Enni, 25, perusti Hätäkaljat-ryhmän, josta moni yksinäinen on jo löytänyt kaverin. – Ilmiön leviäminen tuntuu hauskalta, mukavaa, että pienemmätkin kaupungit ovat lähteneet "ilmiöön" mukaan. Good for them, Enni pohtii.
"Oisko tänään mitään kaljahommia?"
Aina kaljakutsussa ei ole kyse kaveriporukan WhatsApp-keskustelusta. Uusi koodisana, Hätäkaljat, tuo tuntemattomat ihmiset yhteen oluen tai muun juoman äärellä.
Enni, 25, perusti Hätäkaljat Helsinki-ryhmän Facebookiin yksinkertaisesti siksi, että idea tuntui hauskalta. Ryhmässä yksinäiset tai muuten vain kaveriseurankipeät voivat kysellä seuraa Hätäkaljat-koodisanaa käyttäen. Nyt ilmiö on levinnyt myös muihin kaupunkeihin: Hämeenlinnalla on jopa kaksi Hätäkaljat-ryhmää.
– Ilmiön leviäminen tuntuu hauskalta. Mukavaa, että pienemmätkin kaupungit ovat lähteneet ilmiöön mukaan. Good for them, Enni pohtii.
Aiempi yksinäisten ja uupuneiden some-pelastaja nousi ilmiöksi vuonna 2014, kun äitiryhmä loi suosioon nousseen Hätäkahvit-koodin. Kahvikoodilla väsynyt vanhempi voi pyytää apua ja seuraa sosiaalisessa mediassa.
– Kalja-sana on lähellä kahvi-sanaa. Nimihän on likimain suora kopio väsyneille vanhemmille tarkoitetuista Hätäkahvit-ryhmistä, Enni kuvaa.
"Hätäkaljat Joensuun tarkoituksena on luoda ihmisille sosiaalisia kontakteja, tutustua uusiin ihmisiin, pitää hauskaa yhdessä, olla, rakastaa, rakastella ja niin edelleen. Mitä kukin haluaa."
Hätäkaljat Joensuun kuvaus
Koska Suomea on luonnehdittu valittajien luvatuksi maaksi, valituksia on luonnollisesti tullut. Kaljat-sana ei miellytä kaikkia.
– Noh, ”valituksia” on ehkä voimakas ilmaus, pientä kritiikkiä lähinnä on tullut. Mikä tahansa yhteisö, joka kerää tuhansia jäseniä, varmasti kohtaa jonkinlaista kritiikkiä, enkä lähtisi ottamaan siitä itseeni, Enni sanoo.
Helsingin ryhmän tuhannet osanottajat kuitenkin kertovat siitä, että tämänkaltaisille ryhmille on tilausta.
– Deittisovelluksia ja treffipalstoja on maailma pullollaan, mutta ”hätisten” kaltaista kaveripohjaista seuraa on ollut ehkä hankalampi löytää, Enni pohtii.
– Monenlaista palautetta on tullut saatua, enimmäkseen ehdottomasti positiivista. Tuskin ne, jotka eivät pidä ideasta, edes hakeutuvat ryhmään. Toki kaikki palaute on tervetullutta, kehitämme ryhmää ylläpidon kanssa sen mukaan.
Ystävyyssiteitä on hätäkaljan äärellä muodostettu Ennin tietojen mukaan jo monia.
– Jengi on ollut asiasta mielissään, kuten minäkin, tämähän on osittain myös ryhmän tarkoitus, Enni sanoo.
Koska ryhmän perustaja viimeksi kävi "hätiksillä"?
Tunnettu tosiasiahan on, että baari-illan aikana kielenkannat usein löystyvät ja keskustelu on vilkasta. Tässäkö on hätäkaljojen salaisuus?
– Varmasti usein olut saattaa olla keskustelua liukastava tekijä, mutta tärkeämpänä koen sen, että hätäkaljahuuto ja siihen vastaaminen ikään kuin rikkoo jään jo valmiiksi. Ja ne, jotka lähtevät ryhmän kautta tapaamaan, heillä on jo valmiiksi ainakin yksi puheenaihe, nimittäin ryhmä itsessään. Siitä on sitten helpompi jatkaa myös muihin aiheisiin, Enni sanoo.
"Potkiiko elämä päähän? Ahdistaako? Janottaako? Kommentoi ryhmää viestillä "Hätäkaljat, *mahdollinen kaupunginosa*" ja saa seuraa lasilliselle."
Hätäkaljat Tampere -ryhmän kuvaus
Ujostelijoita hän rohkaisisi reippaasti mukaan.
– Hätäkalja-huutelua ei missään nimessä kannata hävetä. Koskaan ei tiedä, kuinka mahtavia tyyppejä tulee tapaamaan! Itselläni ainakin on aina ollut hauskaa hätäkaljoilla.
Niin – koska ryhmän perustaja viimeksi kävi hätiksillä?
– Kävin viimeksi viime viikolla. Mukana oli pari kolme ensikertalaista, ja muutamia jo pidempään ryhmässä viihtyneitä. Tosin viimeksi eilen näin ihmisiä, joihin olen tutustunut aiemmin hätäkaljoilla, mutta tällä kertaa siis sovimme tapaamiset ryhmän ulkopuolella.
Hätäkaljat-ryhmästä uutisoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.
25:02