Tekoälyä hyödynnetään nyt työhakemusten kirjoittamiseen – asiantuntijat listaavat hyödyt ja haitat

Voiko tekoälyä hyödyntää työnhaussa? Tätä mieltä ovat asiantuntijat.

MTV Uutiset on kirjoittanut aikaisemmin tekoälybotti ChatGPT:stä, jolle voi esittää kysymyksiä maan ja taivaan väliltä ja tekoäly masinoi kokoon hämmästyttävän järkevältä kuulostavia vastauksia – myös suomeksi.

Tekoälyä ei tietenkään käytetä pelkästään hassutteluun tai hyödyllisiin ratkaisuihin, vaan oppilaat ovat esimerkiksi jääneet kiinni siitä, että he ovat laatineet esseevastauksia tekoälyn avulla.

Hiljattain on käynyt ilmi, että moni kääntyy tekoälyn puoleen myös laatiessaan työhakemuksia. Asiantuntijoiden mukaan siitä voi todella olla prosessissa hyötyä, mutta liiaksi ChatGPT:hen ei kannata nojautua.

Nopeuttaa työnhakua

Työmarkkinoilla kilpailu on kovaa ja moni kokee paineita muista työnhakijoista erottautumisen suhteen. Tämän takia yhä useampi on kääntynyt tekoälyn puoleen hakemuksia runoillessaan, kirjoittaa HuffPost.

Chatgpt
Tällaisen työhakemuksen tekoäly laati pyynnöstä.

ChatGPT:n kysymysikkunaan voi Huffpostin mukaan myös liittää ansioluettelonsa ja pyytää tekoälyä kirjoittamaan hakemus perustuen siihen ja hakemaasi paikkaan.

chatgpt2
ChatGPT onnistui pyöräyttämään jopa hevoshierojan työkokemuksen relevantiksi hakiessa toimittajan työtä.

– Mitä tarkempia tietoja annat ChatGPT:lle, sitä parempia tuloksia saat. Kun kirjoitan "Olen työnhakija, joka etsii ohjelmistosuunnittelijan roolia startup-yrityksessä, kuinka voin saada hakemukseni erottumaan?" ChatGPT:ssä, sen mukana tulee suosituksia siitä, miten voin korostaa taitoja, tekniikoita ja toimialoja, joilla on aiemmin työskennellyt, rekrytoija Gabrielle Woody kertoo.

Parhaillaan töitä etsivä data-analyytikko Ashley Pancoast kertoo esittäneensä ChatGPT:lle kysymyksiä, kuten "Miten ansioluetteloa voisi parantaa vastaamaan työnkuvaa?". Pancoastin mukaan hän on päässyt useammin haastatteluihin alettuaan hyödyntää tekoälyä ja se toimiikin ikään kuin asiantuntijana, joka antaa palautetta hakemuksesta.

Työhaku vie kuitenkin huomattavan paljon aikaa ja Pancoast on kokenut, että tekoäly nopeuttaa prosessia hieman.

Lisäksi Pancoast on huomannut, että tekoäly voi avustaa simuloimaan tulevaa työhaastattelua. ChatGPT:ltä voi kysäistä, mitä kysymyksiä rekrytoijat mahdollisesti kysyvät kyseiseen työnkuvaan ja hänen osaamiseensa liittyen.

Tekoäly tarjoaa hyvän alun, mutta muista editoida vastaukset

ChatGPT kirjoittaa paikoitellen jo niin sujuvaa tekstiä, ettei sitä taatusti huomaisi tekoälyn laatimaksi.

– Epäilen, että monet ehdokkaat käyttävät sitä, ja rehellisesti sanottuna en osaisi kertoa, kuka käyttää ja kuka ei, rekrytoija Bonnie Dilber kertoo.

Rekrytoijien mielestä tekoälyn hyödyntäminen onkin ihan sallittua, jos sitä käyttää vain osassa hakemusta ja varmistaa, että siitä kuuluu myös hakijan oma ääni.

– Suuri osa rekrytoinnista hyödyntää vakiomalleja ja automaattisia vastauksia. Rakastan kaikkia työkaluja, jotka auttavat työnhakijaa tuomaan saman lähestymistavan työn etsintään. Mutta aivan kuten loistava rekrytoija aloittaa valmiista malleista ja sitten mukauttaa ne yksittäisiin rooleihin ja ehdokkaisiin, loistavan työnhakijan tulisi tehdä samoin, Dilber toteaa.

Rekrytoijana työskentelevän Tejal Wagadian mukaan suuri riski tekoälyn hyödyntämisessä on se, että hakemuksista tulee geneerisiä ja tylsiä.

Katso myös: Autistisen pojan koskettava työhakemus levisi viraalina LinkedInissa: "Äijä, rikoit internetin!"

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat