Emma Kari tyrmistyi luonnonsuojelulain kaatumisesta: "Tänään vedettiin matto sekä hallituksen että Suomen luonnon jalkojen alta"

3:54img
Katso myös: Hanna Kosonen kertoo, miksi keskusta rikkoi luonnonsuojelulain kanssa hallituksen rivit
Julkaistu 29.11.2022 14:18(Päivitetty 29.11.2022 21:02)

MTV UUTISET – STT – KATI HYTTINEN

Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja on pettynyt hallituksen luonnonsuojelulakiesityksen kariutumiseen. Lakia ympäristö- ja ilmastoministerinä valmistellut Emma Kari (vihr.) on huolissaan tilanteen saamasta käänteestä.

Vireillä oleva luonnonsuojelulain kokonaisuudistus on ollut ympäristöministeriön merkittävimpiä hankkeita tällä hallituskaudella. Uudistuksella on tavoiteltu luonnon monimuotoisuuden laajempaa turvaamista.

Keskusta asettui ympäristövaliokunnan äänestyksessä tänään tiistaina opposition kannalle äänestämällä hallituksen esitystä vastaan.

Hallitus oli antanut lakiesityksen eduskuntaan yksimielisenä toukokuussa.

Omaisuuden suoja ei toteudu?

Ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hanna Kososen (kesk.) keskustan kannan muuttivat valiokunnassa pidetyt asiantuntijakuulemiset.

– Näimme asiantuntijakuulemisissa, joita ympäristövaliokunnassa oli yli sata kappaletta, että omaisuudensuoja ei mahdollisesti toteudu sillä tavalla kuin on tarpeen, Kosonen sanoi äänestyksen jälkeen.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo luonnehtii, että luonnonsuojelulaki on hallituksen tärkein luontokatoa torjuva uudistus.

– Tämä on yhtä lakia isompi kysymys. Kykeneekö keskusta vastuunkantoon? Ohisalo kysyy Twitterissä.

”Tänään vedettiin matto sekä hallituksen että Suomen luonnon jalkojen alta”

Lakia valmistellut entinen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari on huolissaan tilanteen saamasta käänteestä.

– Tänään vedettiin matto sekä hallituksen että Suomen luonnon jalkojen alta, Kari kirjoittaa Twitterissä.

– Keskusta lähti kokoomuksen ja perussuomalaisten tuella heikentämään luonnonsuojelulakia. Joka toinen luontotyyppi on uhanalainen. Jos uhanalaisuutta ei saa edes mainita laissa, miten luontokato torjutaan?

Pitkäaikainen kokoomuspoliitikko, entinen kansanedustaja ja ministeri Pertti Salolainen pitää käsittämättömänä sitä, että hänen oma puolueensa tukee keskustaa luonnonsuojelulain kaatamisessa

– Tämä voi olla EK-ryhmän kanta, mutta se ei ole äänestäjien kanta!

Lue myös: Hallituksen sisällä kuohunta jatkuu: Keskusta hyppäsi opposition kelkkaan, luonnonsuojelulakiin muutoksia

Ympäristöjärjestö WWF:n mielestä muutokset vesittivät lain.

Valiokunta päätti äänin 9–8 poistaa hallituksen lakiesityksestä pykälät 64 ja 65, jotka käsittelevät uhanalaisia luontotyyppejä. Lisäksi vesilakiin ehdotettu muutos hylättiin.

WWF:n mukaan laista ovat poistumassa juuri ne pykälät, jotka olisivat parantaneet nykylakia merkittävästi.

– Kun se oli jo valmiiksi vesitetty, sinne ei nyt kauheasti jäänyt jäljelle. Se on aika lailla mitätön, jos puhutaan lain uudistuksesta. Ei voi sanoa, että sillä luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä estettäisiin, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoi STT:lle.

– Luonnonsuojelulain uudistus oli meidän näkökulmastamme isoin positiivinen asia hallitusohjelmassa. Luonnon näkökulmasta tämä on hallituksen ja erityisesti keskustapuolueen suurin epäonnistuminen.

Uhanalaiset luontotyypit olisi pitänyt huomioida päätöksenteossa

Luonnonsuojelulain pykälässä 64 olisi säädetty, että uhanalaiseksi luontotyypiksi voidaan säätää valtioneuvoston asetuksella sellainen luontotyyppi, jonka riski hävitä luonnosta on vähintään korkea.

Pykälässä 65 olisi säädetty, että uhanalaisiksi määritellyt luontotyypit on otettava huomioon päätöksenteossa. Se näkyisi esimerkiksi siinä, että lupamenettelyjen yhteydessä viranomaiset toisivat esiin tietoja niistä uhanalaisista luontotyypeistä, joihin hankkeella voisi olla vaikutusta.

Lue myös: Ministeri Antti Kurvinen MTV:n Uutisextrassa: Metsäkeskustelu liian ilmastokeskeistä – Suomeen perustetaan uusi metsäpaneeli

"Keskusta tekee vaalipolitiikkaa"

Keskusta ja oppositiopuolueet ilmaisivat huolensa siitä, että nämä pykälät heikentäisivät omaisuudensuojaa. WWF:n Luukkonen on eri mieltä.

– Tällä lakiuudistuksella ei olisi hillittömän paljon muutettu mitään, mutta tämä olisi parantanut tilannetta huomattavasti, Luukkonen sanoi.

– Pinta-alat mistä puhutaan ovat pieniä, ja kaikista korvataan aina maanomistajalle, jos on kyse jostain isommasta suojelukysymyksestä. Ei todellakaan ole maanomistajan näkökulmasta mistään isommasta asiasta kyse.

Luukkosen mukaan vesitetyllä lakimuutoksella olisi varmistettu se, että arvokkaat luontokohteet säilyvät.

– Silloin viranomaisilla olisi vastuu siitä, että niitä ei vahingossa hävitetä, ja silloin myös maanomistaja voisi olla varmemmalla pohjalla sen suhteen, että ei tapahdu mitään vahinkoja.

Hän ei usko, että hylätyillä pykälillä olisi estetty esimerkiksi talousmetsähakkuita, koska nykyisinkin arvokkaat luontokohteet pitää jättää hakkaamatta.

Luukkosen mukaan luontokato on Suomessakin paheneva ongelma, jonka suhteen ei olisi aikaa jäädä odottamaan seuraavaa hallitusta.

– Olen tosi surullinen, että keskusta tekee vaalipolitiikkaa tällaisilla asioilla, jotka ovat kuitenkin meidän kaikkien kannalta tosi keskeisiä.

Vihiä saatiin jo perjantaina

Vihiä hallituksen erilinjaisuudesta saatiin jo perjantaina, kun maa- ja metsätalousvaliokunta antoi hankkeesta lausunnon ympäristövaliokunnalle. Keskusta äänesti tuolloin yhdessä oppositiopuolueiden kanssa.

Maa- ja metsätalousvaliokunta moitti lausunnossaan, että lakimuutoksen vaikutuksia on arvioitu lähinnä monimuotoisuuden näkökulmasta. Valiokunta olisi kaivannut perusteellisempaa arviointia, esimerkiksi omaisuudensuojasta.

Juttuun lisätty Emma Karin ja Pertti Salolaisen kommentit 29.11.2022 kello 21.01.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka