Selatessaan puhelintaan kylvyssä David tajusi, miten koukuttunut on sosiaaliseen mediaan. Mies päätti olla yhdeksän päivää käyttämättä sovelluksia. Aika ilman nettiä toi oivalluksen.
David Imel päätti tehdä sen, mihin harva nykyaikana pystyy: hän päätti elää yhdeksän päivää ilman sosiaalista mediaa. Mies kertoo jo pitkään ajatelleensa, että selaa liikaa puhelintaan: hän kiskaisee luurinsa esiin heti, jos tarjolla on minuutinkin vapaahetki.
– Se on kuin kutina, jota minun täytyy raapia, ja minä todella, todella vihaan sitä. Halveksun sitä, David kirjoittaa Android Authority -sivustolla.
Otti puhelimen jopa ammeeseen
David arvostelee työkseen esimerkiksi puhelimia, mikä tuo oman vivahteensa teknologian käyttämiseen. Twitterissä hän paljasti käyttävänsä ruutuja 6,5 tuntia päivässä!
David tajusi someongelmansa yhtäkkiä eräänä iltana kylpiessään.
David oli maannut kylvyssä kaksi tuntia, ja hänen olisi pitänyt rentoutua ja nauttia olostaan. Sen sijaan hän oli ottanut puhelimensa mukaan ammeeseen ja selasi sosiaalista mediaa tauotta.
– Ja yhtäkkiä näin itseni lintuperspektiivistä, ja oloni tuntui ällöttävältä, David kuvaa.
Hän uskoo, että jatkuva tarve viihteelle ja huvituksille johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaikkea on tarjolla koko ajan. Lapsena David saattoi käyttää perheen kotitietokonetta vain toisinaan. Kun älypuhelimet saapuivat markkinoille, hän hankki heti sellaisen – ja pian sosiaalinen media olikin vienyt myös hänen huomionsa.
– Kun istuin tuona lauantai-iltana ammeessa, ajattelin kaikkia niitä asioita, joita voisin tehdä, jos en aivot narikassa selailisi sosiaalista mediaa, David kuvaa.
David. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
"Koko ensimmäisen päivän olin keskittynyt"
David päätti tehdä muutoksen. Hän oli lähdössä matkalle Japaniin, ja päätti jättää sosiaalisen median käytön yhdeksän päivän ajaksi. Matkallaan mies käytti myös paperista karttaa sovelluksen sijaan.
– Yllättäen ensimmäinen päiväni tuntui aika hyvältä. En kokenut tarvetta avata Twitteriä ja nähdä, mitä ihmiset tekevät. Olin keskittynyt löytämään kameran, jollaista olin tullut Japaniin ostamaan. Ja sitä minä tein. Koko ensimmäisen päivän olin keskittynyt vain tähän yhteen asiaan, David kuvailee.
Autuus oli kuitenkin lyhytaikaista.
"Se oli sekä vapauttavaa että stressaavaa"
Kun kameran ostamisen aiheuttama lyhytaikainen harhautusliike oli ohi, David alkoi kokea somettomuuden ahdistavana.
– Se oli niin vaikeaa, että julkaisin kuvia kamerastani Twitterissä käyttäen puhelimeni nettiselainta. En voinut sille mitään, David tunnustaa.
– Aamut tuntuivat hyvin erilaisilta kuin aiemmin. Normaalisti herään Twitterin, Slackin, Instagramin, Messengerin ja Telegramin ilmoitustulvaan, ja käytän ainakin tunnin tarkastaen ne kaikki. Mutta minähän deletoin nämä sovellukset. Nyt, kun katsoin puhelintani, en nähnyt mitään. Ja se oli sekä vapauttavaa että stressaavaa.
David ymmärsi, että sovellusten ilmoitukset luovat kiireen tuntua. Jokainen ilmoitus tuntuu hyvin tärkeältä. Kun ilmoituksia ei ollutkaan, David alkoi ahdistua.
– Taistelin tuon tunteen kanssa päiviä. Vei neljä päivää, että oloni oli 95-prosenttisen ok, kun olin offline-tilassa. Tuona aikana minun piti koko ajan muistuttaa itseäni siitä, että olen kunnossa. Ettei kukaan oikeasti huomaa, jos en tviittaa joka päivä. Että muutama Slack-viesti voi mennä minulta ohi.
"Vasta viidentenä päivänä oloni oli täysin rento"
Pian David kuitenkin alkoi nauttia olostaan. Hän kuljeskeli Tokiossa, otti kuvia kamerallaan ja jätti puhelimensa huomiotta.
– Vasta viidentenä päivänä oloni oli täysin rento. Ruutuaika puhelimellani putosi kokonaan pois, David sanoo.
Hän huomasi alkaneensa kuvitella enemmän. Monen tunnin junamatka ilman häiriöitä tuntui mahtavalta. David kävi vaeltamassa, istui järven rannalla ja oli rentoutunut.
– Kiireen tuntua ei ollut. Ei ollut huolia siitä, mitä ympärilläni ehkä tapahtuu. Maailma kulki ohi, mutta se ei tuntunut vain hyvältä – nautin siitä. Olin vähemmän yhteydessä muihin kuin viimeisen kymmenen vuoden aikaan. Ja nautin siitä.
"Vei varmaan kaksi päivää palata vanhoihin tapoihini..."
Palattuaan kotiin David koki olevansa rentoutuneempi kuin aiemmin. Sitten hän asensi kaikki poistamansa sovellukset uudelleen.
Pian elämä ilman ruutuja oli vain muisto.
– Vei varmaan kaksi päivää palata vanhaan tapaani päivittää sovelluksia ahdistuneena. En oikeastaan tajunnut tätä kuin vasta viikon päästä, kun huomasin jälleen tekeväni niin kylvyssä. Näin taas itseni ulkopuolelta, ja koin saman ahaa-elämyksen, David sanoo.
Mies uskoo, että älypuhelin voi olla hyödyllinen ja mahtava työkalu, mutta hänen mukaansa sovellukset on suunniteltu addiktoiviksi. David myöntää, että on itse joutunut sosiaalisen median "uhriksi".
– Jos voit kontrolloida sitä, miten olet sovellusten kanssa vuorovaikutuksessa, ne voivat tuoda todellistaa arvoa elämääsi. Muuten on aivan liian helppoa antaa sovellusten aivottomasti vain syödä elämääsi. Yritä ottaa vähän aikaa ilman sovelluksia ja katso, miltä se tuntuu. Se on luultavasti vaikeaa, mutta takaan, ettet kadu sitä.
0:35
LUE MYÖS: Lakkasin tykkäämästä sivuista Facebookissa – näin some-elämäni muuttui: "Jos kaverilistalla on melkein 200 ihmistä, missä he kaikki ovat?"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Androidauthority.com, Twitter