Droonit mullistivat sodankäynnin hetkessä – näin ovelasti Ukraina oppi käyttämään niitä

Ovatko droonit välttämättömyys nykyaikaisessa sodassa ja panssarivaunut mennyttä maailmaa? 7:35
Ovatko droonit välttämättömyys nykyaikaisessa sodassa ja panssarivaunut mennyttä maailmaa?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on ollut käynnissä jo pitkälti yli kaksi ja puoli vuotta. Jo tässä ajassa sodankäynti on kehittynyt paljon, ja esimerkiksi droonit ovat tulleet voimalla käyttöön.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitoksen kapteeni Jan Joutsi kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että yllättävintä oli sodan alkuvaiheessa nähdä, miten helposti ja edullisesti Ukraina pystyi drooneja valmistamaan. 

– Niihin kiinnitettiin vähän vanhempia aseita kuten kranaatteja tai ontelopanoksia ja sitten niitä tiputettiin kohteiden päälle, esimerkiksi panssarivaunujen avoimista luukuista. Tai sitten niillä lennettiin suoraan kohteeseen, kuvailee Joutsi. 

Drooneja käytetään myös tuottamaan tiedustelutietoa.

– Kun niissä on kamera, se tuottaa tietoa taistelutilasta ja luo paremman ymmärryksen siitä, mitä taistelukentällä tapahtuu, sanoo Joutsi. 

Droonien lennättäjän olinpaikka pystytään selvittämään

Droonit ovat taistelukentällä alttiita erilaisille häiriötekijöille, esimerkiksi sääolosuhteille ja lähellä maata lennettäessä myös erilaisille esteille. Koska droonin ja sen lentäjän välillä on lähetyssignaali, lennättäjän olinpaikka voidaan myös selvittää. 

– Suuntaavilla antenneilla voidaan selvittää missä se lentäjä on. Kilometrin päästä voidaan selvittää 30 kertaa 30 metrin alueella ja noin kolmen kilometrin päästä voidaan selvittää noin 100 kertaa 100 metrin alueen tarkkuudella lennättäjän sijainti, kuvailee Joutsi.

Droonit ovat siis tulleet jäädäkseen, mutta hiljalleen sodankäyntiin on tulossa mukaan myös tekoäly. 

– Kuvantunnistuksella voidaan helpottaa kuvankäsittelijän työtä.

Tekoäly muuttaa droonien toimintaa jo lähitulevaisuudessa

Lähitulevaisuudessa voidaan jo nähdä, että droonit suorittavat joitain tehtävän osia itsenäisesti. 

– Se voi olla sen tyyppistä, että ohjaaja lentää tiettyyn pisteeseen, jonka jälkeen lentäjä vapauttaa droonin ja antaa sen suorittaa tehtävän itsenäisesti loppuun. 

– Ja sitten vähän kauempana tulevaisuudessa voi olla parvitoimintaa, jossa yksi lentäjä voi ohjata useampaa droonia siten, että se parvi välittää tietoa parven sisällä ja parvi voi ehdottaa lentäjälle, mitä tässä tilanteessa kannattaisi tehdä, kertoo Joutsi.

Panssarivaunut eivät ole katoamassa taistelukentiltä

Sodan alkuvaiheessa panssarivaunuja nähtiin uutiskuvissa runsaasti, jonka myötä alettiin nähdä myös niiden tuhoamisia. 

Ovatko panssarivaunut häviämässä?

– Niillä pystytään keskittämään voimaa ja asevaikutusta suhteellisen pienelle alueelle, mikä mahdollistaa niiden oikein käytön esimerkiksi tykkien ja jalkaväen kanssa ja yhdessä niillä voidaan mahdollistaa erilaisia peliliikkeitä taistelukentällä, sanoo Joutsi.

Yksin käytettynä panssarivaunu voi kuitenkin olla hyvin haavoittuvainen, kuten sodan alkuvaiheessa nähtiin, jolloin esimerkiksi drooni pystyi haastamaan panssarivaunua.

Lue myös:

    Uusimmat