Kaapattu keskustelu paljastaa venäläissotilaan pelkäävän omiaan: "Olen kusessa"

Venäläissotilaan mukaan "kaikki on päin helvettiä".

Ukraina sanoo kaapanneensa venäläissotilaan soittaman puhelun, jossa väitetään venäläisten tarkka-ampujien ampuvan pakoon yrittäviä venäläisiä.

Kaapattu puhelu julkaistiin Ukrainan "Haluan elää" -projektin Telegram-kanavalla, joka on Ukrainan sotilastiedustelun luomus. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post

Puhelun aitoutta ei ole vahvistettu.

Puhelussa kuultavan "Viktorin" väitetään taistelevan etulinjassa. Hän sanoo vaimolleen komentajien hylänneen sotilaansa ilman kommunikaatiovälineitä, ruokaa tai vettä.

– Ymmärrät kai, että olen kusessa. Ja silti lähetät tällaisia viestejä. On helpompaa, kun olen kuollut, sotilas sanoo.

– Tänään joku yritti lähteä, ja hänet ammuttiin kuoliaaksi. Tarkka-ampuja katselee nurkan takaa. Ei ole mitään ulospääsyä. Olen pahassa pulassa, hän jatkaa.

"Kaikki on päin helvettiä"

Venäläissotilas sanoo toivovansa, että ukrainalaiset tappaisivat hänet nopeammin ja "kaikki on päin helvettiä". Sotilaan mukaan venäläistaistelijoiden moraali on poikkeuksellisen alhaisella tasolla. 

Sotilas väittää harkinneensa, että räjäyttäisi käsikranaatin haavoittaakseen itseään.

Puhelimessa sotilas kuitenkin toteaa, ettei itsensä haavoittamisessa "ole järkeä". Haavoittuneita ei hänen mukaansa evakuoida. 

Venäläiset sotakommentaattorit ovat toistuvasti kritisoineet armeijaa riittämättömästä kyvystä huolehtia haavoittuneista sotilaistaan. Tämä on asiantuntijoiden mukaan aiheuttanut kohtuuttoman määrän kuolemia haavoittuneisiin verrattuna.

"Yksinkertaisesti tyhmää"

Venäjä on kärsinyt läpi sodan runsaasti tappioita, eikä tahti ole suinkaan laskenut tänä vuonna Venäjän hyökätessä erityisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueella.

Yleisesti kuitenkin uskotaan Venäjän pystyvän värväämään riittävästi uusia sotilaita rintamalle paikatakseen tappionsa. Vaikka Ukrainassa taistelevien venäläissotilaiden koulutustaso on sodan mittaan laskenut, on niiden määrä kasvanut.

Ukrainalla on ollut Venäjää suurempia ongelmia omia tappioiden paikkaamisessa. 

Tilannetta on pyritty helpottamaan esimerkiksi laajentamalla liikekannallepanoa. Venäjän jatkaessa hidasta etenemistään ukrainalaissotilaat ovat toistuvasti todenneet, ettei puolustajia yksinkertaisesti ole riittävästi.

"Viktorin" puhelun kaltaisia ulostuloja on kuultu venäläissotilailta aikaisemminkin. Esimerkiksi maaliskuussa 2023 uutisoitiin vangiksi jääneestä venäläissotilaasta, jonka mukaan hyökätessä "ihmisiä repeytyi riekaleiksi, mutta he vain hokivat meille, että ryömikää eteenpäin ja kaivautukaa". 

– Se oli vain yksinkertaisesti tyhmää, sanoi vangiksi jäänyt venäläissotilas kuulusteluissa yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat