Eduskunta on hyväksynyt luonnonsuojelulain muutoksen.
Osana käsittelyä täysistunto äänesti kansanedustaja Mai Kivelän (vas.) lausumasta lainsäädäntömuutoksen valmistelusta, joka koski suojeltuja uhanalaisia vesiluontotyyppejä.
Lausuma hyväksyttiin äänin 91–58. Tyhjää äänesti neljä ja poissa oli 46 kansanedustajaa.
Viime viikolla muodostui pieni sekamelska, kun kokoomuksen kansanedustajat Petteri Orpo, Timo Heinonen ja Sari Sarkomaa kertoivat äänestäneensä vahingossa väärin purojen suojeluun liittyneen pykälän kaatamiseksi. Ilmoitus ei muuta äänestystulosta.
Tiistaina kaikki paikalla olleet kokoomuslaiset Heikki Auttoa lukuun ottamatta äänestivät Kivelän lausumaehdotuksen puolesta. Ehdotuksen takana olivat myös SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.
Lue myös: Sisältö voi järkyttää: Oikeutta eläimille julkaisi salakuvia sikaloista – "Ei voi olla niin, että meillä on laki, jonka periaatteita ei tarvitse noudattaa"
Voimaan ensi kesänä
Lakimuutoksen myötä nykyinen luonnonsuojelulaki vuodelta 1997 kumotaan, ja sen tilalle säädetään uusi luonnonsuojelulaki.
Muutos on ollut julkisen kiistelyn kohteena, sillä hallituspuolue keskusta poisti hallituksen esityksestä useita pykäliä oppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten tuella eduskuntakäsittelyn aikana.
Muista hallituspuolueista vedottiin turhaan keskustaan, jotta se olisi palannut hallituksen esityksen taakse. Esityksestä poistui esimerkiksi uhanalaisia luontotyyppejä koskeva kohta. Varsinkin ympäristöministerin salkkua hoitavasta vihreistä on myöhemmin lohduttaudu, että lakimuutos silti parantaa luonnonsuojelun tilaa.
Uusi laki sisältää esimerkiksi luvun vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta. Kyse on hyvityksestä, jonka voi suorittaa luonnonarvojen heikennettyä tietyssä paikassa taloudellisen toiminnan seurauksena. Hyvityksessä tuotetaan heikennystä vastaava lisäys toisella alueella.
Järjestelyn tavoitteena on sovittaa taloudellinen toiminta ja luonnonsuojelu yhteen siten, että lopputulos on ympäristön kannalta vähintään yhtä hyvä kuin ennen luontoa heikentävää toimintaa. Uudessa luvussa määritellään hyvittämisen kriteereitä, joiden täyttämistä vastaan suoritetusta hyvittämisestä voi saada merkinnän julkiseen rekisteriin.
Uudistettu lainsäädäntö tulee voimaan ensi vuoden kesäkuun alussa.
Lue myös: "Ottaa välillä voimien päälle" – pääministeri Marin kertoo, millaista on luotsata eripuraista hallitusta
Juttua oikaistu 14.12.2022 kello 18.45. Jutussa kerrottiin alun perin virheellisesti, että Markku Eestilä äänesti ainoana kokoomuksen paikalla olleista kansanedustajista uhanalaisia vesiluontotyyppejä koskevaa lausumaehdotusta vastaan. Oikeasti kyseessä oli Heikki Autto.