Edes pitkät jonot eivät saa ikäihmisiä vaihtamaan yksityiseen, vaikka hinta potilaalle sama – työikäiset innokkaimpia vaihtajia

2:02img
Julkaistu 08.03.2018 16:13
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeilut ovat jatkuneet viidellä alueella nyt noin vuoden verran. Tuloksissa yllättää se, että vaihtoinnokkuus on ollut työikäisten joukossa suurempaa kuin paljon palveluita tarvitsevilla senioreilla.

– Suurin osa vaihtajista on työikäisiä. Aikaisemmissa tutkimuksissa vaihtajat ovat olleet keskimääräistä vanhempia ja paljon palveluja käyttäviä ihmisiä, kertoo valinnanvapautta tutkinut, Tampereen yliopistonlehtori Liina-Kaisa Tynkkynen.

Tampereella edes pitkät lääkärijonot eivät ole innostaneet ikäihmisiä vaihtamaan yksityiseen lääkäriasemaan – vaikka asiakkaalle hoidon hinta on sama kuin julkisella sektorilla.

– Ikäihmiset eivät juurikaan ole näitä valintoja tehneet, tiivistää Tampereen tilanteen kaupungin apulaisylilääkäri Jukka Karjalainen.

Tässä piilee Karjalaisen mukaan kokeilun ongelma.

– Ne kansalaiset, jotka ovat meidän palveluita käyttäneet, ovat edelleenkin meidän asiakkaana. Siinä mielessä tulokset kokeilussa ovat jääneet hieman laihaksi, jatkaa apulaisylilääkäri.

"Jonottaminen varmasti kiusallista"

Kaupungilla oli ajatuksena, että myös seniorit lähtisivät vaihtamaan.

– Sellaista ajatusta oli, koska he tarvitsevat palveluita ja ovat olleet pitkissä jonoissa, joita osaltaan ollaan yritetty tällä kokeilulla korjata. Siinäkin mielessäkin tulokset ovat meidän toimintamme kannalta olleet hieman huonoja, arvioi Karjalainen.

Edes siis pitkät jonot eivät ole eläkeläisiä haitanneet siinä määrin, että kokeiluun oltaisiin tartuttu.

– Tämä kertoo vain ja ainoastaan siitä, että loppujen lopuksi meidän palvelu on erittäin hyvää. Jonottaminen on varmasti kiusallista, mutta sitten kun hoitoon pääsee, niin siihen ollaan oltu todella tyytyväisiä. 

Karjalaisen mukaan jono terveysasemalle on kolmesta neljään viikkoon.

– Siinä hujakoilla. Ehkä mieluummin se neljä viikkoa sitten kuitenkin.

Samat palvelut kuin terveysasemilla

Tampereella kokeilun piirissä on reilut 20 000 ihmistä. Heistä yli 2000 on vaihtanut jollekin kolmesta yksityisestä lääkäriasemasta. Harva on vaihtanut takaisin julkiselle sektorille. Pieni prosentti on vaihtanut myös toiselle julkiselle asemalle.

– Kokeilu sisältää samat palvelut, mitä terveysasemilla on ja näiden lisäksi fysioterapeutin palvelut, sosiaaliohjaajan palvelut ja perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut.

Tuottajat voivat ohjata potilaan julkiselle sektorille, mikäli tarvetta ilmenee erikoislääkäreille.

Tampereella klinikkaa saa vaihtaa kolmen kuukauden välein. Hallitus suunnittelee puolen vuoden vaihtoaikaa.

Kaikilla viidellä kokeilualueella 3-6 prosenttia 75-84 -vuotiaista oli vaihtanut palveluntuottajaansa viime vuoden lopussa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön raportti. 

Kokeilut ovat olleet käynnissä noin vuoden ajan Tampereen lisäksi Keski-Uusimaalla, Ylä-Savossa, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. 

Tuoreimmat aiheesta

Sote