Edes Lauri Markkanen ei yltänyt tähän – suomalainen superlupaus valtavassa nosteessa Yhdysvalloissa: "Suurin nousija"

Tulosruutu esitteli superlupaus Miikka Muurisen heinäkuussa Valencian olympiakarsintapelien aikana.

Toisen sukupolven koripallolahjakkuus Miikka Muurinen, 17, on noussut kohisten parhaiden lupausten listoilla Yhdysvalloissa. Kahdessa eri rankingissa ikäluokkansa kuuden parhaan pelaajan joukkoon nostettua 209-senttistä Muurista houkutellaan nyt maan parhaisiin yliopistoihin.

Viime kaudella Sunrise Academyn riveissä Kansasissa pelannut ja kesällä Susijengin olympiakarsintajoukkueeseen murtautunut Miikka Muurinen on ylivoimaisesti kovin koripallolahjakkuus Suomesta sitten Lauri Markkasen.

Taitavaksi heittäjäksi ja kokoisekseen pelaajaksi räjähtäväksi ja hyvin liikkuvaksi kuvailtu Muurinen on saanut viime aikoina hurjaa nostetta Yhdysvalloissa. Maaliskuussa 2007 syntynyttä laituria pidetään tällä hetkellä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista koko maailmassa, ja hänet on nuoren Markkasen tavoin luokiteltu nyt viiden tähden korkeimpaan lupauskategoriaan.

Tuoreessa mediajätti ESPN:n listauksessa Muurinen on rankattu vuoden 2026 NBA-varausikäluokan viidenneksi parhaaksi lupaukseksi. Vastaavasti juuri uuden listauksensa julkaissut 247 Sports nostaa hänet listauksessaan kuudenneksi

Edes Markkanen, joka varattiin lopulta vuoden 2017 NBA-varaustilaisuuden seitsemäntenä pelaajana, ei nauttinut ennakkorankingeissa vastaavanlaista arvostusta.

Brad Beal Elite U16-joukkueen riveissä kesällä vakuuttanut Muurinen kohosi edellisestä 247 Sportsin rankingista peräti 38 sijaa ylöspäin. 

– Suurin nousija tuoreimmassa vuoden 2026 rankingissa on epäilemättä ollut Miikka Muurinen, 209-senttinen iso laitahyökkääjä.

– Hänellä on loistavasti kokoa, ulottuvuutta ja sulavuutta yhdistettynä erittäin vakuuttava taitopakettiin, joka pitää sisällään hiotun hyppyheiton. Muurinen on dynaaminen kenttää venyttävä nelospaikan pelaaja, joka upottaa heittoja kaukaa, mutta pystyy myös hyökkäämään palloa kuljettaen. Kun hän pääsee korille, hän nousee ylös ja viimeistelee vakuuttavasti, 247 Sports kuvailee artikkelissaan.

Myös puolustuspelissään lupaavia välähdyksiä liikkeestään ja kokonsa hyödyntämisestä näyttänyt Muurinen voi artikkelin mukaan kasvaessaan vahvemmaksi entisestään vankistaa asemaansa yhtenä koko ikäluokkansa parhaista.

– Miikka Muurinen oli kiistatta paras pelaaja, ketä vastaan valmensin tänä kesänä. Varausluokkansa top viisi -pelaaja! indianapolisilainen koripallovalmentaja Eddy Wagnerylisti hiljattain X:ssä.

Tällä hetkellä Muurinen onkin kuumaa valuuttaa Yhdysvaltojen parhaiden yliopistojen papereissa. Suomalaisen on uutisoitu saaneen stipenditarjouksia lukuisilta eri opinahjoilta, ainakin Alabamalta, UCLA:lta, Utahista, Texas Techistä ja Illinois’n yliopistolta. Lisäksi muun muassa Duken, Pohjois-Carolinan ja Kentuckyn on kerrottu jahtaavan suomalaista.

Suomen koripallomaajoukkueessa pitkään pelanneen sentterin Kimmo Muurisen poika pelaa alkavalla kaudella viimeisen high school -vuotensa Arizonassa Compass Prep Schoolissa ennen astumistaan yliopistomaailmaan.

Lue myös:

    Uusimmat