Kiinalaisurheilijoiden dopingin käyttöä ja Maailman antidopingtoimisto Wadan yhteyttä jo vuosia tutkineiden New York Timesin (NYT) ja saksalaisen ARD:n mukaan Wada syrjäytti kiinalaisten järjestelmällisestä dopingin käytöstä varoittaneen tutkintayksikön. New York Times kertoi asiasta keskiviikkona verkkosivuillaan.
Vyyhti ulottuu vuosien taakse.
NYT ja ARD paljastivat huhtikuussa, että 23 kiinalaista uimaria antoi kiellettyä sydänlääke trimetatsidiinia sisältäneen dopingtestinäytteen vuodenvaihteessa 2020–21 pidetyissä kilpailuissa, vain kuukausia ennen Tokion olympialaisia.
Kiinalaisviranomaisten väitteiden mukaan positiiviset testitulokset johtuivat saastuneesta ruoasta, eikä Wada tuominnut uimareita dopingrikkeistä.
NYT:n mukaan kiinalaiset eivät koskaan pystyneet selittämään, miten kielletty aine päätyi kiinalaisten käyttämän hotellin keittiöön.
Loppuraportissa ei ollut näyttöä suosimisesta
Asia nousi esiin jälleen kesäkuussa, kun Kiinan Pariisin olympialaisiin nimeämistä uimareista 11 oli yhdistetty huhtikuussa paljastuneeseen dopingvyyhtiin.
Syyskuussa uutisoitiin, ettei Wadan toimintaa tutkinut selvitysmies Eric Cottier löytänyt julkaisemassaan loppuraportissa näyttöä siitä, että Wada olisi suosinut dopingista epäiltyjä kiinalaisuimareita. Cottier ei myöskään löytänyt näyttöä sille, ettei Wadan päätös olla valittamatta uimarien vapauttamisesta olisi ollut perusteltu.
Wadan päätös jättää uimarit rankaisematta herätti laajaa kritiikkiä länsimaissa, etenkin Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain antidopingjärjestö Usada kertoi epäilevänsä, että kiinalaisten dopingin käyttöä on peitelty.
NYT:n ja ARD:n tuoreimmat tutkimukset alleviivaavat sitä, että Wada ei halunnut syystä tai toisesta tutkia asiaa kunnolla ja syrjäytti tutkintayksikkönsä.