla Netanjahun kanssa sotatoimiin liittyen.
Hän myös kehotti Israelia usean viikon tulitaukoon, jotta Gazaan saataisiin toimitettua ruokaa ja lääkkeitä. Biden kertoi käyneensä asiasta keskusteluja Saudi-Arabian, Jordanian ja Egyptin kanssa.
– Ei ole mitään tekosyytä olla huolehtimatta näiden ihmisten lääkkeiden ja ruoan tarpeesta. Tämä täytyisi tehdä nyt, Biden sanoi viitaten Gazan siviilien tilanteeseen.
Hän kertoi viime viikolla puhelinkeskustelussa Netanjahulle, että Yhdysvaltain tuki riippuu siitä, onnistuuko Israel suojelemaan siviilejä Gazassa paremmin ja päästääkö se apua alueelle.
Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa noin kuuden kuukauden aikana lähes 33 500 ihmistä. Suurin osa kuolonuhreista on ollut naisia ja lapsia.
Israel aloitti Gazan pommittamisen sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelilaisviranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 170 ihmistä, pääosin siviilejä.