Ghostaaminen eli katoaminen ilman selityksiä on alkanut piinata myös rekrytoijia ja työnantajia. LinkedInin vastaava tuottaja Chip Cutter uskoo ilmiön johtuvan työntekijöiden omista kokemuksista työmarkkinoilla.
Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, miten töihin palaaminen loman jälkeen sujuu mukavasti.
Deittailumaailmassa on jo kauan tunnettu ilmiö nimeltä ghostaaminen. Se tarkoittaa katoamista tai yhteydenpidon loppumista yllättäen ilman mitään selityksiä.
Nyt samainen ilmiö on alkanut rekrytoijien ja työnantajien harmiksi näkyä myös työelämässä ympäri maailmaa, kirjoittaa muun muassa Metro-lehti. Ghostaamista näkyy niin elintarviketeollisuudessa kuin finanssialallakin.
– Hakijat sopivat työhaastatteluita, mutta jättävät tulematta paikalle ilman sen kummempia selityksiä. Jotkut ottavat työn vastaan vain ollakseen saapumatta paikalle ensimmäisenä päivänä, tietysti kertomatta syytä, kirjoittaa LinkedInin toimituspäällikkö Chip Cutter kirjoittaa blogissaan.
Työntekijä saattaa myös lopettaa työt ilman virallista ilmoitusta eikä vastaa lukuisiin soittoihin tai sähköposteihin.
Tällaiset katoamistemput ovat mukaan pomojen ja rekrytoijien painajaisia. Työ kaipaisi tekijäänsä, mutta valittua henkilöä ei näy eikä kuulu. Rekrytointiprosessi on aloitettava alusta.
Mallia rekrytoijista
Kyseessä ei ole täysin uusi trendi työmarkkinoilla. Aiemmin ghostaus on piinannut lähinnä työntekijöitä, kun työnantaja ei ole vastannut työhakemukseen. Yritys on myös saattanut unohtaa hakijan kokonaan työhaastattelun jälkeen.
Cutterin mukaan työnhakijat ovat saattaneet oppia ilmiön työnantajilta ja rekrytoijilta. Hän siteeraa tekstissään Wharton's Center for Human Resources -yrityksen johtajaa Peter Cappellia, jonka mukaan työnantajat ottivat hakijoihin monesti yhteyttä vain siinä tapauksessa, että halusivat heidän jatkoon rekrytointiprosessissa.
Muitakin syitä
Cutter ei usko ghostaamisen johtuvan pelkästään pahanilkisyydestä. Mahdollisuuksia saattaa vain olla liikaa, sillä joissain töissä on pulaa on tekijöistä.
Toisaalta jos unelmatyö on monesti mennyt sivu suun, ihmiset alkavat hakea mitä tahansa työtä. He voivat silloin saada työtarjouksia monista paikoista, joita eivät kuitenkaan aio ottaa vastaan.
Cutterin mukaan ghostaamalla voi myös koettaa välttää kiusallisia keskusteluita työnantajan kanssa. On helpompi kadota ja olla vastaamatta yhteydenottoihin kuin kertoa, ettei työ maita.
Cutter kertoo rekrytoijien toivovan, että mikäli hakija ei aio ottaa paikkaa vastaan tai aikoo jättäytyä hakuprosessista pois, hän ilmoittaisi siitä työnantajalle. Se kannattaa jo senkin takia, ettei koskaan tiedä, missä työtilanteessa rekrytoija ja hakija kohtaavat uudelleen.
Lähteet: Metro.co.uk, Tech.economictimes.indiatimes.com, Linkedin.com