Eduskuntavaaleihin on aikaa enää viisi viikkoa. Se näkyy perinteisesti hermoiluna ja poliittisena pelinä myös eduskunnassa. Tänään oppositiopuolueet marssivat ulos hallintovaliokunnasta ja hallituspuolueet maa- ja metsätalousvaliokunnasta. Kiistat koskivat maahanmuuttajien kotouttamista ja susien kannanhoidollista metsästystä.
Asiaan kuuluu, että osapuolet syyttelevät toisiaan. Mustaa pekkaa pelataan muiden käteen ja oma toiminta selitetään parhain päin.
Toki myös sisältöasioista voi olla aitoja erimielisyyksiä, mutta tällä kertaa pilkkuja viilattiin jopa hallituspuolueiden välillä hallituksen omista esityksistä. Puolueet yrittävät vedota omiin kannattajaryhmiinsä ja myös hallitus-oppositio-asetelma vaikuttaa toimintaan.
Äänet alkavat näin lähellä vaaleja kiinnostaa enemmän kuin lakien virtaviivainen valmiiksi saaminen.
Susilaki kaatui riitelyyn
Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit syyttivät keskustaa susien kannanhoidollista metsästystä ohjaavan lakiesityksen kaatumisesta. Valiokunnan keskustalainen puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) puolestaan syytti oppositiota väärän tiedon levittämisestä.
Koko jupakan taustalla on vihreiden ja keskustan kiista lakia koskevan mietinnön sisällöstä. Vihreät vaativat mietintöön muutoksia, joihin keskusta ei suostunut. Keskusta olisi halunnut äänestää asiasta.
Kaksi muuta hallituspuoluetta eli SDP ja vasemmistoliitto eivät suostuneet äänestykseen, vaan marssivat ulos valiokunnasta. Valiokuntaan jäi siten tilapäinen oppositiopohjainen enemmistö, eikä valiokunnassa yleensä siinä tilanteessa äänestetä.
Metsästyslain pykälämuutosesitys on keskustalaisen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) antama ja hallituksen hyväksymä. Sen tarkoitus oli tarkentaa muun muassa haitta- ja häiriösusien kannanhoidollista metsästystä. Lakiesitys pohjautuu kansalaisaloitteeseen, jonka käsittelyssä eduskunta edellytti kyseisen muutoksen nopeaa toimeenpanoa.
Nyt susilain pykälämuutos suurella varmuudella raukeaa.
2:21
Maahanmuuttajien kotoutuslaista kiistaa
Toinen ulosmarssi tapahtui eduskunnan hallintovaliokunnasta. Siellä maahanmuuttajien kotoutusta koskevan lain käsittely katkesi kokoomuksen ja perussuomalaisten poistumiseen kokouksesta.
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen (ps.) ja varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) ovat molemmat opposition edustajia, ja ilman jommankumman läsnäoloa päätösasioita ei voi käsitellä.
Hallituspuolueet nostivat äläkän ja syyttivät oppositiota epäreilusta pelistä.
Oppositiopuolueet puolestaan syyttivät hallitusta lain liian myöhäisestä tuomisesta eduskuntaan aivan liian hätäisellä käsittelyaikataululla.
Esimerkiksi kokoomus viittasi silloisen oppositiokansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) johtaman tarkastusvaliokunnan vaatimuksiin kotoutussääntöjen tiukentamisesta. Opposition mielestä hallituksen nykyinen lakiestys ei sisällä silloin vaadittuja tiukennuksia.
Nyt kuitenkin muun muassa nykyinen hallituspuolueen kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.) moitti oppositiota lakiesityksen jarruttamisesta. Heinäluoman mukaan lakimuutos parantaisi työelämän ulkopuolella olevien maahanmuuttajien kotoutumista.
Hallituksen hyväksymän lakiesityksen kaatuminen on eduskunnassa äärimmäisen epätodennäköistä. Siksi onkin mahdollista, että mietintö kotouttamislaista vielä valmistuu ja laki etenee. Oppositio toki voi yrittää saada muutoksia mietinnön sisältöön.
Hallintovaliokunnan seuraava kokous on huomenna.
Valiokuntien on saatava mietintönsä valmiiksi näinä päivinä, jotta käsittelyssä olevat lait ehdittäisiin säätää vielä tällä vaalikaudella.