Eduskunta hyväksyi perjantaina väliaikaisen lakimuutoksen, jolla ravintolat voivat avata maanantaina ovensa rajoituksin. Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.
Valiokunta oli tehnyt muutoksia hallituksen esitykseen.Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa siten, että ne ovat auki enintään kello 23:een ja tarjoilevat alkoholia kello 22:een. Ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Ravintolat saavat avata ovensa kello kuudelta aamulla, mutta alkoholia saa tarjoilla vasta aamuyhdeksästä eteenpäin. Muutos on voimassa lokakuun loppuun.
Myös presidentti vahvisti perjantaina lain. Valtioneuvosto antoi lakia täydentävän asetuksen. Valtioneuvoston asetuksessa määritellään muun muassa tarkemmin ravintoloiden velvollisuuksista. Asetuksessa myös listataan, että ravintoloita koskevat rajoitukset ovat maanantaista lähtien voimassa kaikissa Suomen maakunnissa Ahvenanmaata myöden. Hallituksen on tarkoitus seuraavan kerran juhannusviikolla tarkastella sitä, voidaanko uudella asetuksella lieventää tai kiristää maanantaina voimaan tulevia rajoituksia.
Lue myös: Hallitus linjasi: kotimaassa voi taas matkustaa
"Monilla alueilla ei ole uusia tartuntoja, mutta rajoitukset voimaan samanlaisina"
Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin perjantaina paljon muun muassa siitä, onko rajoitusten koskettava kaikkia alueita Suomessa.
Oppositiosta muun muassa ehdotettiin, että maakuntien erilainen tautitilanne otettaisiin huomioon heti maanantaina. Kokoomuslaiset esittivät, että asiakasmäärä voisi olla sisätiloissa 75 prosenttia lupiin kirjatusta asiakasmäärästä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että alueellisuus tulee arvioitavaksi juhannusviikolla, mutta aluksi kaikkialla pitää sitoutua yleisiin ohjeisiin.Kiuru sanoi, että tartunnat voivat lisääntyä maakunnissa, kun ihmiset kerääntyvät jälleen yhteen.
Oppositiossa ei oltu tyytyväisiä siihen, että seuraava tarkastelu on vasta juhannusviikolla
.Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kertoi olevansa pettynyt.
– Ihmetystä herättää se, että monilla alueilla ei ole lainkaan uusia tartuntoja, mutta ravintoloita koskevat rajoitukset tulevat voimaan samanlaisina kaikkialla, Laiho sanoi.
Lisäksi muun muassa perussuomalaisten kansanedustajien Vilhelm Junnilan ja Petri Hurun mukaan perustuslakivaliokunnan rajoituksille velvoittama välttämättömyysedellytys ei täyty kaikissa maakunnissa.
Heidän mukaansa välttämättömyysedellytystä ei voi millään lailla perustella esimerkiksi Satakunnan osalta, jossa edellinen koronatartunta todettiin 29. huhtikuuta. Heidän mukaansa Varsinais-Suomessa tartuntatapauksia on ollut niin vähän, ettei elinkeinotoiminnan rajoittamista ja kieltämistä voida perustella vetoamalla välttämättömyyteen.
Perustuslakivaliokunta löysi hallituksen esityksestä runsaasti korjattavaa
Ravintoloiden avaaminen rajoituksin on valmisteltu nopeassa tahdissa. Hallitus antoi asiasta esityksen viime viikolla, ja mutkia matkaan toi tällä viikolla se, että perustuslakivaliokunta löysi hallituksen esityksestä maanantaina runsaasti korjattavaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta rukkasi lakiesitystä tämän pohjalta tiistaina.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta muutti hallituksen esitystä muun muassa siten, että osa asioista, joita hallituksen esityksen mukaan olisi voitu säätää asetuksella, on mietinnössä siirretty lain tasolle.
Hallitus aikoi rajoittaa ravintoloiden toimintaa perustuslain 23. pykälän nojalla, ja rajoitukset olisivat esityksen mukaan voimassa kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Kyseisellä pykälällä voidaan säätää poikkeuksia perusoikeuksiin vain tilapäisesti. Perustuslakivaliokunnan mukaan lakia ei voitu säätää perustuslain 23. pykälän nojalla, sillä tilapäisyys ei perustuslakivaliokunnan mukaan voi tarkoittaa viittä kuukautta.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta purki lakimuutoksen sidoksen tähän pykälään.
"Aikataulu on perustuslain kannalta erittäin ongelmallinen"
Perustuslakivaliokunta lisäksi edellytti, että hallitus seuraa tarkkaan rajoitusten edellytysten täyttymistä. Jos rajoitus ei ole ajallisesti tai alueellisesti välttämätön, ei sitä voida ylläpitää, valiokunta kirjoittaa.Lisäksi perustuslakivaliokunta vaati, että laista käyvät paremmin ilmi ravintolayrittäjien velvollisuudet.
Perustuslakivaliokunnan mielestä myös esityksen aikataulu on perustuslain kannalta erittäin ongelmallinen.
– Perustuslakivaliokunta pitää sääntelyä välttämättömänä, mistä syystä valiokunta on käsitellyt esityksen poikkeuksellisessa aikataulussa. Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että hallituksella on ollut jo pitkään tiedossa se, että nykyiset rajoitukset päättyvät toukokuun lopussa. Nyt arvioitava esitys olisi siten voitu antaa hyvissä ajoin, valiokunta totesi.