Maailmantalous kärsii Kiinan vaikeuksista

Kiinan talous heijastuu raaka-ainemarkkinoille ja aiheutta pörssikurssien voimakkasta heiluntaa Kiinassa.
Julkaistu 29.07.2015 17:25

MTV UUTISET – STT

Kiinan talouden heikentyminen on alkanut vaikuttaa kielteisesti koko maailmantalouteen. Ongelmat näkyvät muun muassa raaka-ainemarkkinoilla ja pörssikurssien voimakkaana heiluntana Kiinassa.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että maailmantalouden kuva on tällä hetkellä hajanainen. Maailmankauppa supistui alkuvuonna selvästi, ja sen kehitys oli Heiskasen mukaan heikoimpia mitä viime vuosikymmeninä on nähty.

– Kiina pystyy hallitsemaan taloutensa kehitystä, mutta talouden hidastuminen iskee raaka-aineita tuottaviin talouksiin ja esimerkiksi investointitavaroita paljon valmistavaan Suomeen, Heiskanen sanoo.

Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää Kiinan talouslukuja heikonlaisina.   

Kiinassa on nähty kesän aikana rajuja heilahduksia osakemarkkinoilla. Maanantaina Shanghain pörssi sukelsi yli kahdeksan prosenttia, mikä on suurin yhden päivän lasku kahdeksaan vuoteen. Kesäkuun puolivälissä pörssi aloitti 30 prosentin syöksyn noustuaan sitä ennen vuodessa 150 prosenttia.

– Sinne muodostui kupla, joka nyt puhkeaa. Tämän ei sinänsä tarvitse näkyä reaalitaloudessa, mutta ongelmia voi syntyä ihmisten sijoitettua velkarahalla pörssiin, Kuoppamäki arvioi.

Raaka-ainemarkkinoilla Kiinan talouskasvun hidastuminen näkyy kysynnän ja hintojen putoamisena. 

Raaka-aineista muun muassa kuparin hinta on pudonnut vuodessa yli neljänneksellä. Nikkelin hinta on painunut lähes 40 prosenttia ja sinkin noin 18 prosenttia. Raakaöljyn hinta on puolittunut.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni arvioi, että raaka-aineiden hintojen heikentyminen heijastelee maailmantalouden kehitystä.

– Keskeisimpiä syitä on, että epävarmuus Kiinan kasvusta on lisääntynyt, Suni sanoo.

Hinnat arvaamattomia

Sunin mukaansa raaka-aineiden halpeneminen on sinänsä myönteinen asia, sillä hintojen lasku alentaa kustannuksia. Raaka-aineiden osuus lopputuotteiden hinnoista on kuitenkin pieni, energiaa lukuun ottamatta.

Hintojen painuminen on sen sijaan kielteinen asia raaka-aineita tuottaville kehittyville talouksille kuten Venäjälle ja Brasilialle. Venäjältä onkin saatu viime aikoina heikkoja talouslukuja, ja rupla on heilunut öljyn hinnan laskiessa.

Suni huomauttaa myös, että raaka-aineiden hinnat ovat hyvin arvaamattomia ja saattavat heilahdella erittäin voimakkaasti.

– Yleisemmin ne vielä ylilyövät ennen kuin palaavat jonkinlaiseen tasapainotilaan.

Suni arvioi, että raaka-aineiden hinnat voivat vielä laskea, jos Kiinasta tulee lisää huonoja uutisia ja kehitys muuttuu vieläkin epävakaammaksi.

Toipuminen epävarmaa

Eräiden markkinakommenttien mukaan Kiinan arvopaperimarkkinoilla ei ole odotettavissa merkittävää nousua lähiaikoina, mutta näkemyksissä on suuria eroja.  

Keskiviikkona Shanghain pörssi toipui kolme prosenttia, mikä on merkki heilahtelun jatkumisesta.

Sijoittajia kiusaa Kiinan hallituksen voimakas puuttuminen Shanghain pörssin toimintaan. Hallitus on muassa ostanut osakkeita ja kieltänyt toistaiseksi pörssilistaukset.

Sijoittajien mukaan hallituksen toimet merkitsevät takapakkia Kiinan aikeissa houkutella maahan ulkomaista pääomaa.

Tuoreimmat aiheesta

Talous