Eduskunta alkaa puida rasismitiedonantoa – PS:n Mäkelä pitää SDP:n puoluesihteerin tuomioita "vakavampana tapauksena" kuin perussuomalaisten kirjoituksia

3:38imgEduskunta alkaa keskiviikkona puida rasismitiedonantoa – perjantaina edessä on hallituksen luottamusäänestys
Julkaistu 06.09.2023 06:36
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Eduskunta alkaa tänään käsitellä hallituksen rasismitiedonantoa. Oppositiopuolueista ainakin vihreät, vasemmistoliitto ja SDP aikovat äänestää hallitusta vastaan perjantain luottamusäänestyksessä. 

Syynä oppositiopuolueiden luottamuspulaan eivät ole niinkään tiedonannon puutteet, vaan tapa, jolla osa hallituksen ministereistä on suhtautunut rasismikeskusteluun, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Ensin on pahoiteltu, ja sitten on ollut kirjoituksia, joissa ihmisiä on luonnehdittu erittäin rumasti. Ja niiden osalta on todettu, ettei ole mitään pahoiteltavaa. Tämän edestakaisen liikkeen vuoksi ei ole osoitettu riittävän selväpiirteistä eroa kaikenlaiseen syrjintään.

Lindtman ei halua tarkentaa, mitkä hallituksen ministereiden teot tai kirjoitukset ovat herättäneet SDP:ssä epäilyksiä. Tiedonantoa alettiin valmistella sen jälkeen, kun julkisuuteen nousivat kesällä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) aiemmat kirjoitukset.

"Rinnastus ei ole selvä"

Viikonloppuna julkisuuteen nousivat uudelleen SDP:n vastavalitun puoluesihteerin Mikkel Näkkäläjärven aiemmat tuomiot eläinsuojelurikoksesta, vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta. Lindtmanin mielestä Näkkäläjärven tapausta ei voi rinnastaa perussuomalaisten ministereiden rasismikohuihin.

Kyllä tässä on kyse siitä, miten tänä päivänä suhtautuu aiempiin tekoihin. Näkkäläjärvi on tehnyt yksiselitteisen selväksi, että hänen tekemänsä teot ovat tuomittavia. 

Lue myös: Kissoja pelastava yhdistys: Jos Näkkäläjärvi olisi tappanut koiran, olisi kohu suurempi

Lindtman laskee Näkkäläjärven ansioksi muun muassa sen, että hän oli Demarinuorten puheenjohtajana vaikuttamassa siihen, että SDP päätyi kannattamaan turkistarhauksen kieltämistä. 

Hän osoittanut omalla toiminnallaan sitoutuneensa puolueen arvoihin ja edistykselliseen eläinsuojelutoimintaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä puolestaan pitää Näkkäläjärven rikostuomioita vakavampana tapauksena kuin perussuomalaisten ministereiden aiempia kirjoituksia.

– Kyllähän se on niin, että syytön heittäköön ensimmäisen kiven. Mielestäni puoluesihteerin tapaus on paljon vakavampi. Niissä puhutaan vakavista rikoksista ja äärimmäisen vakavista teoista. Ihan eri asia, kuin jotkin nettikirjoitukset.

– Olkoonkin kuinka kaukana menneisyydessä tahansa, niin se kertoo jotain henkilöstä ja siitä, millaisiin arvoihin puolue on valmis sitoutumaan valitessaan tällaisen henkilön merkittävään tehtävään, Mäkelä sanoo.

"Hallitusohjelmaan ei muutoksia"

Oppositiosta on vaadittu hallitusohjelman avaamista osana tiedonannon valmistelua. Muun muassa SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on vaatinut hallitusta poistamaan hallitusohjelman sosiaaliturvaa koskevia kirjauksia.

– Hallitusohjelmaan ei tule muutoksia. Tiedonanto vain tarkentaa hallitusohjelmaa. Itse odottaisin myös opposiolta irtisanoutumista mielenosoituksen tapahtumista, joissa ministereille osoitettiin suoria tappouhkauksia, Mäkelä sanoo viitaten sunnuntaina Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa nähtyyn kylttiin. 

Tiedonantokeskustelun jälkeen edessä ovat myös perussuomalaisten ministereiden Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamusäänestykset. 

MTV Uutiset kertoi tiistaina, että osa kokoomuksen kansanedustajista pohtii, äänestävätkö he puolesta, tyhjää vai vastaan. Myös RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet on sanonut pohtivansa asiaa.

Lue lisää: MTV Uutisten tiedot: Kokoomuksessa kytee protesti – osa empii, voiko äänestää Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksen puolesta

Mäkelä odottaa hallituspuolueiden rivien pysyvän yhtenäisinä luottamusäänestyksissä. 

– Mielestäni tämä on nollatoleranssiasia. Kun hallituksessa ollaan, niin silloin ollaan hallituksen takana.

Mäkelä ei halua ottaa kantaa siihen, mitä seuraamuksia rivien hajoamisella voisi olla. 

– Henkilökohtaisesti en sellaista käytöstä ymmärrä, enkä hyväksy. Eduskuntaryhmät varmaankin tekevät omia johtopäätöksiään asiasta. Kyllähän näillä yleensä on ollut seuraamuksia.
 

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus