Trumpin hyssyttelyrahaoikeudenkäynnin tuomio annetaan vasta presidentinvaalien jälkeen

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hyssyttelyrahaoikeudenkäynnin tuomio annetaan vasta presidentinvaalien jälkeen 26. marraskuuta, ilmoitti tuomari Juan Merchan tänään.

Yhdysvaltalaiset äänestävät presidentinvaaleissa 5. marraskuuta. Trumpin asianajajat ovat vaatineet tuomion antamisen lykkäämistä.

– Tämä ei ole päätös, jonka tuomioistuin tekee kevyesti, mutta se on päätös, joka tämän tuomioistuimen mielestä parhaiten edistää oikeutta, Merchan kirjoitti päätöksessään.

Valamiehistö totesi toukokuussa Trumpin syyllistyneen liikeasiakirjojen väärentämiseen pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin rahoihin liittyen. Valamiehistö totesi Trumpin syylliseksi kaikissa 34 syytekohdassa.

Tuomarin oli alun perin määrä julistaa Trumpin mahdollinen rangaistus jo 11. heinäkuuta. Tapauksen tuomionlukua kuitenkin siirrettiin syyskuulle, jotta korkeimman oikeuden päätös presidentin syytesuojasta ehdittäisiin käsitellä.

Konservatiivienemmistöinen korkein oikeus päätti jo heinäkuun alussa, että Trumpilla on syytesuoja presidenttinä tekemistään virallisista toimista. Syytesuoja ei päde virkatehtävän ulkopuolisiin tekoihin.

Uutiskanava CNN:n mukaan Merchan halusi päätöksellään välttää luulot siitä, että tuomioistuin pyrkisi vaikuttamaan tuomion antamisella marraskuun vaaleihin.

Tuomio ei estä presidenttiyttä

Trumpin asianajat ovat vaatineet tuomion kumoamista, sillä perusteella, että osa syyttäjien oikeudenkäynnissä esittämistä todisteista koski Trumpin toimia presidenttinä sekä Valkoisen talon avustajien todistuksia.

Teoriassa Trump voisi saada neljän vuoden vankeustuomion kutakin syytekohtaa kohden, mutta todennäköisempää on, että hän saa ehdollisen tuomion. Vankeustuomiokaan ei juridisesti estä Trumpin toimimista presidenttinä, jos hän voittaa vaalit.

Trumpia vastaan on käynnissä useita muitakin oikeusjuttuja. Hän on yrittänyt järjestelmällisesti viivyttää tapausten käsittelyä ja puhunut niistä noitavainoina.

Lue myös:

    Uusimmat