Tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa ainoaksi lapseksi itsensä kuvitellut Timo Ramu löysi yllättäen 10 sisaruspuolta tehtyään dna-testin.
Hän ei edes tiennyt saaneensa alkunsa hedelmöityshoitojen seurauksena ja on huolissaan siitä, onko hänellä vielä muitakin sisaruksia.
Miten on mahdollista, ettei Ramu pysty selvittämään sisarustensa määrää?
– Hedelmöityshoitolaki tuli voimaan vuonna 2007. Sitä ennen syntyneillä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta selvittää alkuperäänsä, selvittää valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan Etenen pääsihteeri Maija Miettinen.
Lue myös: Dna-testi paljasti, ettei isä ollutkaan biologinen – Timo järkyttyi löydettyään 10 sisaruspuolta: ”Meitä sisaruksia voi olla vaikka sata”
Hedelmöityshoitolaissa tunnistettiin ihmisen tarve saada tietoa omasta biologisesta alkuperästä, joten nykyään lapsen on mahdollista selvittää sukusolun luovuttaja sen jälkeen, kun hän täyttää 18.
Vain viisi kertaa
Laki on Ramun syntymisen ajoilta muuttunut myös siinä mielessä, että saman luovuttajan spermaa saa käyttää nykyään vain viidelle hedelmöityshoitoa saavalle naiselle. Aiemmin sitä ei rajoitettu.
Miettisen mukaan 70-90-luvuilla lainsäädäntö ei ole määrännyt sitä, kuinka monta kertaa tietyn luovuttajan sukusoluja saadaan käyttää hedelmöityshoitoihin.
– Tämän vuoksi on vaikea tietää, montako sisarusta Timo Ramulla todella on.
Miettisen mukaan sisarusten selvittämisestä muodostuu tulevaisuudessa ehkä nykyistä laajempi kysymys, kun kaikenlaisia geenitestejä on saatavilla ja ihmisiä alkaa kiinnostaa oma alkuperä entistä enemmän.
– Ihmiset saattavat ajatella, että olisipa kiva jutella serkunserkun kanssa. Kun tulee sitten puolisisarukselta viestiä eikä itse välttämättä edes tiedä saaneensa alkunsa hedelmöityshoidosta, niin onhan se aikamoinen järkytys.