Davosin huippukokous pohtii laman uhkaa – virallisesti kaikki hyvin mutta merkit huonot

Davos
Sveitsin poliisi Davosin kongressikeskuksen ulkopuolella.
Julkaistu 21.01.2016 16:56

MTV UUTISET

Maailman poliittisten ja talousjohtajien foorumi sulattelee synkkien talousennusteiden merkitystä. Virallisesti kaikki on vielä hyvin.

Maailmanmarkkinoilla merkit ovat kuitenkin huonoja. Markkinaindeksi MSCI on menettänyt 9,9 prosenttia arvostaan tässä kuussa. Jatkuessaan se olisi jyrkin lasku sitten vuoden 2009. Kansainvälinen valuuttarahasto on madaltanut maailman kasvuennustettaan tälle vuodelle kolmatta kertaa, nyt 3,4 prosenttiin.

Kiinan talouskasvu oli viime vuonna virallisesti 6,9 prosenttia ja tälle vuodelle ennakoidaan samankokoista tai vähän pienempää kasvua. Se ei ekonomistien mukaan riitä kannattamaan koko maailmataloutta.

– Tämä ei ole vuoden 2008 toisinto, vaikka merkittäviä riskejä onkin, eikä vähiten Kiinan hidastuva kasvu, luonnehtii John Veihmeyer kansainvälisestä kirjanpitoyhtiö KPMG:stä.

– Markkinahätä voi viestiä siitä, että jotain on pielessä ja vaikka se olisi perusteetonta, sillä voi olla seurauksia, sanoo Nobel-palkittu taloustieteilijä Joseph Stiglitz uutistoimisto Reutersille.

– Keskuspankit Yhdysvalloissa ja Brasiliassa nostavat korkoja ja ovat irtaantuneet markkinatodellisuudesta, hän painottaa.

EU:ssa ei olla näin pessimistisiä. Talouskomissaari Pierre Moscovici myöntää, että Kiina on epävarmuustekijä ja muitankin huolia on.

– En usko että talouskriisi palaa, hän painottaa. EU muistuttaa, että keskuspankeilla on nyt enemmän silkkaa rahaa markkinahäiriöiden korjaamiseen tarvittaessa.

1:46img

Mitä öljylle tapahtuu?

Raakaöljyn hinta on laskenut vuoden 2014 huippuarvostaan kolme neljäsosaa ja laskee edelleen. Tarjontaa on liikaa ja öljytankkereilla ei amerikkalaislähteiden mukaan ole paikkaa mihin purkaa lastia.

Uutena tekijänä markkinoille tulee tänä vuonna Iran joka talouspakotteiden poistumisen jälkeen heti ilmoitti ryhtyvänsä pumppaamaan öljyä.

Tynnyrihinta on laskenut alle 30 dollarin 114 dollarin huippuarvostaan ja laskee edelleen. Esimerkiksi ölljytuloista riippuvaisen Venäjän budjetti on laskettu 50 dollarin mukaan ja jo nyt maa joutuu rajoittamaan talouttaan hätärahastoistaan.

Viime syksynä Moskova arvioi, että varat saattavat loppua alle kahdessa vuodessa. Nyt tilanne on vieläkin huonompi. 

Jopa maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia on tiukentamassa budjettiaan, kun tulot tippuvat.

– Öljyn hinta on suuri tekijä markkinoiden terveydessä. Odotamme, että eri maiden hallitukset sopeuttavat linjansa tähän uuteen hintajärjestykseen, oli se sitten yli tai alle 30 dollaria, sanoo Jean-Yves Charlier Vimpelcom-telekommunikaatiojätin pääjohtaja.

– Kuka tietää, mitä vuonna 2016 tapahtuu, Charlier sanoo Reutersille.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat