Dublinin sopimus on piakkoin kaatumassa pakolaiskriisiin, kertoo The Financial Times -lehti. Käytännössä sopimus on notkunut romahduksen partaalla jo pitkään.
Kysymyksessä on sääntö, jonka mukaan turvapaikkahakemus on lähtökohtaisesti käsiteltävä siinä maassa johon hakija on ensimmäisenä saapunut.
Sääntö on toistaiseksi hyödyttänyt muun muassa Suomea ja kurittanut esimerkiksi Italiaa, koska ylivoimaisesti suurin osa turvapaikanhakijoista saapuu Balkanin reitin tai Välimeren kautta Eurooppaan.
Käytännössä palautuksia ei kuitenkaan ole voitu tehdä lähellekään sopimuksen mukaisesti, ja osa maista on yksinkertaisesti lakannut noudattamasta sopimusta kokonaan.
Myös monissa turvapaikanhakijoissa Dublin-palautuksen uhka herättää suoranaista pelkoa.
– Dublin on kuin virus, kuin aids, kuvailivat turvapaikanhakijat Guardian-lehdelle vuonna 2011. Samana vuonna EU kielsi palautukset Kreikkaan jossa tilanne oli muuttunut kestämättömäksi.
Tanskalla on oma sopimus
Dublinin sopimus kehitettiin vuonna 1990 Dublinissa ja se tuli voimaan seitsemän vuotta myöhemmin, kun kaksitoista ensimmäistä maata allekirjoittivat sen. Suomi tuli mukaan vuonna 1998.
Sopimusta on päivitetty vuosien mittaan, ja nykyään kaikki EU:n jäsenmaat kuuluvat sen piiriin Tanskaa lukuun ottamatta. Tanskalla on oma erillinen sopimuksensa. Mukana erillissopimuksilla ovat myös Sveitsi, Islanti, Norja ja Lichtenstein.
Käytännössä Dublin on kuitenkin osoittautunut epäreiluksi, tehottomaksi ja vaikeaksi valvoa.
Sopimus on kerännyt pakolaiskriisin suurimman paineen unionin etelärajalle. Useiden unionin ulkorajamaiden resurssit käsitellä turvapaikanhakijoiden suurta määrää on osoittautunut täysin riittämättömäksi.
Pullistelevat vastaanottokeskukset ja hätäiset hakemusten käsittelyt asettavat turvapaikanhakijat laillisesti kyseenalaiseen asemaan.
Vaikeimpia tilanteita on nähty muun muassa Kreikassa, Unkarissa ja Italiassa. Kaoottinen tilanne on tarjonnut myös hedelmällisen maaperän äärioikeistolaisille mielenilmauksille.
Paljon riippuu Britanniasta
Nyt sopimuksen virallinenkin kaatuminen näyttää todennäköiseltä. Suuri kysymysmerkki on erityisesti Britannia, joka on sopimuksen suuri hyötyjä.
Britannian EU-suhde on muutenkin kriisissä, eikä se suostune helposti esimerkiksi nykyistä suurempiin turvapaikkakiintiöihin.